Приказ основних података о документу

Selection of industrial pea varieties at the Institute for Vegetable Crops Smederevska Palanka

dc.creatorЂорђевић, Радиша
dc.creatorЦвикић, Дејан
dc.creatorЂурић, Ненад
dc.creatorГавриловић, Бојана
dc.creatorЂорђевић Мелник, Оливера
dc.creatorЖивановић, Томислав
dc.creatorПродановић, Славен
dc.date.accessioned2021-12-09T10:54:26Z
dc.date.available2021-12-09T10:54:26Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/427
dc.description.abstractУ раду су приказани резултати селекције индустријских сорти грашка Института за повртарство, Смедеревска Паланка. У Институту се, почев од 2000. године, ради нови селекциони програм који обухвата стварање индустријских сорти грашка, где су махуна и зрно израженог квалитета, а имају концентрично сазревање због једнократног убирања, механизованим начином. Створени су нови генотипови грашка са уграђеним генетским предусловима за висок принос, крупноћу и квалитет зрна и махуна, као и отпорности према проузроковачима болести. Новостворени генотипови Галија, СГ-РР- 3 и С Г-РР-6 припадају грашку са нормалном грађом листа и имају побољшани квалитет, који се препоручује сетвеним програмима код произвођача који гаје грашак за индустријски начин убирања и индустријску прераду, конзервирањем и замрзавањем. Генотипови ЖЖ-7 и Ж Ж-28 припадају афила типу грашка, са врло фином махуном и зрном прилагођеним за индустријски начин убирања, тј. сортама без лишћа које уместо лиски поседују витице (трансформација је условљена деловањем једног рецесивног гена af) и те сорте су потпуно отпорне на полегање.sr
dc.description.abstractThe paper presents the results of selection of industrial pea varieties of the Institute of Vegetable Crops, Palanka. Since 2000, the Institute has been working on a new selection program that includes the creation of industrial varieties of peas, where the pods and grains are of pronounced quality and have concentric ripening due to one-time harvesting, in a mechanized manner. New pea genotypes have been created with built-in genetic preconditions for high yield, size and quality of grains and pods, as well as resistance to pathogens.The newly created genotypes Galija, SG-RR-3 and SG-RR-6 belong to peas with normal leaf structure and have improved quality, which is recommended for sowing programs at producers who grow peas for industrial harvesting and industrial processing, canning and freezing. Genotypes ŽŽ-7 and ŽŽ-28 belong to the pea afylla type, with a very fine pod and grain adapted for the industrial method of harvesting, ie. varieties without leaves that have tendrils instead of coots (transformation is conditioned by the action of one recessive gene af) and these varieties are completely resistant to lodging.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200216/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectграшакsr
dc.subjectсортаsr
dc.subjectмахунаsr
dc.subjectзрноsr
dc.subjectафила типsr
dc.subjectpeassr
dc.subjectvarietysr
dc.subjectpodsr
dc.subjectgrainsr
dc.subjectaphylla typesr
dc.titleСелекција индустријских сорти грашка у Институту за повртарство Смедеревска Паланкаsr
dc.titleSelection of industrial pea varieties at the Institute for Vegetable Crops Smederevska Palankasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage128
dc.citation.spage123
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1129/bitstream_1129.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_427
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу