RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Eфективни микроорганизми у производњи пасуља

Effective microorganisms in bean production

Thumbnail
2021
Full Text (3.016Mb)
Authors
Цвијановић, Горица
Дозет, Гордана
Маринковић, Јелена
Миљаковић, Драгана
Степић, Весна
Бајагић, Марија
Ђурић, Ненад
Contributors
Зечевић, Веселинка
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Пасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене микробиолошког препарата на основне параметара биогености земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко. Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена микробиолошких препарата треба да буде део обавезних агротехничких мера.
Beans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for sustainable production. The aim of this study was to determine the significance of the application of a microbiological preparation on the basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by 47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can be concluded that the use of microbiological preparations should be part of the mandatory agrotechnical measures.
Keywords:
пасуљ / микроорганизми / протеини у зрну / beans / microorganisms / grain proteins
Source:
Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар, 2021, 107-114
Publisher:
  • Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
Funding / projects:
  • Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200378 (Institute of Information Technology) (RS-200378)
  • Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200032 (Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad) (RS-200032)

ISBN: 978-86-89177-03-9

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/425
Collections
  • Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - CONF
AU  - Цвијановић, Горица
AU  - Дозет, Гордана
AU  - Маринковић, Јелена
AU  - Миљаковић, Драгана
AU  - Степић, Весна
AU  - Бајагић, Марија
AU  - Ђурић, Ненад
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/425
AB  - Пасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за
исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и
са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у
симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за
одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене
микробиолошког препарата на основне параметара биогености
земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко.
Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност
Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе
сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена
микробиолошких препарата треба да буде део обавезних
агротехничких мера.
AB  - Beans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for
human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live
in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for
sustainable production. The aim of this study was to determine the
significance of the application of a microbiological preparation on the
basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max
and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by
47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content
in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can
be concluded that the use of microbiological preparations should be part
of the mandatory agrotechnical measures.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Eфективни микроорганизми у производњи пасуља
T1  - Effective microorganisms in bean production
EP  - 114
SP  - 107
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425
ER  - 
@conference{
author = "Цвијановић, Горица and Дозет, Гордана and Маринковић, Јелена and Миљаковић, Драгана and Степић, Весна and Бајагић, Марија and Ђурић, Ненад",
year = "2021",
abstract = "Пасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за
исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и
са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у
симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за
одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене
микробиолошког препарата на основне параметара биогености
земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко.
Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност
Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе
сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена
микробиолошких препарата треба да буде део обавезних
агротехничких мера., Beans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for
human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live
in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for
sustainable production. The aim of this study was to determine the
significance of the application of a microbiological preparation on the
basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max
and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by
47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content
in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can
be concluded that the use of microbiological preparations should be part
of the mandatory agrotechnical measures.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Eфективни микроорганизми у производњи пасуља, Effective microorganisms in bean production",
pages = "114-107",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425"
}
Цвијановић, Г., Дозет, Г., Маринковић, Ј., Миљаковић, Д., Степић, В., Бајагић, М.,& Ђурић, Н.. (2021). Eфективни микроорганизми у производњи пасуља. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 107-114.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425
Цвијановић Г, Дозет Г, Маринковић Ј, Миљаковић Д, Степић В, Бајагић М, Ђурић Н. Eфективни микроорганизми у производњи пасуља. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:107-114.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425 .
Цвијановић, Горица, Дозет, Гордана, Маринковић, Јелена, Миљаковић, Драгана, Степић, Весна, Бајагић, Марија, Ђурић, Ненад, "Eфективни микроорганизми у производњи пасуља" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):107-114,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB