Приказ основних података о документу

Examination of the effect of osmotic stress in caulifiols in vitro

dc.creatorПавловић, Сузана
dc.creatorДамњановић, Јелена
dc.creatorГирек, Зденка
dc.creatorУгриновић, Милан
dc.creatorАџић, Слађан
dc.creatorМилојевић, Јелена
dc.creatorБрдар-Јокановић, Милка
dc.date.accessioned2021-12-09T11:23:39Z
dc.date.available2021-12-09T11:23:39Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/429
dc.description.abstractЦиљ истраживања је био испитивање ефекта осмотског стреса изазваног стресом соли и суше на растење и садржај суве материје код линија карфиола гајених in vitro. Две одабране линије карфиола су изложене in vitro стресу соли и суше гајењем на МS подлози са 0, 100, 200, 300 и 400 mМ NaCl односно гајењем на МS подлози са 0, 5, 10, 15 и 20% PEG. Свежа маса биљке и садржај суве материје су мерени на почетку и након 8 дана третмана. Оба стреса су довела до редукције растења и повећања садржаја суве материје, али су линије реаговале различито на појединачне стресоре и њихове концентрације. Линија Кф-Л1 је боље реаговала на ниже концентрације NaCl, на подлози са 300 мМ NaCl обе линије су показивале сличан пораст, али на вишој концентрацији од 400 мМ линија Кф-Л1 је показала значајно мању толеранцију на повишени салинитет у односу на линију Кф-Л2. Добијени резултати указују на разлике међу тестираним линијама у толеранцији према стресу соли и суше у in vitro условима, што ову методу чини ефикасном у тестирању и селекцији толерантнијих линија карфиола и других купусњача на осмотски стрес.sr
dc.description.abstractThe aim of the study was to examine the effect of osmotic stress (salt and drought stress) on growth and dry matter content in cauliflower lines grown in vitro. Two selected cauliflower lines were exposed in vitro to salt stress and drought by culturing on MS medium with 0, 100, 200, 300 and 400 mM NaCl and resp. by culturing on MS medium with 0, 5, 10, 15 and 20% PEG. The fresh weight and the dry matter content were measured at the beginning and after 8 days of treatment. Both stresses led to a reduction in the growth and increase in dry matter content, but the lines reacted differently to individual stressors and their concentrations. The Kf-L1 line responded better to lower NaCl concentrations, on a medium with 300 mM NaCl both lines showed a similar increase, but at a higher concentration of 400 mM the Kf-L1 line showed significantly lower tolerance to increased salinity compared to the Kf-L2line. Obtained resultsindicate differences between the tested lines in tolerance to salt and drought stress, which makes this method effective in testing and selecting more tolerant lines of cauliflower and Brassica vegetables.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200216/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectкарфиолsr
dc.subjectосмотски стресsr
dc.subjectрастењеsr
dc.subjectсува материјаsr
dc.subjectin vitrosr
dc.subjectcauliflowersr
dc.subjectosmotic stresssr
dc.subjectgrowthsr
dc.subjectdry mattersr
dc.subjectin vitrosr
dc.titleИспитивање ефекта осмотског стреса код карфиола in vitrosr
dc.titleExamination of the effect of osmotic stress in caulifiols in vitrosr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage144
dc.citation.spage137
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1131/bitstream_1131.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_429
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу