Приказ основних података о документу

dc.creatorZdravković, Jasmina
dc.creatorMijatović, Mirjana
dc.creatorPavlović, Nenad
dc.creatorUgrinović, Milan
dc.creatorAdžić, Slađan
dc.date.accessioned2021-09-13T10:07:24Z
dc.date.available2021-09-13T10:07:24Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.isbn978-86-89177-01-5
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/392
dc.description.abstractOrganska poljoprivreda je sistem ekološkog upravljanja proizvodnjom kojim se unapređuje biodiverzitet (raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta), kruženje materije u prirodi, mikrobiološka aktivnost u zemljištu i zaštita životne sredine. Organska proizvodnja za cilj ima poštovanje načela koja se tiču dobrobiti poljoprivrednog proizvođača, potrošača organskih proizvoda i životne sredine tj. zemljišta, biljaka i životinja. Ako je ovakva proizvodnja sertifikovana (ozvaničena) kod neke od ovlašćenih organizacija koja ima odobrenje nadležnog ministarstva za obavljanje poslova sertifikacije, onda se ovakva proizvodnja naziva sertifikovana organska proizvodnja. Sertifikovana organska proizovdnja je takav sistem proizvodnje koji je u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji, („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 30/10), Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje, („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 48/11), koji su usklađeni sa zakonima Evropske Unije. Ovlašćena organizacija izdaje sertifikat kojim se potvrđuje da je organski proizvod dobijen u skladu sa zakonom i pratećim pravilnikom. Sertifikovan organski proizvod obeležen je na odgovarajući način i kao takav ima veću vrednost. S druge strane, to je potvrda da u njemu nema nedozvoljenih količina ostataka pesticida i materijala poreklom od GMO, što pruža sigurnost i spokojstvo potrošaču. U Svetu se, za obeležavanje ovakvih proizvoda pored naziva organski koriste i sledeći nazivi bio, biološki, eko, ekološki, org i organik. Potražnja za ovakvim proizvodima iz godine u godinu raste. U našoj zemlji je proizvodnja relativno skromna, uprkos dobrim mogućnostima za ovakav način gajenja biljaka i životinja.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherSmederevska Palanka : Institut za povrtarstvosr
dc.publisherBeograd : Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, STAR projekatsr
dc.relationСТАР пројекат Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривредеsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectorganska proizvodnjasr
dc.subjectproces priznavanjasr
dc.subjectpotrebna dokumentacijasr
dc.subjectpriručniksr
dc.titlePrvi koraci ka organskoj proizvodnji povrćasr
dc.typebooksr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage89
dc.citation.spage1
dc.description.otherpriručniksr
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1043/ORGANSKA.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_392
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу