ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство
Аутори
Цвикић, ДејанМуховић, Алмир
Павловић, Ненад
Ђорђевић, Радиша
Аџић, Слађан
Павловић, Сузана
Гирек, Зденка
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Подручје гајења, различити начини производње (традиционални
или савремени начин) и конзумирање (у свежем или прерађеном
стању), чине паприку једном од најважнијих повртарских култура. У
Србији постоји много сорти паприке, али мали број је створен
селекцијом. Циљ овог рада био је стварање нове сорте паприке за
прераду са повећаним садржајем суве материје. Нова сорта ЛПК-10
је настала у Институту за повртарство, Смедеревска Паланка,
одабирањем у F2 генерацији након укрштања родитеља педигре
методом селекције. Ова сорта се налази у првој години испитивања у
Комисији за признање нових сорти пољопривредног биља, под
шифром „ЛПК-10“.
The area of cultivation, different ways of production (traditional or
modern way) and consumption (fresh or processed), make pepper one of
the most important vegetable crops. There are many varieties of pepper in
Serbia, but a small number was created by selection.The aim of our work
was to create a new variety of pepper for processing with an increased
dry matter content. The new variety LPK-10 was created at the Institute
for Vegetable Crops, Smederevska Palanka, by selection in the F2 generation after crossing the parents by applying the pedigree method.
This variety is, at the monemt, in the first year of testing by the
Commission for the recognition of new varieties of agricultural plants of
Serbia, under the code "LPK-10".
Кључне речи:
паприка / ЛПК-10 / селекција / педигре метод / Институт за повртарство / pepper / LPK-10 / selection / pedigree method / Institute for Vegetables CropsИзвор:
Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар, 2021, 93-98Издавач:
- Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200216 (Институт за повртарство, Смедеревска Паланка) (RS-MESTD-inst-2020-200216)
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Цвикић, Дејан AU - Муховић, Алмир AU - Павловић, Ненад AU - Ђорђевић, Радиша AU - Аџић, Слађан AU - Павловић, Сузана AU - Гирек, Зденка PY - 2021 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/423 AB - Подручје гајења, различити начини производње (традиционални или савремени начин) и конзумирање (у свежем или прерађеном стању), чине паприку једном од најважнијих повртарских култура. У Србији постоји много сорти паприке, али мали број је створен селекцијом. Циљ овог рада био је стварање нове сорте паприке за прераду са повећаним садржајем суве материје. Нова сорта ЛПК-10 је настала у Институту за повртарство, Смедеревска Паланка, одабирањем у F2 генерацији након укрштања родитеља педигре методом селекције. Ова сорта се налази у првој години испитивања у Комисији за признање нових сорти пољопривредног биља, под шифром „ЛПК-10“. AB - The area of cultivation, different ways of production (traditional or modern way) and consumption (fresh or processed), make pepper one of the most important vegetable crops. There are many varieties of pepper in Serbia, but a small number was created by selection.The aim of our work was to create a new variety of pepper for processing with an increased dry matter content. The new variety LPK-10 was created at the Institute for Vegetable Crops, Smederevska Palanka, by selection in the F2 generation after crossing the parents by applying the pedigree method. This variety is, at the monemt, in the first year of testing by the Commission for the recognition of new varieties of agricultural plants of Serbia, under the code "LPK-10". PB - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство C3 - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар T1 - ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство EP - 98 SP - 93 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_423 ER -
@conference{ author = "Цвикић, Дејан and Муховић, Алмир and Павловић, Ненад and Ђорђевић, Радиша and Аџић, Слађан and Павловић, Сузана and Гирек, Зденка", year = "2021", abstract = "Подручје гајења, различити начини производње (традиционални или савремени начин) и конзумирање (у свежем или прерађеном стању), чине паприку једном од најважнијих повртарских култура. У Србији постоји много сорти паприке, али мали број је створен селекцијом. Циљ овог рада био је стварање нове сорте паприке за прераду са повећаним садржајем суве материје. Нова сорта ЛПК-10 је настала у Институту за повртарство, Смедеревска Паланка, одабирањем у F2 генерацији након укрштања родитеља педигре методом селекције. Ова сорта се налази у првој години испитивања у Комисији за признање нових сорти пољопривредног биља, под шифром „ЛПК-10“., The area of cultivation, different ways of production (traditional or modern way) and consumption (fresh or processed), make pepper one of the most important vegetable crops. There are many varieties of pepper in Serbia, but a small number was created by selection.The aim of our work was to create a new variety of pepper for processing with an increased dry matter content. The new variety LPK-10 was created at the Institute for Vegetable Crops, Smederevska Palanka, by selection in the F2 generation after crossing the parents by applying the pedigree method. This variety is, at the monemt, in the first year of testing by the Commission for the recognition of new varieties of agricultural plants of Serbia, under the code "LPK-10".", publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство", journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар", title = "ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство", pages = "98-93", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_423" }
Цвикић, Д., Муховић, А., Павловић, Н., Ђорђевић, Р., Аџић, С., Павловић, С.,& Гирек, З.. (2021). ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 93-98. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_423
Цвикић Д, Муховић А, Павловић Н, Ђорђевић Р, Аџић С, Павловић С, Гирек З. ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:93-98. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_423 .
Цвикић, Дејан, Муховић, Алмир, Павловић, Ненад, Ђорђевић, Радиша, Аџић, Слађан, Павловић, Сузана, Гирек, Зденка, "ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):93-98, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_423 .