RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi istraživača Instituta za povratarstvo pre dolaska u Institut / Previous papers of the Institute's researchers
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi istraživača Instituta za povratarstvo pre dolaska u Institut / Previous papers of the Institute's researchers
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Variability of technological quality components in winter wheat

Varijabilnost komponenti tehnoloških kvaliteta ozime pšenice

Thumbnail
2007
Full Text (89.97Kb)
Authors
Zecevic, Veselinka
Knežević, Desimir
Micanovic, Danica
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Ten winter wheat cultivars created in Small Grains Research Centre of Kragujevac (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG?100, Toplica, Levcanka, Gruza, and Tara) were grown at experimental field during four years. Variability of bread-making quality properties (sedimentation value, gluten content and quality, and rheological flour and dough properties) was investigated. The sedimentation value was determined by Zeleny method, gluten content by standard method, and rheological flour and dough properties by Farinograph. Quality components depended significantly of genotype and environment factors. Obtained results have shown that the highest value of sedimentation in average was at KG-56S cultivar (61.8ml). Sedimentation in all investigated cultivars was at the level of the first quality class. Wet gluten are characterized by good physical properties, and on average ranged from 25.6% (KG-100) to 36.3% (Gruza). Wheat technological quality depended predominantly of genetic pot...ential of cultivar, and it was on the level of A2-B2 quality group. The highest impact of phenotypic variance belonged to genotype for sedimentation value, wet gluten content and rheological flour and dough properties, while for water absorption belonged to genotype-year interaction. , U radu je ispitivana varijabilnost parametara tehnoloskog kvaliteta (sedimentacija, sadrzaj i kvalitet glutena i reoloske osobine testa) kod deset kragujevackih sorti psenice (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG-100, Toplica, Levcanka, Gruza i Tara). Sorte su gajene na oglednom polju Centra za strna zita, Kragujevac tokom cetiri vegetacione sezone. Sedimentacija je uradjena po metodi Zeleny, sadrzaj i kvalitet glutena po standardnoj metodi, a reoloske osobine testa su odredjene na farinografu. Analizom varijanse je utvrdjena znacajna zavisnost ispitivanih komponenti kvaliteta od genotipa i ekoloskih faktora. Ustanovljeno je da su sve sorte imale sedimentaciju na nivou prve kvalitetne klase, a najveca prosecna vrednost utvrdjena je kod sorte KG-56S (61,8 ml). Sadrzaj vlaznog glutena se kretao u rasponu od 25,6 % (KG-100) do 36,3 % (Gruza). Sorte su ispoljile vrlo dobar i stabilan reoloski kvalitet brasna i testa, koji je bio na nivou A2, B1 i B2 kvalitene grupe. Analizom komponenti fenotipske varijanse ustanovljeno je da, za sve ispitivane osobine kvaliteta, najmanji udeo varijanse pripada godini, a znatno veca varijansa pripada sorti i interakciji sorta?godina, sto ukazuje da na ispoljavanje kvaliteta psenice veci uticaj ima genotip, a znatno manji ekoloski faktori.

U radu je ispitivana varijabilnost parametara tehnološkog kvaliteta (sedimentacija, sadržaj i kvalitet glutena i reološke osobine testa) kod deset kragujevackih sorti pšenice (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG-100, Toplica, Levcanka, Gruža i Tara). Sorte su gajene na oglednom polju Centra za strna žita, Kragujevac tokom cetiri vegetacione sezone. Sedimentacija je uradena po metodi Zeleny, sadržaj i kvalitet glutena po standardnoj metodi, a reološke osobine testa su odredene na farinografu. Analizom varijanse je utvrdena znacajna zavisnost ispitivanih komponenti kvaliteta od genotipa i ekoloških faktora. Ustanovljeno je da su sve sorte imale sedimentaciju na nivou prve kvalitetne klase, a najveca prosecna vrednost utvrdena je kod sorte KG-56S (61,8 ml). Sadržaj vlažnog glutena se kretao u rasponu od 25,6 % (KG-100) do 36,3 % (Gruža). Sorte su ispoljile vrlo dobar i stabilan reološki kvalitet brašna i testa, koji je bio na nivou A2, B1 i B2 kvalitene grupe. ...Analizom komponenti fenotipske varijanse ustanovljeno je da, za sve ispitivane osobine kvaliteta, najmanji udeo varijanse pripada godini, a znatno veca varijansa pripada sorti i interakciji sortagodina, što ukazuje da na ispoljavanje kvaliteta pšenice veci uticaj ima genotip, a znatno manji ekološki faktori.

Keywords:
gluten / quality / rheological properties / sedimentation / variability / wheat
Source:
Genetika, 2007, 39, 3, 365-374
Publisher:
  • Beograd : Društvo genetičara Srbije

DOI: 10.2298/GENSR0703365Z

ISSN: 0534-0012; 1820-6069

[ Google Scholar ]
URI
http://www.doiserbia.nb.rs/Article.aspx?ID=0534-00120703365Z
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/386
Collections
  • Radovi istraživača Instituta za povratarstvo pre dolaska u Institut / Previous papers of the Institute's researchers
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - JOUR
AU  - Zecevic, Veselinka
AU  - Knežević, Desimir
AU  - Micanovic, Danica
PY  - 2007
UR  - http://www.doiserbia.nb.rs/Article.aspx?ID=0534-00120703365Z
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/386
AB  - Ten winter wheat cultivars created in Small Grains Research Centre of Kragujevac (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG?100, Toplica, Levcanka, Gruza, and Tara) were grown at experimental field during four years. Variability of bread-making quality properties (sedimentation value, gluten content and quality, and rheological flour and dough properties) was investigated. The sedimentation value was determined by Zeleny method, gluten content by standard method, and rheological flour and dough properties by Farinograph. Quality components depended significantly of genotype and environment factors. Obtained results have shown that the highest value of sedimentation in average was at KG-56S cultivar (61.8ml). Sedimentation in all investigated cultivars was at the level of the first quality class. Wet gluten are characterized by good physical properties, and on average ranged from 25.6% (KG-100) to 36.3% (Gruza). Wheat technological quality depended predominantly of genetic potential of cultivar, and it was on the level of A2-B2 quality group. The highest impact of phenotypic variance belonged to genotype for sedimentation value, wet gluten content and rheological flour and dough properties, while for water absorption belonged to genotype-year interaction.          ,             U radu je ispitivana varijabilnost parametara tehnoloskog kvaliteta (sedimentacija, sadrzaj i kvalitet glutena i reoloske osobine testa) kod deset kragujevackih sorti psenice (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG-100, Toplica, Levcanka, Gruza i Tara). Sorte su gajene na oglednom polju Centra za strna zita, Kragujevac tokom cetiri vegetacione sezone. Sedimentacija je uradjena po metodi Zeleny, sadrzaj i kvalitet glutena po standardnoj metodi, a reoloske osobine testa su odredjene na farinografu. Analizom varijanse je utvrdjena znacajna zavisnost ispitivanih komponenti kvaliteta od genotipa i ekoloskih faktora. Ustanovljeno je da su sve sorte imale sedimentaciju na nivou prve kvalitetne klase, a najveca prosecna vrednost utvrdjena je kod sorte KG-56S (61,8 ml). Sadrzaj vlaznog glutena se kretao u rasponu od 25,6 % (KG-100) do 36,3 % (Gruza). Sorte su ispoljile vrlo dobar i stabilan reoloski kvalitet brasna i testa, koji je bio na nivou A2, B1 i B2 kvalitene grupe. Analizom komponenti fenotipske varijanse ustanovljeno je da, za sve ispitivane osobine kvaliteta, najmanji udeo varijanse pripada godini, a znatno veca varijansa pripada sorti i interakciji sorta?godina, sto ukazuje da na ispoljavanje kvaliteta psenice veci uticaj ima genotip, a znatno manji ekoloski faktori.
AB  - U radu je ispitivana varijabilnost parametara tehnološkog kvaliteta
(sedimentacija, sadržaj i kvalitet glutena i reološke osobine testa) kod deset
kragujevackih sorti pšenice (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S,
KG-100, Toplica, Levcanka, Gruža i Tara). Sorte su gajene na oglednom polju
Centra za strna žita, Kragujevac tokom cetiri vegetacione sezone. Sedimentacija je
uradena po metodi Zeleny, sadržaj i kvalitet glutena po standardnoj metodi, a
reološke osobine testa su odredene na farinografu. Analizom varijanse je utvrdena
znacajna zavisnost ispitivanih komponenti kvaliteta od genotipa i ekoloških
faktora. Ustanovljeno je da su sve sorte imale sedimentaciju na nivou prve
kvalitetne klase, a najveca prosecna vrednost utvrdena je kod sorte KG-56S (61,8
ml). Sadržaj vlažnog glutena se kretao u rasponu od 25,6 % (KG-100) do 36,3 %
(Gruža). Sorte su ispoljile vrlo dobar i stabilan reološki kvalitet brašna i testa, koji
je bio na nivou A2, B1 i B2 kvalitene grupe. Analizom komponenti fenotipske
varijanse ustanovljeno je da, za sve ispitivane osobine kvaliteta, najmanji udeo
varijanse pripada godini, a znatno veca varijansa pripada sorti i interakciji sortagodina,
što ukazuje da na ispoljavanje kvaliteta pšenice veci uticaj ima genotip, a
znatno manji ekološki faktori.
PB  - Beograd : Društvo genetičara Srbije
T2  - Genetika
T1  - Variability of technological quality components in winter wheat
T1  - Varijabilnost komponenti tehnoloških kvaliteta ozime pšenice
EP  - 374
IS  - 3
SP  - 365
VL  - 39
DO  - 10.2298/GENSR0703365Z
