RIVeC - Репозиторијум Института за повртарство
Институт за повртарство
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • Преглед записа
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

New strategies for pepper and tomato bacterial spot control

Novi pravci zaštite paprike i paradajza od bakteriozne pegavosti

Thumbnail
2014
154.pdf (404.0Kb)
Аутори
Šević, Milan
Gašić, Katarina
Obradović, Aleksa
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Bacterial spot, caused by bacteria that belong to Xanthomonas complex, is one of the widespread and economically important disease of pepper and tomato. Growing resistant genotypes, use of treatments based on copper compounds or streptomycin do not provide efficient control of this disease due to the appearance of new races of bacteria and development of strains resistant to antibiotics and copper compounds. Pepper and tomato producers do not have adequate resources for pathogen control since standard bactericides are not effective enough if weather conditions are favorable for the disease development. Due to lack of resistant cultivars and effective means of protection, researchers have searched for alternative solutions that would provide effective control of this disease. Only integration of different control methods can enable positive effect and achieve an adequate crop protection. Biological methods (use of bacteriophages) and some recent alternative treatments (Systemic Acquired... Resistance inducers), have provided the possibility of developing an effective strategy for X. euvesicatoria control.

Bakteriozna pegavost paprike i krastavost plodova paradajza koju prouzrokuju bakterije Xanthomonas kompleksa, spada u red rasprostranjenih i ekonomski veoma značajnih bolesti paprike i paradajza. Gajenje otpornih genotipova i primena preparata na bazi streptomicina i jedinjenja bakra ne obezbeđuju zadovoljavajući efekat zaštite, usled pojave novih rasa bakterije i razvoja sojeva rezistentnih prema antibioticima i jedinjenjima bakra. Proizvođači paprike i paradajza nemaju adekvatna sredstva za borbu protiv ovog patogena, jer standardni baktericidi često nisu dovoljno efi kasni kada vremenski uslovi pogoduju razvoju bolesti. Usled nedostatka otpornih sorti, kao i efi kasnih sredstava za zaštitu, istraživači pokušavaju da pronađu alternativna rešenja kojima bi se omogućila efi kasna kontrola ove bolesti. Jedino se integracijom pozitivnog efekta različitih metoda može postići odgovarajući efekat zaštite. Biološke metode (primena bakteriofaga) i neke novije alternativne metode (aktivatori s...istemične opornosti), ukazuju na mogućnost razvoja efi kasne strategije za suzbijanje X. euvesicatoria.

Кључне речи:
pepper / tomato / Xanthomonas euvesicatoria / copper compounds / antibiotics / bacteriophages / Systemic Acquired Resistance / paprika / paradajz / Xanthomonas euvesicatoria / jedinjenja bakra / antibiotici / bakeriofagi / aktivatori otpornosti biljaka
Извор:
Biljni lekar, 2014, 42, 4, 296-307
Издавач:
  • Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad
Финансирање / пројекти:
  • Развој интегрисаних система управљања штетним организмима у биљној производњи са циљем превазилажења резистентности и унапређења квалитета и безбедности хране (RS-46008)

ISSN: 0354-6160

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3603
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/157
Колекције
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
Институција/група
Institut za povrtarstvo
TY  - JOUR
AU  - Šević, Milan
AU  - Gašić, Katarina
AU  - Obradović, Aleksa
PY  - 2014
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/157
AB  - Bacterial spot, caused by bacteria that belong to Xanthomonas complex, is one of the widespread and economically important disease of pepper and tomato. Growing resistant genotypes, use of treatments based on copper compounds or streptomycin do not provide efficient control of this disease due to the appearance of new races of bacteria and development of strains resistant to antibiotics and copper compounds. Pepper and tomato producers do not have adequate resources for pathogen control since standard bactericides are not effective enough if weather conditions are favorable for the disease development. Due to lack of resistant cultivars and effective means of protection, researchers have searched for alternative solutions that would provide effective control of this disease. Only integration of different control methods can enable positive effect and achieve an adequate crop protection. Biological methods (use of bacteriophages) and some recent alternative treatments (Systemic Acquired Resistance inducers), have provided the possibility of developing an effective strategy for X. euvesicatoria control.
AB  - Bakteriozna pegavost paprike i krastavost plodova paradajza koju prouzrokuju bakterije Xanthomonas kompleksa, spada u red rasprostranjenih i ekonomski veoma značajnih bolesti paprike i paradajza. Gajenje otpornih genotipova i primena preparata na bazi streptomicina i jedinjenja bakra ne obezbeđuju zadovoljavajući efekat zaštite, usled pojave novih rasa bakterije i razvoja sojeva rezistentnih prema antibioticima i jedinjenjima bakra. Proizvođači paprike i paradajza nemaju adekvatna sredstva za borbu protiv ovog patogena, jer standardni baktericidi često nisu dovoljno efi kasni kada vremenski uslovi pogoduju razvoju bolesti. Usled nedostatka otpornih sorti, kao i efi kasnih sredstava za zaštitu, istraživači pokušavaju da pronađu alternativna rešenja kojima bi se omogućila efi kasna kontrola ove bolesti. Jedino se integracijom pozitivnog efekta različitih metoda može postići odgovarajući efekat zaštite. Biološke metode (primena bakteriofaga) i neke novije alternativne metode (aktivatori sistemične opornosti), ukazuju na mogućnost razvoja efi kasne strategije za suzbijanje X. euvesicatoria.
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad
T2  - Biljni lekar
T1  - New strategies for pepper and tomato bacterial spot control
T1  - Novi pravci zaštite paprike i paradajza od bakteriozne pegavosti
EP  - 307
IS  - 4
SP  - 296
VL  - 42
UR  - conv_42
ER  - 
@article{
author = "Šević, Milan and Gašić, Katarina and Obradović, Aleksa",
year = "2014",
abstract = "Bacterial spot, caused by bacteria that belong to Xanthomonas complex, is one of the widespread and economically important disease of pepper and tomato. Growing resistant genotypes, use of treatments based on copper compounds or streptomycin do not provide efficient control of this disease due to the appearance of new races of bacteria and development of strains resistant to antibiotics and copper compounds. Pepper and tomato producers do not have adequate resources for pathogen control since standard bactericides are not effective enough if weather conditions are favorable for the disease development. Due to lack of resistant cultivars and effective means of protection, researchers have searched for alternative solutions that would provide effective control of this disease. Only integration of different control methods can enable positive effect and achieve an adequate crop protection. Biological methods (use of bacteriophages) and some recent alternative treatments (Systemic Acquired Resistance inducers), have provided the possibility of developing an effective strategy for X. euvesicatoria control., Bakteriozna pegavost paprike i krastavost plodova paradajza koju prouzrokuju bakterije Xanthomonas kompleksa, spada u red rasprostranjenih i ekonomski veoma značajnih bolesti paprike i paradajza. Gajenje otpornih genotipova i primena preparata na bazi streptomicina i jedinjenja bakra ne obezbeđuju zadovoljavajući efekat zaštite, usled pojave novih rasa bakterije i razvoja sojeva rezistentnih prema antibioticima i jedinjenjima bakra. Proizvođači paprike i paradajza nemaju adekvatna sredstva za borbu protiv ovog patogena, jer standardni baktericidi često nisu dovoljno efi kasni kada vremenski uslovi pogoduju razvoju bolesti. Usled nedostatka otpornih sorti, kao i efi kasnih sredstava za zaštitu, istraživači pokušavaju da pronađu alternativna rešenja kojima bi se omogućila efi kasna kontrola ove bolesti. Jedino se integracijom pozitivnog efekta različitih metoda može postići odgovarajući efekat zaštite. Biološke metode (primena bakteriofaga) i neke novije alternativne metode (aktivatori sistemične opornosti), ukazuju na mogućnost razvoja efi kasne strategije za suzbijanje X. euvesicatoria.",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad",
journal = "Biljni lekar",
title = "New strategies for pepper and tomato bacterial spot control, Novi pravci zaštite paprike i paradajza od bakteriozne pegavosti",
pages = "307-296",
number = "4",
volume = "42",
url = "conv_42"
}
Šević, M., Gašić, K.,& Obradović, A.. (2014). New strategies for pepper and tomato bacterial spot control. in Biljni lekar
Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad., 42(4), 296-307.
conv_42
Šević M, Gašić K, Obradović A. New strategies for pepper and tomato bacterial spot control. in Biljni lekar. 2014;42(4):296-307.
conv_42 .
Šević, Milan, Gašić, Katarina, Obradović, Aleksa, "New strategies for pepper and tomato bacterial spot control" in Biljni lekar, 42, no. 4 (2014):296-307,
conv_42 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму RIVeC | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституције/групеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму RIVeC | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB