Приказ основних података о документу

Improving the quality of wheat for human consumption

dc.creatorKnezevic, Desimir
dc.creatorPaunović, Aleksandar
dc.creatorĐurović, Vesna
dc.creatorRoljević Nikolić, Svetlana
dc.creatorMićanović, Danica
dc.creatorMadic, Milomirka
dc.creatorMenkovska, Mirjana
dc.creatorZecevic, Veselinka
dc.date.accessioned2022-03-28T09:44:16Z
dc.date.available2022-03-28T09:44:16Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-87611-86-3
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/478
dc.description.abstractProizvodnja i potražnja pšenice i potrebe za poboljšanje kvaliteta pšenice su povećani u svetu u cilju dobijanja bezbednih proizvoda za ishranu i očuvanja zdravlja ljudi. Danas se najčešće koristi rafinisano belo brašno za dobijanje proizvoda, čija prekomerna upotreba kod ljudi može izazvati gojaznost, alergije, intoleranciju i bolesti intestinalnog trakta. Mogući rizici za zdravlje ljudi, nameću zadatak za poboljšanje kvaliteta, proteina, ugljenih hidrata. Potrebno je u oplemenjivanju stvoriti sorte pšenice sa poželjnom kompozicijom glutena, polisaharida, skroba, koje će se koristiti za proizvodnju hrane bezbedne za zdravlje i da komercijalna proizvodnja obezbedi da, proizvodi budu, po kvalitetu, ceni i snabdevenosti, dostupni i pristupačni za korisnike.sr
dc.description.abstractWheat production and demand for improving wheat quality have increased worldwide in order to obtain safe food products and preserve human health. Today, refined white flour is most often used to obtain products, the excessive use of which in humans can cause obesity, allergies, intolerance and diseases of the intestinal tract. Possible risks to human health impose the task of improving the quality of protein and carbohydrates. It is necessary to create wheat varieties with the desired composition of gluten, polysaccharides, starch, which will be used for the production of food safe for health. Also, that commercial production to ensures that products are available ensures that products are available at quality and cost and are affordable to users.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherUniverzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačkusr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31092/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceZbornik radova XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. martsr
dc.subjectpšenicasr
dc.subjectoplemenjivanjesr
dc.subjectkvalitetsr
dc.subjecthranasr
dc.subjectzdravljesr
dc.subjectwheatsr
dc.subjectbreedingsr
dc.subjectqualitysr
dc.subjectfoodsr
dc.subjecthealthsr
dc.titlePoboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudisr
dc.titleImproving the quality of wheat for human consumptionsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage20
dc.citation.spage11
dc.identifier.doi10.46793/SBT27.011K
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1563/bitstream_1563.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу