Приказ основних података о документу

Varijabilnost komponenti tehnoloških kvaliteta ozime pšenice

dc.creatorZecevic, Veselinka
dc.creatorKnežević, Desimir
dc.creatorMicanovic, Danica
dc.date.accessioned2021-08-26T06:09:05Z
dc.date.available2021-08-26T06:09:05Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0534-0012
dc.identifier.issn1820-6069
dc.identifier.urihttp://www.doiserbia.nb.rs/Article.aspx?ID=0534-00120703365Z
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/386
dc.description.abstractTen winter wheat cultivars created in Small Grains Research Centre of Kragujevac (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG?100, Toplica, Levcanka, Gruza, and Tara) were grown at experimental field during four years. Variability of bread-making quality properties (sedimentation value, gluten content and quality, and rheological flour and dough properties) was investigated. The sedimentation value was determined by Zeleny method, gluten content by standard method, and rheological flour and dough properties by Farinograph. Quality components depended significantly of genotype and environment factors. Obtained results have shown that the highest value of sedimentation in average was at KG-56S cultivar (61.8ml). Sedimentation in all investigated cultivars was at the level of the first quality class. Wet gluten are characterized by good physical properties, and on average ranged from 25.6% (KG-100) to 36.3% (Gruza). Wheat technological quality depended predominantly of genetic potential of cultivar, and it was on the level of A2-B2 quality group. The highest impact of phenotypic variance belonged to genotype for sedimentation value, wet gluten content and rheological flour and dough properties, while for water absorption belonged to genotype-year interaction. , U radu je ispitivana varijabilnost parametara tehnoloskog kvaliteta (sedimentacija, sadrzaj i kvalitet glutena i reoloske osobine testa) kod deset kragujevackih sorti psenice (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG-100, Toplica, Levcanka, Gruza i Tara). Sorte su gajene na oglednom polju Centra za strna zita, Kragujevac tokom cetiri vegetacione sezone. Sedimentacija je uradjena po metodi Zeleny, sadrzaj i kvalitet glutena po standardnoj metodi, a reoloske osobine testa su odredjene na farinografu. Analizom varijanse je utvrdjena znacajna zavisnost ispitivanih komponenti kvaliteta od genotipa i ekoloskih faktora. Ustanovljeno je da su sve sorte imale sedimentaciju na nivou prve kvalitetne klase, a najveca prosecna vrednost utvrdjena je kod sorte KG-56S (61,8 ml). Sadrzaj vlaznog glutena se kretao u rasponu od 25,6 % (KG-100) do 36,3 % (Gruza). Sorte su ispoljile vrlo dobar i stabilan reoloski kvalitet brasna i testa, koji je bio na nivou A2, B1 i B2 kvalitene grupe. Analizom komponenti fenotipske varijanse ustanovljeno je da, za sve ispitivane osobine kvaliteta, najmanji udeo varijanse pripada godini, a znatno veca varijansa pripada sorti i interakciji sorta?godina, sto ukazuje da na ispoljavanje kvaliteta psenice veci uticaj ima genotip, a znatno manji ekoloski faktori.
dc.description.abstractU radu je ispitivana varijabilnost parametara tehnološkog kvaliteta (sedimentacija, sadržaj i kvalitet glutena i reološke osobine testa) kod deset kragujevackih sorti pšenice (KG-56, Srbijanka, Studenica, Takovcanka, KG-56S, KG-100, Toplica, Levcanka, Gruža i Tara). Sorte su gajene na oglednom polju Centra za strna žita, Kragujevac tokom cetiri vegetacione sezone. Sedimentacija je uradena po metodi Zeleny, sadržaj i kvalitet glutena po standardnoj metodi, a reološke osobine testa su odredene na farinografu. Analizom varijanse je utvrdena znacajna zavisnost ispitivanih komponenti kvaliteta od genotipa i ekoloških faktora. Ustanovljeno je da su sve sorte imale sedimentaciju na nivou prve kvalitetne klase, a najveca prosecna vrednost utvrdena je kod sorte KG-56S (61,8 ml). Sadržaj vlažnog glutena se kretao u rasponu od 25,6 % (KG-100) do 36,3 % (Gruža). Sorte su ispoljile vrlo dobar i stabilan reološki kvalitet brašna i testa, koji je bio na nivou A2, B1 i B2 kvalitene grupe. Analizom komponenti fenotipske varijanse ustanovljeno je da, za sve ispitivane osobine kvaliteta, najmanji udeo varijanse pripada godini, a znatno veca varijansa pripada sorti i interakciji sortagodina, što ukazuje da na ispoljavanje kvaliteta pšenice veci uticaj ima genotip, a znatno manji ekološki faktori.
dc.languageen
dc.publisherBeograd : Društvo genetičara Srbije
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceGenetika
dc.subjectgluten
dc.subjectquality
dc.subjectrheological properties
dc.subjectsedimentation
dc.subjectvariability
dc.subjectwheat
dc.titleVariability of technological quality components in winter wheat
dc.titleVarijabilnost komponenti tehnoloških kvaliteta ozime pšenice
dc.typearticleen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage374
dc.citation.issue3
dc.citation.spage365
dc.citation.volume39
dc.identifier.doi10.2298/GENSR0703365Z
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/991/bitstream_991.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу