Paradajz
Abstract
Proizvodnja povrća predstavlja najintenzivniju granu biljne proizvodnje sa
visokom akumulativnošću i ekonomskim efektima. Posebno se dobit iz ove
prozvodnje u velikoj meri povećava gajenjem biljaka u zaštićenim
prostorima. U okviru strukture proizvodnje povrća u našoj zemlji među
najzastupljenijim vrstama je paradajz, posebno u zaštićenim prostorima gde
dominira njegovo gajenje, sa učešćem oko 70 %.
Velika je uloga i značaj proizvodnje paradajza u nacionalnoj privredi
Republike Srbije, jer zauzima oko 7% setvenih površina sa visokom
godišnjom produkcijom, koja se i izvozno orjentiše. Paradajz je značajan i sa
visokim učešćem u ukupnoj potrošnji povrća po glavi stanovnika, kako
svežeg, tako i raznih prerađenih oblika, što utiče na pokretanje i
prerađivačkih kapaciteta u našoj zemlji.
Proizvodnja paradajza karakteriše se ogromnim ulaganjima i poslednjih
godina zahteva primenu savremene tehnologije i više nego ikada zahteva
naučno i stručno znanje koje je aplikativno u praks...i. Savremena komercijalna
proizvodnja paradajza u našoj zemlji tražila je to znanje sintetizovano na
jednom mestu i osetila se jedna potreba za ovakvom vrstom knjige koja
predstavlja i prvu monografiju o paradajzu u našoj zemlji. Ovoj konstataciji
još više doprinosi i sama činjenica da u ovom periodu tranzicije kod nas
dolazi i do prestruktuiranja proizvođača povrća, koji nisu edukovani za ovu
visoko zahtevnu proizvodnju, pa je stručno znanje neophodno potrebno.
U monografiji su prikazani sublimirani mnogobrojni rezultati sopstvenih
naučnih istraživanja autora i njihova praktična iskustva proistekla iz
dugogodišnjeg naučnog rada i saradnje u Institutu za povrtarstvo u
Smederevskoj Palanci i na Agronomskom fakultetu u Čačku. Pored
sopstvenih istraživanja prikazani su i rezultati drugih vodećih autora, kako
domaćih, tako i inostranih iz oblasti proučavanja paradajza. Naučno i stručno
znanje sa ogromnom vrednošću, prikazano kroz mnoštvo citirane literature,
težili smo da sintetizujemo i uklopimo u homogenu celinu ove monografije,
što joj nadamo se daje i poseban dar i vrednost. Institut za povrtarstvo iz
Smederevske Palanke i Agronomski fakultet iz Čačka, kao dve dokazane i
afirmisane naučne institucije imaju dugogodišnju plodnu saradnju, koja je
posebno intenzivirana poslednjih godina u zajedničkom učešću na naučnim
projektima iz čega je proistekla i ova monografija, kao zajedničko izdanje.
Prikazana materija sistematizovana je sa osnovnim ciljem da njenog čitaoca
upozna sa paradajzom, kao povrtarskom vrstom i prikazana po modelu, gde
se na početku njen korisnik polako uvodi i upoznaje sa ovim povrćem, a
potom prelazi na naučni i stručni deo i savremenu proizvodnju, sa mnoštvom
autorskih fotografija u samom tekstu, što je i posebna vrednost ove
monografije.
Monografija je namenjena širokom krugu korisnika, počev od studenata svih
Poljoprivrednih fakulteta u zemlji, koji je mogu koristiti kao udžbeničku
literaturu za predmet Povrtarstvo, kome je prilagođena izložena materija.
Pored studenata osnovnih akademskih studija može se preporučiti i biti od
koristi i studentima na master i doktorskim studijama iz oblasti povrtarstva,
kao i naučnim radnicima. Autori su imali u vidu da će knjigu koristiti i
poljoprivredni stručnjaci na terenu i u proizvodnji, kao i sami proizvođači
ovog povrća, pa je monografija pisana i u tom duhu i namenjena je svima
koji žele da se bave ovom proizvodnjom, a prevashodno onima koji vole
paradajz.
Keywords:
paradajz / proizvodnja / gajenje / karakteristike / tomato / growing / characteristics / productionSource:
2012Publisher:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku
Funding / projects:
- Projekat BTR 5.03.0506.B: “Stvaranje novih sorti i hibrida i razvoj tehnologija proizvodnje povrća za različite namene”. 2002-2004
- Projekat BTN.3.1.4.0704.B: Program proizvodnje i prerade povrća krompira i cveća: «Unapređenje proizvodnje i prerade sušenog korenastog povrća i sušenog paradajza» 2001-2004
- Projekat TR-6876B: Oplemenjivanje i povećanje genetičke raznovrsnosti i razvoj novih tehnologija zaštite i gajenja povrća, i periodu 2005 –2008.
- Istraživanja povrtarskih vrsta u cilju poboljšanja biološke i zdravstvene vrednosti svežeg povrća i njegovih prerađevina povećanjem sadržaja biovalidnih antioksidanata (RS-20072)
- Projekat BTN. 1.2.1.4171.B: Karakterizacija i uređenje zemljišta za proizvodnju visokovredne hrane u povrtarstvu, u okviru Nacionalnog programa koji je finansiralo Ministarstvo za nauku, tehnologije i razvoj Republike Srbije, u periodu 2002-2005.
- BTR. 5.03.0506.: Stvaranje sorti i hibrida i razvoj tehnologija proizvodnje povrća za različite namene, u okviru programa Tehnološkog razvoja koji je finansiralo Ministarstvo za nauku, tehnologije i razvoj Republike Srbije, u periodu 2002-2005
- BTN-311001B: Kontrola i smanjenje rizika u proizvodnji zdravstveno-bezbedne hrane na zemljištima i supstratima u zaštićenim prostorima, 2005-2008
- Optimalizacija parametara kvaliteta zemljišta i supstrata za proizvodnju visoko-kvalitetnog povrća u zaštićenim prostorima (RS-20074)
- Izučavanje novog proizvodnog koncepta u cilju dobijanja zdravstveno bezbednog povrća za svežu potrošnju i čuvanje, uz uštedu energije (RS-20147)
- Integrating biotechnology approach in breeding vegetable crops for sustainable agricultural systems (RS-31059)
Collections
Institution/Community
Institut za povrtarstvoTY - BOOK AU - Zdravković, Jasmina AU - Marković, Živoslav AU - Pavlović, Radoš AU - Zdravković, Milan PY - 2012 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/391 AB - Proizvodnja povrća predstavlja najintenzivniju granu biljne proizvodnje sa visokom akumulativnošću i ekonomskim efektima. Posebno se dobit iz ove prozvodnje u velikoj meri povećava gajenjem biljaka u zaštićenim prostorima. U okviru strukture proizvodnje povrća u našoj zemlji među najzastupljenijim vrstama je paradajz, posebno u zaštićenim prostorima gde dominira njegovo gajenje, sa učešćem oko 70 %. Velika je uloga i značaj proizvodnje paradajza u nacionalnoj privredi Republike Srbije, jer zauzima oko 7% setvenih površina sa visokom godišnjom produkcijom, koja se i izvozno orjentiše. Paradajz je značajan i sa visokim učešćem u ukupnoj potrošnji povrća po glavi stanovnika, kako svežeg, tako i raznih prerađenih oblika, što utiče na pokretanje i prerađivačkih kapaciteta u našoj zemlji. Proizvodnja paradajza karakteriše se ogromnim ulaganjima i poslednjih godina zahteva primenu savremene tehnologije i više nego ikada zahteva naučno i stručno znanje koje je aplikativno u praksi. Savremena komercijalna proizvodnja paradajza u našoj zemlji tražila je to znanje sintetizovano na jednom mestu i osetila se jedna potreba za ovakvom vrstom knjige koja predstavlja i prvu monografiju o paradajzu u našoj zemlji. Ovoj konstataciji još više doprinosi i sama činjenica da u ovom periodu tranzicije kod nas dolazi i do prestruktuiranja proizvođača povrća, koji nisu edukovani za ovu visoko zahtevnu proizvodnju, pa je stručno znanje neophodno potrebno. U monografiji su prikazani sublimirani mnogobrojni rezultati sopstvenih naučnih istraživanja autora i njihova praktična iskustva proistekla iz dugogodišnjeg naučnog rada i saradnje u Institutu za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci i na Agronomskom fakultetu u Čačku. Pored sopstvenih istraživanja prikazani su i rezultati drugih vodećih autora, kako domaćih, tako i inostranih iz oblasti proučavanja paradajza. Naučno i stručno znanje sa ogromnom vrednošću, prikazano kroz mnoštvo citirane literature, težili smo da sintetizujemo i uklopimo u homogenu celinu ove monografije, što joj nadamo se daje i poseban dar i vrednost. Institut za povrtarstvo iz Smederevske Palanke i Agronomski fakultet iz Čačka, kao dve dokazane i afirmisane naučne institucije imaju dugogodišnju plodnu saradnju, koja je posebno intenzivirana poslednjih godina u zajedničkom učešću na naučnim projektima iz čega je proistekla i ova monografija, kao zajedničko izdanje. Prikazana materija sistematizovana je sa osnovnim ciljem da njenog čitaoca upozna sa paradajzom, kao povrtarskom vrstom i prikazana po modelu, gde se na početku njen korisnik polako uvodi i upoznaje sa ovim povrćem, a potom prelazi na naučni i stručni deo i savremenu proizvodnju, sa mnoštvom autorskih fotografija u samom tekstu, što je i posebna vrednost ove monografije. Monografija je namenjena širokom krugu korisnika, počev od studenata svih Poljoprivrednih fakulteta u zemlji, koji je mogu koristiti kao udžbeničku literaturu za predmet Povrtarstvo, kome je prilagođena izložena materija. Pored studenata osnovnih akademskih studija može se preporučiti i biti od koristi i studentima na master i doktorskim studijama iz oblasti povrtarstva, kao i naučnim radnicima. Autori su imali u vidu da će knjigu koristiti i poljoprivredni stručnjaci na terenu i u proizvodnji, kao i sami proizvođači ovog povrća, pa je monografija pisana i u tom duhu i namenjena je svima koji žele da se bave ovom proizvodnjom, a prevashodno onima koji vole paradajz. PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku T1 - Paradajz UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391 ER -
@book{ author = "Zdravković, Jasmina and Marković, Živoslav and Pavlović, Radoš and Zdravković, Milan", year = "2012", abstract = "Proizvodnja povrća predstavlja najintenzivniju granu biljne proizvodnje sa visokom akumulativnošću i ekonomskim efektima. Posebno se dobit iz ove prozvodnje u velikoj meri povećava gajenjem biljaka u zaštićenim prostorima. U okviru strukture proizvodnje povrća u našoj zemlji među najzastupljenijim vrstama je paradajz, posebno u zaštićenim prostorima gde dominira njegovo gajenje, sa učešćem oko 70 %. Velika je uloga i značaj proizvodnje paradajza u nacionalnoj privredi Republike Srbije, jer zauzima oko 7% setvenih površina sa visokom godišnjom produkcijom, koja se i izvozno orjentiše. Paradajz je značajan i sa visokim učešćem u ukupnoj potrošnji povrća po glavi stanovnika, kako svežeg, tako i raznih prerađenih oblika, što utiče na pokretanje i prerađivačkih kapaciteta u našoj zemlji. Proizvodnja paradajza karakteriše se ogromnim ulaganjima i poslednjih godina zahteva primenu savremene tehnologije i više nego ikada zahteva naučno i stručno znanje koje je aplikativno u praksi. Savremena komercijalna proizvodnja paradajza u našoj zemlji tražila je to znanje sintetizovano na jednom mestu i osetila se jedna potreba za ovakvom vrstom knjige koja predstavlja i prvu monografiju o paradajzu u našoj zemlji. Ovoj konstataciji još više doprinosi i sama činjenica da u ovom periodu tranzicije kod nas dolazi i do prestruktuiranja proizvođača povrća, koji nisu edukovani za ovu visoko zahtevnu proizvodnju, pa je stručno znanje neophodno potrebno. U monografiji su prikazani sublimirani mnogobrojni rezultati sopstvenih naučnih istraživanja autora i njihova praktična iskustva proistekla iz dugogodišnjeg naučnog rada i saradnje u Institutu za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci i na Agronomskom fakultetu u Čačku. Pored sopstvenih istraživanja prikazani su i rezultati drugih vodećih autora, kako domaćih, tako i inostranih iz oblasti proučavanja paradajza. Naučno i stručno znanje sa ogromnom vrednošću, prikazano kroz mnoštvo citirane literature, težili smo da sintetizujemo i uklopimo u homogenu celinu ove monografije, što joj nadamo se daje i poseban dar i vrednost. Institut za povrtarstvo iz Smederevske Palanke i Agronomski fakultet iz Čačka, kao dve dokazane i afirmisane naučne institucije imaju dugogodišnju plodnu saradnju, koja je posebno intenzivirana poslednjih godina u zajedničkom učešću na naučnim projektima iz čega je proistekla i ova monografija, kao zajedničko izdanje. Prikazana materija sistematizovana je sa osnovnim ciljem da njenog čitaoca upozna sa paradajzom, kao povrtarskom vrstom i prikazana po modelu, gde se na početku njen korisnik polako uvodi i upoznaje sa ovim povrćem, a potom prelazi na naučni i stručni deo i savremenu proizvodnju, sa mnoštvom autorskih fotografija u samom tekstu, što je i posebna vrednost ove monografije. Monografija je namenjena širokom krugu korisnika, počev od studenata svih Poljoprivrednih fakulteta u zemlji, koji je mogu koristiti kao udžbeničku literaturu za predmet Povrtarstvo, kome je prilagođena izložena materija. Pored studenata osnovnih akademskih studija može se preporučiti i biti od koristi i studentima na master i doktorskim studijama iz oblasti povrtarstva, kao i naučnim radnicima. Autori su imali u vidu da će knjigu koristiti i poljoprivredni stručnjaci na terenu i u proizvodnji, kao i sami proizvođači ovog povrća, pa je monografija pisana i u tom duhu i namenjena je svima koji žele da se bave ovom proizvodnjom, a prevashodno onima koji vole paradajz.", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku", title = "Paradajz", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391" }
Zdravković, J., Marković, Ž., Pavlović, R.,& Zdravković, M.. (2012). Paradajz. Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391
Zdravković J, Marković Ž, Pavlović R, Zdravković M. Paradajz. 2012;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391 .
Zdravković, Jasmina, Marković, Živoslav, Pavlović, Radoš, Zdravković, Milan, "Paradajz" (2012), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391 .