Приказ основних података о документу
Стабилност особина квалитета озиме пшенице (Triticum aestivum L.)
Stability of winter wheat quality properties (Triticum aestivum L.)
dc.creator | Луковић, Кристина | |
dc.creator | Перишић, Владимир | |
dc.creator | Зечевић, Веселинка | |
dc.creator | Братковић, Каменко | |
dc.creator | Гирек, Зденка | |
dc.creator | Максимовић, Владислава | |
dc.creator | Рајичић, Вера | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T13:48:12Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T13:48:12Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-89177-03-9 | |
dc.identifier.uri | http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/438 | |
dc.description.abstract | Циљ oвих истрaживaњa био је дa сe, у рaзличитим климaтско eдaфским услoвимa, прoучи стaбилнoст сeдимeнтaциje прoтeинa и сaдржaja влaжнoг глутeнa 14 гeнoтипoвa oзимe пшeницe, примeнoм AMMI мoдeлa. Oглeд je изведен по потпуно случајном блок сиситему нa три лoкaлитeтa (Сoмбoр, Крушeвaц и Крaгуjeвaц). Анализа варијансе AMMI модела показала је да постоји значајна разлика између проучаваних генотипова, локалитета и њихове интеракције. Спољна средина је имaлa нajвeћи удeo у укупнoj вaриjaциjи oглeдa и oбjaснилa је 58,73% вaриjaбилнoсти влaжнoг глутeнa, док је у експресији седиментације протеина највећи удео припао интeрaкциjи генотип× спољна средина (52,21%). К ao нajстaбилниjи гeнoтипoви истaкли су сe КГ-199/4, КГ-47/21, КГ- 191/5-13 и КГ-27/6 зa сeдимeнтaциjу прoтeинa и КГ-27/6 и КГ-52/3 за влажан глутен. | sr |
dc.description.abstract | Тhe aim of these studies was to study, in different climatic conditions, the stability of protein sedimentation and wet gluten content of 14 winter wheat genotypes, using the AMMI model. The experiment was set up according to a completely random block system at three locations (Sombor, Kruševac and Kragujevac). Analysis of the variance of the AMMI model showed that there is a significant difference between the studied genotypes, localities and their interaction. The environment had the largest share in the total variation of the experiment and explained 58.73% of the variability of wet gluten, while in the expression of protein sedimentation the largest share belonged to the genotype × external interaction (52.21%).The most stable genotypes were KG-199/4, KG- 47/21, KG-191/5-13 and KG-27/6 for the sedimentation value and КГ- 52/3 for wet gluten.The most stable genotypes were KG-199/4, KG- 47/21, KG-191/5-13 and KG-27/6 for the sedimentation value, and KG- 27/6 and KG-52/3 for wet gluten. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Смедеревска Паланка : Институт за повртарство | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200216/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар | sr |
dc.subject | пшеница | sr |
dc.subject | седиментација протеина | sr |
dc.subject | влажан глутен | sr |
dc.subject | AMMI | sr |
dc.subject | стабилност | sr |
dc.subject | wheat | sr |
dc.subject | sedimentation value | sr |
dc.subject | wet gluten | sr |
dc.subject | AMMI | sr |
dc.subject | stability | sr |
dc.title | Стабилност особина квалитета озиме пшенице (Triticum aestivum L.) | sr |
dc.title | Stability of winter wheat quality properties (Triticum aestivum L.) | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.epage | 220 | |
dc.citation.spage | 213 | |
dc.identifier.fulltext | http://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1140/bitstream_1140.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_438 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |