RIVeC - Репозиторијум Института за повртарство
Институт за повртарство
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • Преглед записа
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство

Thumbnail
2021
bitstream_1125.pdf (2.935Mb)
Аутори
Цвикић, Дејан
Муховић, Алмир
Павловић, Ненад
Ђорђевић, Радиша
Аџић, Слађан
Павловић, Сузана
Гирек, Зденка
Остала ауторства
Зечевић, Веселинка
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Подручје гајења, различити начини производње (традиционални или савремени начин) и конзумирање (у свежем или прерађеном стању), чине паприку једном од најважнијих повртарских култура. У Србији постоји много сорти паприке, али мали број је створен селекцијом. Циљ овог рада био је стварање нове сорте паприке за прераду са повећаним садржајем суве материје. Нова сорта ЛПК-10 је настала у Институту за повртарство, Смедеревска Паланка, одабирањем у F2 генерацији након укрштања родитеља педигре методом селекције. Ова сорта се налази у првој години испитивања у Комисији за признање нових сорти пољопривредног биља, под шифром „ЛПК-10“.
The area of cultivation, different ways of production (traditional or modern way) and consumption (fresh or processed), make pepper one of the most important vegetable crops. There are many varieties of pepper in Serbia, but a small number was created by selection.The aim of our work was to create a new variety of pepper for processing with an increased dry matter content. The new variety LPK-10 was created at the Institute for Vegetable Crops, Smederevska Palanka, by selection in the F2 generation after crossing the parents by applying the pedigree method. This variety is, at the monemt, in the first year of testing by the Commission for the recognition of new varieties of agricultural plants of Serbia, under the code "LPK-10".
Кључне речи:
паприка / ЛПК-10 / селекција / педигре метод / Институт за повртарство / pepper / LPK-10 / selection / pedigree method / Institute for Vegetables Crops
Извор:
Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар, 2021, 93-98
Издавач:
  • Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
Финансирање / пројекти:
  • Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Уговор бр. 200216 (Институт за повртарство, Смедеревска Паланка) (RS-200216)

ISBN: 978-86-89177-03-9

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_423
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/423
Колекције
  • Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
Институција/група
Institut za povrtarstvo
TY  - CONF
AU  - Цвикић, Дејан
AU  - Муховић, Алмир
AU  - Павловић, Ненад
AU  - Ђорђевић, Радиша
AU  - Аџић, Слађан
AU  - Павловић, Сузана
AU  - Гирек, Зденка
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/423
AB  - Подручје гајења, различити начини производње (традиционални
или савремени начин) и конзумирање (у свежем или прерађеном
стању), чине паприку једном од најважнијих повртарских култура. У
Србији постоји много сорти паприке, али мали број је створен
селекцијом. Циљ овог рада био је стварање нове сорте паприке за
прераду са повећаним садржајем суве материје. Нова сорта ЛПК-10
је настала у Институту за повртарство, Смедеревска Паланка,
одабирањем у F2 генерацији након укрштања родитеља педигре
методом селекције. Ова сорта се налази у првој години испитивања у
Комисији за признање нових сорти пољопривредног биља, под
шифром „ЛПК-10“.
AB  - The area of cultivation, different ways of production (traditional or
modern way) and consumption (fresh or processed), make pepper one of
the most important vegetable crops. There are many varieties of pepper in
Serbia, but a small number was created by selection.The aim of our work
was to create a new variety of pepper for processing with an increased
dry matter content. The new variety LPK-10 was created at the Institute
for Vegetable Crops, Smederevska Palanka, by selection in the F2 generation after crossing the parents by applying the pedigree method.
This variety is, at the monemt, in the first year of testing by the
Commission for the recognition of new varieties of agricultural plants of
Serbia, under the code "LPK-10".
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство
EP  - 98
SP  - 93
ER  - 
@conference{
author = "Цвикић, Дејан and Муховић, Алмир and Павловић, Ненад and Ђорђевић, Радиша and Аџић, Слађан and Павловић, Сузана and Гирек, Зденка",
year = "2021",
abstract = "Подручје гајења, различити начини производње (традиционални
или савремени начин) и конзумирање (у свежем или прерађеном
стању), чине паприку једном од најважнијих повртарских култура. У
Србији постоји много сорти паприке, али мали број је створен
селекцијом. Циљ овог рада био је стварање нове сорте паприке за
прераду са повећаним садржајем суве материје. Нова сорта ЛПК-10
је настала у Институту за повртарство, Смедеревска Паланка,
одабирањем у F2 генерацији након укрштања родитеља педигре
методом селекције. Ова сорта се налази у првој години испитивања у
Комисији за признање нових сорти пољопривредног биља, под
шифром „ЛПК-10“., The area of cultivation, different ways of production (traditional or
modern way) and consumption (fresh or processed), make pepper one of
the most important vegetable crops. There are many varieties of pepper in
Serbia, but a small number was created by selection.The aim of our work
was to create a new variety of pepper for processing with an increased
dry matter content. The new variety LPK-10 was created at the Institute
for Vegetable Crops, Smederevska Palanka, by selection in the F2 generation after crossing the parents by applying the pedigree method.
This variety is, at the monemt, in the first year of testing by the
Commission for the recognition of new varieties of agricultural plants of
Serbia, under the code "LPK-10".",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство",
pages = "98-93"
}
Цвикић, Д., Муховић, А., Павловић, Н., Ђорђевић, Р., Аџић, С., Павловић, С.,& Гирек, З.. (2021). ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 93-98.
Цвикић Д, Муховић А, Павловић Н, Ђорђевић Р, Аџић С, Павловић С, Гирек З. ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:93-98..
Цвикић, Дејан, Муховић, Алмир, Павловић, Ненад, Ђорђевић, Радиша, Аџић, Слађан, Павловић, Сузана, Гирек, Зденка, "ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):93-98.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму RIVeC | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституције/групеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму RIVeC | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB