Приказ основних података о документу

Hemijski sastav ekstrakata paprike i paradajza gajenih u Zapadnoj Srbiji

dc.creatorMladenović, Jelena
dc.creatorPavlović, Radoš
dc.creatorZdravković, Jasmina
dc.creatorPavlović, Nenad
dc.date.accessioned2021-06-07T12:26:01Z
dc.date.available2021-06-07T12:26:01Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn0354-6160
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/188
dc.description.abstractThe various types of vegetables used in the diet daily contain various active components that have biological activity. Among others, it is considered that phenolic compounds can represent a possible target group with antioxidant and antimicrobial properties, which participate in inhibition of oxidation and protect the organism (Kähkönen et al., 1999). Based on these facts, the aim of the research was to investigate the chemical composition and the antioxidant effect of Capsicum annuum L. peppers and tomatoes Lycopersicon esculentum Mill., Produced in Western Serbia, Moravica District, municipality of Cacak. The IC50 is an anoxidative capacity measure, which is less, the antioxidant activity is more pronounced. The IC50 value is the concentration of the test compound that reduces the free radical release concentration by 50%. The IC50 values of the investigated extracts show that the pepper extract (Capsicum annum L.) has a lower IC50 value (13.79 μg / mL) than the tomato extract with an IC50 value (17.41 μg / mL). Antioxidant activity increased in IC50 values better in pepper extract compared to tomato extract.en
dc.description.abstractRazličite vrste povrća koje se koriste u ishrani svakodnevno, sadrže različite aktivne komponente koje imaju biološko delovanje. Između ostalih, smatra se da fenolna jedinjenja mogu da predstavljaju moguću ciljnu grupu sa antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima, koja učestvuju u inhibiciji oksidacije i vrše zaštitu organizma. Polazeći od navedenih činjenica sam cilj istraživanja bio je ispitivanje hemijskog sastava i antioksidativnog delovanja ekstrakata paprike Capsicum annuum L. i paradajza Lycopersicon esculentum Mill., proizvedenih u Zapadnoj Srbiji, Moravički okrug, opština Čačak. IC50 je mera anioksidativnog kapaciteta i što je vrednost manja, aktivnost antioksidanata je izraženija. Vrednost IC50 je koncentracija testiranog jedinjenja koje smanjuju polaznu koncentraciju slobodne radikalske vrste za 50%. IC50 vrednosti ispitivanih ekstrakata pokazuju da ekstrakt paprike (Capsicum annum L.), ima manju vrednost IC50 (13,79 μg/mL), u odnosu na ekstrakt paradajza čija je IC50 vrednost (17,41 μg/mL). Antioksidativna aktivnost uzražena u IC50 vrednostima bolja je kod ekstrakta paprike u odnosu na ekstrakt paradajza.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceBiljni lekar
dc.subjectpeppersen
dc.subjecttomatoesen
dc.subjectphenolsen
dc.subjectantioxidantsen
dc.subjectpaprikasr
dc.subjectparadajzsr
dc.subjectfenolisr
dc.subjectantioksidantisr
dc.titleChemical composition of extracts of pepper and tomatoes in Western Serbiaen
dc.titleHemijski sastav ekstrakata paprike i paradajza gajenih u Zapadnoj Srbijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage749
dc.citation.issue6
dc.citation.other45(6): 744-749
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage744
dc.citation.volume45
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/83/185.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_188
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу