RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi

Improving the quality of wheat for human consumption

Thumbnail
2022
Full Text (492.7Kb)
Authors
Knezevic, Desimir
Paunović, Aleksandar
Đurović, Vesna
Roljević Nikolić, Svetlana
Mićanović, Danica
Madic, Milomirka
Menkovska, Mirjana
Zecevic, Veselinka
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Proizvodnja i potražnja pšenice i potrebe za poboljšanje kvaliteta pšenice su povećani u svetu u cilju dobijanja bezbednih proizvoda za ishranu i očuvanja zdravlja ljudi. Danas se najčešće koristi rafinisano belo brašno za dobijanje proizvoda, čija prekomerna upotreba kod ljudi može izazvati gojaznost, alergije, intoleranciju i bolesti intestinalnog trakta. Mogući rizici za zdravlje ljudi, nameću zadatak za poboljšanje kvaliteta, proteina, ugljenih hidrata. Potrebno je u oplemenjivanju stvoriti sorte pšenice sa poželjnom kompozicijom glutena, polisaharida, skroba, koje će se koristiti za proizvodnju hrane bezbedne za zdravlje i da komercijalna proizvodnja obezbedi da, proizvodi budu, po kvalitetu, ceni i snabdevenosti, dostupni i pristupačni za korisnike.
Wheat production and demand for improving wheat quality have increased worldwide in order to obtain safe food products and preserve human health. Today, refined white flour is most often used to obtain products, the excessive use of which in humans can cause obesity, allergies, intolerance and diseases of the intestinal tract. Possible risks to human health impose the task of improving the quality of protein and carbohydrates. It is necessary to create wheat varieties with the desired composition of gluten, polysaccharides, starch, which will be used for the production of food safe for health. Also, that commercial production to ensures that products are available ensures that products are available at quality and cost and are affordable to users.
Keywords:
pšenica / oplemenjivanje / kvalitet / hrana / zdravlje / wheat / breeding / quality / food / health
Source:
Zbornik radova XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart, 2022, 11-20
Publisher:
  • Univerzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačku
Funding / projects:
  • Study of the genetic basis of improving yield and quality of small grains in different environmental conditions (RS-31092)

DOI: 10.46793/SBT27.011K

ISBN: 978-86-87611-86-3

[ Google Scholar ]
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/478
Collections
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - CONF
AU  - Knezevic, Desimir
AU  - Paunović, Aleksandar
AU  - Đurović, Vesna
AU  - Roljević Nikolić, Svetlana
AU  - Mićanović, Danica
AU  - Madic, Milomirka
AU  - Menkovska, Mirjana
AU  - Zecevic, Veselinka
PY  - 2022
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/478
AB  - Proizvodnja i potražnja pšenice i potrebe za poboljšanje kvaliteta pšenice su povećani u svetu u cilju dobijanja bezbednih proizvoda za ishranu i očuvanja zdravlja ljudi. Danas se najčešće koristi rafinisano belo brašno za dobijanje proizvoda, čija prekomerna upotreba kod ljudi može izazvati gojaznost, alergije, intoleranciju i bolesti intestinalnog trakta. Mogući rizici za zdravlje ljudi, nameću zadatak za poboljšanje kvaliteta, proteina, ugljenih hidrata. Potrebno je u oplemenjivanju stvoriti sorte pšenice sa poželjnom kompozicijom glutena, polisaharida, skroba, koje će se koristiti za proizvodnju hrane  bezbedne za zdravlje i da komercijalna proizvodnja obezbedi da, proizvodi budu, po kvalitetu, ceni i snabdevenosti, dostupni i pristupačni za korisnike.
AB  - Wheat production and demand for improving wheat quality have increased worldwide in order to obtain safe food products and preserve human health. Today, refined white flour is most often used to obtain products, the excessive use of which in humans can cause obesity, allergies, intolerance and diseases of the intestinal tract. Possible risks to human health impose the task of improving the quality of protein and carbohydrates. It is necessary to create wheat varieties with the desired composition of gluten, polysaccharides, starch, which will be used for the production of food safe for health. Also, that commercial production to ensures that products are available ensures that products are available at quality and cost and are affordable to users.
PB  - Univerzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačku
C3  - Zbornik radova  XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart
T1  - Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi
T1  - Improving the quality of wheat for human consumption
EP  - 20
SP  - 11
DO  - 10.46793/SBT27.011K
ER  - 
@conference{
author = "Knezevic, Desimir and Paunović, Aleksandar and Đurović, Vesna and Roljević Nikolić, Svetlana and Mićanović, Danica and Madic, Milomirka and Menkovska, Mirjana and Zecevic, Veselinka",
year = "2022",
abstract = "Proizvodnja i potražnja pšenice i potrebe za poboljšanje kvaliteta pšenice su povećani u svetu u cilju dobijanja bezbednih proizvoda za ishranu i očuvanja zdravlja ljudi. Danas se najčešće koristi rafinisano belo brašno za dobijanje proizvoda, čija prekomerna upotreba kod ljudi može izazvati gojaznost, alergije, intoleranciju i bolesti intestinalnog trakta. Mogući rizici za zdravlje ljudi, nameću zadatak za poboljšanje kvaliteta, proteina, ugljenih hidrata. Potrebno je u oplemenjivanju stvoriti sorte pšenice sa poželjnom kompozicijom glutena, polisaharida, skroba, koje će se koristiti za proizvodnju hrane  bezbedne za zdravlje i da komercijalna proizvodnja obezbedi da, proizvodi budu, po kvalitetu, ceni i snabdevenosti, dostupni i pristupačni za korisnike., Wheat production and demand for improving wheat quality have increased worldwide in order to obtain safe food products and preserve human health. Today, refined white flour is most often used to obtain products, the excessive use of which in humans can cause obesity, allergies, intolerance and diseases of the intestinal tract. Possible risks to human health impose the task of improving the quality of protein and carbohydrates. It is necessary to create wheat varieties with the desired composition of gluten, polysaccharides, starch, which will be used for the production of food safe for health. Also, that commercial production to ensures that products are available ensures that products are available at quality and cost and are affordable to users.",
publisher = "Univerzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačku",
journal = "Zbornik radova  XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart",
title = "Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi, Improving the quality of wheat for human consumption",
pages = "20-11",
doi = "10.46793/SBT27.011K"
}
Knezevic, D., Paunović, A., Đurović, V., Roljević Nikolić, S., Mićanović, D., Madic, M., Menkovska, M.,& Zecevic, V.. (2022). Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi. in Zbornik radova  XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart
Univerzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačku., 11-20.
https://doi.org/10.46793/SBT27.011K
Knezevic D, Paunović A, Đurović V, Roljević Nikolić S, Mićanović D, Madic M, Menkovska M, Zecevic V. Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi. in Zbornik radova  XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart. 2022;:11-20.
doi:10.46793/SBT27.011K .
Knezevic, Desimir, Paunović, Aleksandar, Đurović, Vesna, Roljević Nikolić, Svetlana, Mićanović, Danica, Madic, Milomirka, Menkovska, Mirjana, Zecevic, Veselinka, "Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi" in Zbornik radova  XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart (2022):11-20,
https://doi.org/10.46793/SBT27.011K . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB