dc.description.abstract | Poslednjih godina je evidentan dinamičan razvoj u oblasti biotehnologije,
naročito u oblasti genetike i oplemenjivanja. Poljoprivredna proizvodnja je
postala posebno osetljiva zbog izraženih klimatskih promena koje su sve
intenzivnije. Mnoge zemlje se suočavaju sa izazovom da u takvim uslovima
održe produktivnost i stabilnost proizvodnje hrane. Na našim naučnicima je da
iskoriste potencijale koje posedujemo i pronađu rešenja koja će uticati na
napredak i poboljšanje kvaliteta života. U suprotnom, bićemo korisnici tuđe
tehnologije, tuđih rešenja, tuđe pameti, od koje ćemo zavisiti i koju ćemo morati
da platimo. Stoga je veoma važno održavanje naučno-stručnih skupova i
konferencija, kako bi naučnici imali mogućnost razmene znanja i iskustva, što
će nesumnjivo uticati na kreiranje novih ideja i pronalaženje načina za
prevazilaženje posledica delovanja nepovoljnih faktora na razvoj poljoprivrede i
biotehnologije.
Osnovni cilj naučno-stručnog skupa „Biotehnologija i savremeni pristup u
gajenju i oplemenjivanju bilja” je upoznavanje šire naučne i stručne javnosti sa
rezultatima najnovijih naučnih istraživanja iz oblasti biotehnologije, koja će
imati veoma aktivnu ulogu u budućnosti. Razmena znanja je veoma važna za
unapređenje nauke, kao i za uspostavljanje saradnje među institucijama, koja je
osnova za napredak, razvoj i realizaciju zajedničkih projekata.
U zborniku naučno-stručnog skupa “Biotehnologija i savremeni pristup u
gajenju i oplemenjivanju bilja” štampana su 32 rada. Osim sa naučnog, Zbornik
je veoma vredna publikacija i sa stručnog i informativnog stanovišta, pošto
obuhvata multidisciplinarna istraživanja iz oblasti biotehnologije.
Zahvaljujemo se članovima Programskog i Organizacionog odbora naučnog
skupa, svim institucijama i kolegama koji su direktno učestvovali ili na bilo koji
način pomogli organizaciju ovog skupa.
Posebnu zahvalnost izražavamo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog
razvoja Republike Srbije, koje je finansijski podržalo održavanje naučnostručnog
skupa. | sr |