Uticaj genotipa i godine na kvalitet plodova sorti paprike u tipu kanije
Аутори
Tupajić, IvanĐinović, Nebojša
Stanimirović, Aleksandra
Pavlović, Dragoljub
Pajičić, Jasmina
Zarubica, Katarina
Moravčević, Đorđe
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Potrošačke navike, nameću i nove trendove u selekciji paprika. Sorte
paprika dugih, crvenih plodova, namenjenih preradi su veoma popularne u ovom delu
Evrope. U dvogodišnjem periodu ispitivane su četiri domaće sorte paprika slonovo uvo,
prizrenka, emina i slonova noga u tipu kanije (kapije). Značajno veću prosečnu masu
ploda kao i randman ploda u odnosu na vrednost drugih sorti imala je sorta slonova
noga (275,15 g). Debljina perikarpa se kretala od 4,30 (prizrenka) do 6,28 mm (slonovo
uvo). Kod sorti slonovo uvo i slonova noga zabeležene su najmanje i najveće vrednosti
za ukupno rastvorljivu suvu materiju (4,03 odnosno 5,77%), pri čemu se sorte nisu
značajno razlikovale. Ispitivani parametri nisu se značajno razlikovali po godinama.
Sorte slonovo uvo i slonova noga, se na osnovu analizairanih osobina mogu preporučiti
kao sorte sa najkvalitetnijim plodovima.
Кључне речи:
paprika / masa ploda / debljina perikarpa / randman / rastvorljiva suva materijaИзвор:
XXIV savetovanje i biotehnologiji 2019, Zbornik radova, 2019, 89-93Издавач:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Tupajić, Ivan AU - Đinović, Nebojša AU - Stanimirović, Aleksandra AU - Pavlović, Dragoljub AU - Pajičić, Jasmina AU - Zarubica, Katarina AU - Moravčević, Đorđe PY - 2019 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/826 AB - Potrošačke navike, nameću i nove trendove u selekciji paprika. Sorte paprika dugih, crvenih plodova, namenjenih preradi su veoma popularne u ovom delu Evrope. U dvogodišnjem periodu ispitivane su četiri domaće sorte paprika slonovo uvo, prizrenka, emina i slonova noga u tipu kanije (kapije). Značajno veću prosečnu masu ploda kao i randman ploda u odnosu na vrednost drugih sorti imala je sorta slonova noga (275,15 g). Debljina perikarpa se kretala od 4,30 (prizrenka) do 6,28 mm (slonovo uvo). Kod sorti slonovo uvo i slonova noga zabeležene su najmanje i najveće vrednosti za ukupno rastvorljivu suvu materiju (4,03 odnosno 5,77%), pri čemu se sorte nisu značajno razlikovale. Ispitivani parametri nisu se značajno razlikovali po godinama. Sorte slonovo uvo i slonova noga, se na osnovu analizairanih osobina mogu preporučiti kao sorte sa najkvalitetnijim plodovima. PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku C3 - XXIV savetovanje i biotehnologiji 2019, Zbornik radova T1 - Uticaj genotipa i godine na kvalitet plodova sorti paprike u tipu kanije EP - 93 SP - 89 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_826 ER -
@conference{ author = "Tupajić, Ivan and Đinović, Nebojša and Stanimirović, Aleksandra and Pavlović, Dragoljub and Pajičić, Jasmina and Zarubica, Katarina and Moravčević, Đorđe", year = "2019", abstract = "Potrošačke navike, nameću i nove trendove u selekciji paprika. Sorte paprika dugih, crvenih plodova, namenjenih preradi su veoma popularne u ovom delu Evrope. U dvogodišnjem periodu ispitivane su četiri domaće sorte paprika slonovo uvo, prizrenka, emina i slonova noga u tipu kanije (kapije). Značajno veću prosečnu masu ploda kao i randman ploda u odnosu na vrednost drugih sorti imala je sorta slonova noga (275,15 g). Debljina perikarpa se kretala od 4,30 (prizrenka) do 6,28 mm (slonovo uvo). Kod sorti slonovo uvo i slonova noga zabeležene su najmanje i najveće vrednosti za ukupno rastvorljivu suvu materiju (4,03 odnosno 5,77%), pri čemu se sorte nisu značajno razlikovale. Ispitivani parametri nisu se značajno razlikovali po godinama. Sorte slonovo uvo i slonova noga, se na osnovu analizairanih osobina mogu preporučiti kao sorte sa najkvalitetnijim plodovima.", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku", journal = "XXIV savetovanje i biotehnologiji 2019, Zbornik radova", title = "Uticaj genotipa i godine na kvalitet plodova sorti paprike u tipu kanije", pages = "93-89", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_826" }
Tupajić, I., Đinović, N., Stanimirović, A., Pavlović, D., Pajičić, J., Zarubica, K.,& Moravčević, Đ.. (2019). Uticaj genotipa i godine na kvalitet plodova sorti paprike u tipu kanije. in XXIV savetovanje i biotehnologiji 2019, Zbornik radova Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku., 89-93. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_826
Tupajić I, Đinović N, Stanimirović A, Pavlović D, Pajičić J, Zarubica K, Moravčević Đ. Uticaj genotipa i godine na kvalitet plodova sorti paprike u tipu kanije. in XXIV savetovanje i biotehnologiji 2019, Zbornik radova. 2019;:89-93. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_826 .
Tupajić, Ivan, Đinović, Nebojša, Stanimirović, Aleksandra, Pavlović, Dragoljub, Pajičić, Jasmina, Zarubica, Katarina, Moravčević, Đorđe, "Uticaj genotipa i godine na kvalitet plodova sorti paprike u tipu kanije" in XXIV savetovanje i biotehnologiji 2019, Zbornik radova (2019):89-93, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_826 .