ER  - 
@article{
author = "Zecevic, Veselinka and Knežević, Desimir and Micanovic, Danica",
year = "2007",
abstract = "Ten winter wheat cultivars created in Small Grains Research Centre of Kragujevac (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG?100, Toplica, Levcanka, Gruza, and Tara) were grown at experimental field during four years. Variability of bread-making quality properties (sedimentation value, gluten content and quality, and rheological flour and dough properties) was investigated. The sedimentation value was determined by Zeleny method, gluten content by standard method, and rheological flour and dough properties by Farinograph. Quality components depended significantly of genotype and environment factors. Obtained results have shown that the highest value of sedimentation in average was at KG-56S cultivar (61.8ml). Sedimentation in all investigated cultivars was at the level of the first quality class. Wet gluten are characterized by good physical properties, and on average ranged from 25.6% (KG-100) to 36.3% (Gruza). Wheat technological quality depended predominantly of genetic potential of cultivar, and it was on the level of A2-B2 quality group. The highest impact of phenotypic variance belonged to genotype for sedimentation value, wet gluten content and rheological flour and dough properties, while for water absorption belonged to genotype-year interaction.          ,             U radu je ispitivana varijabilnost parametara tehnoloskog kvaliteta (sedimentacija, sadrzaj i kvalitet glutena i reoloske osobine testa) kod deset kragujevackih sorti psenice (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG-100, Toplica, Levcanka, Gruza i Tara). Sorte su gajene na oglednom polju Centra za strna zita, Kragujevac tokom cetiri vegetacione sezone. Sedimentacija je uradjena po metodi Zeleny, sadrzaj i kvalitet glutena po standardnoj metodi, a reoloske osobine testa su odredjene na farinografu. Analizom varijanse je utvrdjena znacajna zavisnost ispitivanih komponenti kvaliteta od genotipa i ekoloskih faktora. Ustanovljeno je da su sve sorte imale sedimentaciju na nivou prve kvalitetne klase, a najveca prosecna vrednost utvrdjena je kod sorte KG-56S (61,8 ml). Sadrzaj vlaznog glutena se kretao u rasponu od 25,6 % (KG-100) do 36,3 % (Gruza). Sorte su ispoljile vrlo dobar i stabilan reoloski kvalitet brasna i testa, koji je bio na nivou A2, B1 i B2 kvalitene grupe. Analizom komponenti fenotipske varijanse ustanovljeno je da, za sve ispitivane osobine kvaliteta, najmanji udeo varijanse pripada godini, a znatno veca varijansa pripada sorti i interakciji sorta?godina, sto ukazuje da na ispoljavanje kvaliteta psenice veci uticaj ima genotip, a znatno manji ekoloski faktori., U radu je ispitivana varijabilnost parametara tehnološkog kvaliteta
(sedimentacija, sadržaj i kvalitet glutena i reološke osobine testa) kod deset
kragujevackih sorti pšenice (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S,
KG-100, Toplica, Levcanka, Gruža i Tara). Sorte su gajene na oglednom polju
Centra za strna žita, Kragujevac tokom cetiri vegetacione sezone. Sedimentacija je
uradena po metodi Zeleny, sadržaj i kvalitet glutena po standardnoj metodi, a
reološke osobine testa su odredene na farinografu. Analizom varijanse je utvrdena
znacajna zavisnost ispitivanih komponenti kvaliteta od genotipa i ekoloških
faktora. Ustanovljeno je da su sve sorte imale sedimentaciju na nivou prve
kvalitetne klase, a najveca prosecna vrednost utvrdena je kod sorte KG-56S (61,8
ml). Sadržaj vlažnog glutena se kretao u rasponu od 25,6 % (KG-100) do 36,3 %
(Gruža). Sorte su ispoljile vrlo dobar i stabilan reološki kvalitet brašna i testa, koji
je bio na nivou A2, B1 i B2 kvalitene grupe. Analizom komponenti fenotipske
varijanse ustanovljeno je da, za sve ispitivane osobine kvaliteta, najmanji udeo
varijanse pripada godini, a znatno veca varijansa pripada sorti i interakciji sortagodina,
što ukazuje da na ispoljavanje kvaliteta pšenice veci uticaj ima genotip, a
znatno manji ekološki faktori.",
publisher = "Beograd : Društvo genetičara Srbije",
journal = "Genetika",
title = "Variability of technological quality components in winter wheat, Varijabilnost komponenti tehnoloških kvaliteta ozime pšenice",
pages = "374-365",
number = "3",
volume = "39",
doi = "10.2298/GENSR0703365Z"
}
Zecevic, V., Knežević, D.,& Micanovic, D.. (2007). Variability of technological quality components in winter wheat. in Genetika
Beograd : Društvo genetičara Srbije., 39(3), 365-374.
https://doi.org/10.2298/GENSR0703365Z
Zecevic V, Knežević D, Micanovic D. Variability of technological quality components in winter wheat. in Genetika. 2007;39(3):365-374.
doi:10.2298/GENSR0703365Z .
Zecevic, Veselinka, Knežević, Desimir, Micanovic, Danica, "Variability of technological quality components in winter wheat" in Genetika, 39, no. 3 (2007):365-374,
https://doi.org/10.2298/GENSR0703365Z . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB