Приказ основних података о документу

The influence of aqueous extract from banana and nettle with comfrey on soybean yield

dc.creatorЂукић, Војин
dc.creatorМиладиновић, Јегор
dc.creatorМамлић, Златица
dc.creatorДозет, Гордана
dc.creatorЦвијановић, Горица
dc.creatorКанделинскаја, Олга
dc.creatorМиљаковић, Драгана
dc.date.accessioned2021-12-10T10:32:17Z
dc.date.available2021-12-10T10:32:17Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/447
dc.description.abstractВодени екстракти биљног материјала све се више користе у производњи биљака, цвећарству, повртарству али и у ратарству. Предност примене биљних екстраката је у њиховом лаком и јефтином справљању на газдинству. Садрже хранива у виду макро и микро елемената и физиолошки активне материје које утичу на раст и развој биљака. Многи водени екстракти делују фунгицидно и имају репелентну улогу на штеточине, утичу на повећање квалитета производа и могу се користити и у органској биљној производњи. Водени екстракт банане повећао је принос соје за 14,35% у односу на контролу, у просеку за две године истраживања, односно 10,59% у односу на варијанту третирану водом, док је водени екстракт коприве и гавеза повећао принос соје за 10,15% у односу на контролу, односно 6,52% у односу на варијанту третирану водом.sr
dc.description.abstractAqueous extracts of plant material are increasingly used in plant production, floriculture, vegetables, but also in agriculture. The advantage of using plant extracts is their easy and inexpensive handling on the farm. They contain nutrients in the form of macro and micro elements, physiologically active substances that affect plant growth and development, many aqueous extracts have a fungicidal and repellent role against pests, increase quality products and can also be used in organic plant production. The aim of this study was to investigate the effect of aqueous extract of banana and nettle with comfrey on the yield of three NS soybean cultivars. Banana aqueous extract increased soybean yield by an average of 14.35% compared to the control, i.e.,10.59% compared to the water-treated variant, while aqueous nettle and comfrey extract increased soybean yield by 10.15% in in relation to the control, i.e. 6.52% in relation to the variant treated with water.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectВодени екстрактиsr
dc.subjectбананаsr
dc.subjectкоприваsr
dc.subjectAqueous extractssr
dc.subjectbananasr
dc.subjectnettlesr
dc.subjectcomfreysr
dc.subjectsoybeansr
dc.subjectyieldsr
dc.subjectгавезsr
dc.subjectсојаsr
dc.subjectприносsr
dc.titleУтицај воденог екстракта банане и коприве са гавезом на принос сојеsr
dc.titleThe influence of aqueous extract from banana and nettle with comfrey on soybean yieldsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage292
dc.citation.spage285
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1197/bitstream_1197.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_447
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу