dc.creator | Цвикић, Дејан | |
dc.creator | Муховић, Алмир | |
dc.creator | Павловић, Ненад | |
dc.creator | Ђорђевић, Радиша | |
dc.creator | Аџић, Слађан | |
dc.creator | Павловић, Сузана | |
dc.creator | Гирек, Зденка | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T09:07:46Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T09:07:46Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-89177-03-9 | |
dc.identifier.uri | http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/423 | |
dc.description.abstract | Подручје гајења, различити начини производње (традиционални
или савремени начин) и конзумирање (у свежем или прерађеном
стању), чине паприку једном од најважнијих повртарских култура. У
Србији постоји много сорти паприке, али мали број је створен
селекцијом. Циљ овог рада био је стварање нове сорте паприке за
прераду са повећаним садржајем суве материје. Нова сорта ЛПК-10
је настала у Институту за повртарство, Смедеревска Паланка,
одабирањем у F2 генерацији након укрштања родитеља педигре
методом селекције. Ова сорта се налази у првој години испитивања у
Комисији за признање нових сорти пољопривредног биља, под
шифром „ЛПК-10“. | sr |
dc.description.abstract | The area of cultivation, different ways of production (traditional or
modern way) and consumption (fresh or processed), make pepper one of
the most important vegetable crops. There are many varieties of pepper in
Serbia, but a small number was created by selection.The aim of our work
was to create a new variety of pepper for processing with an increased
dry matter content. The new variety LPK-10 was created at the Institute
for Vegetable Crops, Smederevska Palanka, by selection in the F2 generation after crossing the parents by applying the pedigree method.
This variety is, at the monemt, in the first year of testing by the
Commission for the recognition of new varieties of agricultural plants of
Serbia, under the code "LPK-10". | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Смедеревска Паланка : Институт за повртарство | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200216/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар | sr |
dc.subject | паприка | sr |
dc.subject | ЛПК-10 | sr |
dc.subject | селекција | sr |
dc.subject | педигре метод | sr |
dc.subject | Институт за повртарство | sr |
dc.subject | pepper | sr |
dc.subject | LPK-10 | sr |
dc.subject | selection | sr |
dc.subject | pedigree method | sr |
dc.subject | Institute for Vegetables Crops | sr |
dc.title | ЛПК-10 нова сорта паприке (Capsicum annuum L.) Института за повртарство | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.epage | 98 | |
dc.citation.spage | 93 | |
dc.identifier.fulltext | http://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1125/bitstream_1125.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_423 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |