Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 40
Determination of bioactive components in different tomato lines: Physicochemical properties and antioxidant activity
(University Putra Malaysia : Faculty of Food Science and Technology, 2024)
Tomato, one of the most produced vegetables in the world, is experiencing continuous global increase in both production and consumption. Fruit quality traits are important for fresh market tomatoes as well as for the ...
The incorporation gene of tomato fruit firmness (Lycopersicon esculentum Mill.) / Inkorporacija gena čvrstine ploda paradajza (Lycopersicon esculentum Mill.)
(Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd, 2009)
Tomato fruit firmness is a polygenetic trait and depends on firmness components pericarp thickness, firmness of epidermis and firmness of flash. The accumulation of favourable traits ratio for each component (towards the ...
Sadržaj vitamina C, likopena i antioksidativna aktivnost hibrida paradajza
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2017)
Cilj istraživanja bio je da se odredi sadržaj likopena, vitamina C i ukupna
antioksidativna aktivnost kod različitih hibrida paradajza gajenog u zaštićenom
prostoru, tipa plastenika. U radu su analizirani rezultati ...
Climate change impacts on agricultural water management: Challenge for increasing crop productivity in Serbia / Posledice klimatskih promena na menadžment voda u poljoprivredi - izazov za povećanje produktivnosti useva u Srbiji
(Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt, 2016)
Years which are encompassed by the research, according to the mean daily air temperatures and precipitation, were characterized by the frequent occurrence of extremely warm and dry vegetation periods. The aim of the research ...
Parameters of Quality Fruits in Different Tomato Genotypes in Organic Production / Parametri kvaliteta plodova kod različitih genotipova paradajza u organskoj proizvodnji
(21. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11.- 12. 03. 2016., 2016)
The aim of this study was to examine the content of total soluble solids, organic acids and lycopene in fruits of different tomato genotypes grown in organic production. Four different genotypes (Volovsko heart Red cherry, ...
Изазови у гајењу парадајза у органској производњи / Challenges in tomato growing in organic production
(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)
Површине под прадајзом (Solanum lycopersicum L.) се значајно
шире не само на светском нивоу, него и у Србији. Плод парадајза
може да се користи у пуној или ботаничкој зрелости или зелен плод
за кишељење, односно свеж и ...
The impact of different thermal processing of tomato to its antioxidant activity, vitamin E, dry matter and sugar content / Uticaj termičke obrade plodova paradajza na antioksidativnu aktivnost, sadržaj vitamina E, suve materije i ukupnih šećera
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2017)
The objective of this study was the determination of total antioxidant activity, contents of vitamin E, sugar and total dry matter in fresh and thermally processed (dried and juiced) tomato fruits of different selected ...
Fiziološki mehanizmi regulacije produktivnosti paradajza (Lycopersicon esculentum L.) u uslovima stresa suše / The physiological mechanisms of tomato (Lycopersicon esculentum L.) productivity regulation in drought stress conditions
(Beograd : Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet, 2008)
Istraživanja ove doktorske disertacije su obavljena u tri eksperimentalna sistema: u fitotronu na hibridima Sunpak F1 i Astona F1, u stakleniku na hibridu Sunpak F1 i u plasteniku na hibridima Abellus F1, Cedrico F1 i Amati ...
Način nasleđivanja čvrstine ploda kod hibrida paradajza (Lycopersicon esculentum Mill.) F1 generacije / Mode of inheritance for fruit firmness in tomato hybrids of F1 generation (Lycoperscum esculentum Mill.)
(Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd, 2000)
Savremeni programi selekcije paradajza imaju za cilj stvaranje genotipova sa čvrstim plodovima. Takvi plodovi se tokom berbe i transporta manje oštećuju, čime se direktno utiče na njihovu veću upotrebnu vrednost. Ukrštanjem ...
Comparative effects of partial rootzone drying and deficit irrigation on growth and physiology of tomato plants / Efekti delimičnog sušenja korenova i deficita navodnjavanja na fiziologiju i rastenje paradajza
(Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr., 2009)
The effects of partial rootzone drying (PRD), deficit irrigation (DI), and full irrigation (FI) on tomato physiology were investigated. In PRD and DI plants, leaf water potential values and stomatal conductance were ...