Uticaj količine i rasporeda padavina na osobine tehnološkog kvaliteta različitih genotipova pšenice
Influence of amount and distribution of rainfall on technological quality traits of wheat genotypes
Аутори
Luković, KristinaZečević, Veselinka
Milovanović, Milivoje
Rajičić, Vera
Perišić, Vladimir
Jauković, Marko
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U radu je analizirano 10 genotipova ozime pšenice tokom dve
vegetacione sezne (2012/2013, 2013/2014). Eksperimentalni deo ogleda izveden je
na oglednom polju Centra za strna žita u Kragujevcu. Ispitivane su osobine
tehnološkog kvaliteta pšenice: sedimentacija proteina i sadržaj vlažnog glutena.
Rezultati dobijeni u ovim istraživanjima ukazuju da se period oplodnje i nalivanja
zrna, u drugoj proučavanoj godini, odvijao pri nižoj temperaturi vazduha i
ekstremno visokoj količina padavina, što je negativno uticalo na kvalite pšenice. U
proseku, svi genotipovi pšenice su ostvarili niže vrednosti sedimentacije proteina i
sadržaja vlažnog glutena u 2013/2014. u poređenju sa 2012/2013. godinom.
In these studies, 10 winter wheat genotypes were analyzed during two
growing seasons (2012/2013, 2013/2014). The experimental part of the trial was
conducted on Centre for Small Grains in Kragujevac. There were analyzed some of
the most important technological qualities traits: sedimentation value and wet
gluten content. According to our results, the period of heading and grain filling
characterized by lower air temperatures and extremely high rainfall, which
negatively affected the grain quality of wheat. On average, all genotypes achieved a
lower protein sedimentation value and wet gluten content in 2013/2014.
compared to 2012/2013 year.
Кључне речи:
pšenica / kvalitet / sedimentacija / gluten / wheat / quality / sedimentation value / glutenИзвор:
Zbornik radova 2 : XXV savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart 2020. godine, 2020, 355-361Издавач:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
Финансирање / пројекти:
- Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског региона (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46006)
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Luković, Kristina AU - Zečević, Veselinka AU - Milovanović, Milivoje AU - Rajičić, Vera AU - Perišić, Vladimir AU - Jauković, Marko PY - 2020 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/791 AB - U radu je analizirano 10 genotipova ozime pšenice tokom dve vegetacione sezne (2012/2013, 2013/2014). Eksperimentalni deo ogleda izveden je na oglednom polju Centra za strna žita u Kragujevcu. Ispitivane su osobine tehnološkog kvaliteta pšenice: sedimentacija proteina i sadržaj vlažnog glutena. Rezultati dobijeni u ovim istraživanjima ukazuju da se period oplodnje i nalivanja zrna, u drugoj proučavanoj godini, odvijao pri nižoj temperaturi vazduha i ekstremno visokoj količina padavina, što je negativno uticalo na kvalite pšenice. U proseku, svi genotipovi pšenice su ostvarili niže vrednosti sedimentacije proteina i sadržaja vlažnog glutena u 2013/2014. u poređenju sa 2012/2013. godinom. AB - In these studies, 10 winter wheat genotypes were analyzed during two growing seasons (2012/2013, 2013/2014). The experimental part of the trial was conducted on Centre for Small Grains in Kragujevac. There were analyzed some of the most important technological qualities traits: sedimentation value and wet gluten content. According to our results, the period of heading and grain filling characterized by lower air temperatures and extremely high rainfall, which negatively affected the grain quality of wheat. On average, all genotypes achieved a lower protein sedimentation value and wet gluten content in 2013/2014. compared to 2012/2013 year. PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet C3 - Zbornik radova 2 : XXV savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart 2020. godine T1 - Uticaj količine i rasporeda padavina na osobine tehnološkog kvaliteta različitih genotipova pšenice T1 - Influence of amount and distribution of rainfall on technological quality traits of wheat genotypes EP - 361 SP - 355 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_791 ER -
@conference{ author = "Luković, Kristina and Zečević, Veselinka and Milovanović, Milivoje and Rajičić, Vera and Perišić, Vladimir and Jauković, Marko", year = "2020", abstract = "U radu je analizirano 10 genotipova ozime pšenice tokom dve vegetacione sezne (2012/2013, 2013/2014). Eksperimentalni deo ogleda izveden je na oglednom polju Centra za strna žita u Kragujevcu. Ispitivane su osobine tehnološkog kvaliteta pšenice: sedimentacija proteina i sadržaj vlažnog glutena. Rezultati dobijeni u ovim istraživanjima ukazuju da se period oplodnje i nalivanja zrna, u drugoj proučavanoj godini, odvijao pri nižoj temperaturi vazduha i ekstremno visokoj količina padavina, što je negativno uticalo na kvalite pšenice. U proseku, svi genotipovi pšenice su ostvarili niže vrednosti sedimentacije proteina i sadržaja vlažnog glutena u 2013/2014. u poređenju sa 2012/2013. godinom., In these studies, 10 winter wheat genotypes were analyzed during two growing seasons (2012/2013, 2013/2014). The experimental part of the trial was conducted on Centre for Small Grains in Kragujevac. There were analyzed some of the most important technological qualities traits: sedimentation value and wet gluten content. According to our results, the period of heading and grain filling characterized by lower air temperatures and extremely high rainfall, which negatively affected the grain quality of wheat. On average, all genotypes achieved a lower protein sedimentation value and wet gluten content in 2013/2014. compared to 2012/2013 year.", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet", journal = "Zbornik radova 2 : XXV savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart 2020. godine", title = "Uticaj količine i rasporeda padavina na osobine tehnološkog kvaliteta različitih genotipova pšenice, Influence of amount and distribution of rainfall on technological quality traits of wheat genotypes", pages = "361-355", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_791" }
Luković, K., Zečević, V., Milovanović, M., Rajičić, V., Perišić, V.,& Jauković, M.. (2020). Uticaj količine i rasporeda padavina na osobine tehnološkog kvaliteta različitih genotipova pšenice. in Zbornik radova 2 : XXV savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart 2020. godine Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 355-361. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_791
Luković K, Zečević V, Milovanović M, Rajičić V, Perišić V, Jauković M. Uticaj količine i rasporeda padavina na osobine tehnološkog kvaliteta različitih genotipova pšenice. in Zbornik radova 2 : XXV savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart 2020. godine. 2020;:355-361. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_791 .
Luković, Kristina, Zečević, Veselinka, Milovanović, Milivoje, Rajičić, Vera, Perišić, Vladimir, Jauković, Marko, "Uticaj količine i rasporeda padavina na osobine tehnološkog kvaliteta različitih genotipova pšenice" in Zbornik radova 2 : XXV savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart 2020. godine (2020):355-361, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_791 .