RIVeC - Репозиторијум Института за повртарство
Институт за повртарство
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • Преглед записа
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Characteristics important for organic breeding of vegetable crops

Svojstva od značaja za organsko oplemenjivanje povrća

Thumbnail
2010
81.pdf (112.0Kb)
Аутори
Zdravković, Jasmina
Pavlović, Nenad
Girek, Zdenka
Zdravković, Milan
Cvikić, Dejan
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
The remarkable development and application of new genetic The Institute for Vegetable Crops possesses a rich germplasm collection of vegetables, utilized as gene resource for breeding specific traits. Onion and garlic breeding programs are based on chemical composition improvement. There are programs for identification and use of genotypes characterized by high tolerance to economically important diseases. Special attention is paid to breeding cucumber and tomato lines tolerant to late blight. As a result, late blight tolerant pickling cucumber line, as well as late blight tolerant tomato lines and hybrids are realized. Research on bean drought stress tolerance is initiated. Lettuce breeding program including research on spontaneous flora is started and interspecies hybrids were observed as possible genetic variability source. It is important to have access to a broad range of vegetable genotypes in order to meet the needs of organic agriculture production. Appreciating the concept of ...sustainable agriculture, it is important to introduce organic agriculture programs in breeding institutions.

Institut za povrtarstvo poseduje bogatu kolekciju germplazme povrtarskih biljaka, koja se koristi kao izvor gena za oplemenjivanje na pojedine specifične osobine. Program oplemenjivačkog rada na luku zasnovan je na poboljšanju njegovog hemijskog sastava. Postoje i programi za identifikaciju i korišćenje genotipova koji se odlikuju visokim stepenom tolerantnosti na ekonomski značajnije bolesti. Posebna pažnja se posvećuje selekciji linija krastavca i paradajza tolerantnih prema plamenjači. Kao rezultat izdvojene su visoko tolerantne linije krastavca kornišona, kao i linije i hibridi paradajza sa višim stepenom tolerancije. Pokrenut je projekat oplemenjivanja pasulja tolerantnog na stresne uslove suše. Kod oplemenjivanja salate pristupilo se ispitivanju dela spontane flore, a kao moguć izvor genetičke varijabilnosti proučavani su i interspecies hibridi. Neophodno je raspolagati širokim spektrom sorti povrtarskih biljaka u cilju zadovoljenje potreba organske poljoprivredne proizvodnje. Uz... poštovanje koncepta održive poljoprivrede, potrebno je uvođenje ovakvih programa u oplemenjivačke ustanove.

Кључне речи:
disease tolerance / organic breeding / specific traits / vegetable germplasm
Извор:
Genetika, 2010, 42, 2, 223-233
Издавач:
  • Društvo genetičara Srbije, Beograd

DOI: 10.2298/GENSR1002223Z

ISSN: 0534-0012

WoS: 000281826000002

Scopus: 2-s2.0-79957584470
[ Google Scholar ]
14
14
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/84
Колекције
  • Radovi sa afilijacijom Instituta za povrtarstvo / Papers with the Institute for Vegetable Crops affiliation
Институција/група
Institut za povrtarstvo
TY  - JOUR
AU  - Zdravković, Jasmina
AU  - Pavlović, Nenad
AU  - Girek, Zdenka
AU  - Zdravković, Milan
AU  - Cvikić, Dejan
PY  - 2010
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/84
AB  - The remarkable development and application of new genetic The Institute for Vegetable Crops possesses a rich germplasm collection of vegetables, utilized as gene resource for breeding specific traits. Onion and garlic breeding programs are based on chemical composition improvement. There are programs for identification and use of genotypes characterized by high tolerance to economically important diseases. Special attention is paid to breeding cucumber and tomato lines tolerant to late blight. As a result, late blight tolerant pickling cucumber line, as well as late blight tolerant tomato lines and hybrids are realized. Research on bean drought stress tolerance is initiated. Lettuce breeding program including research on spontaneous flora is started and interspecies hybrids were observed as possible genetic variability source. It is important to have access to a broad range of vegetable genotypes in order to meet the needs of organic agriculture production. Appreciating the concept of sustainable agriculture, it is important to introduce organic agriculture programs in breeding institutions.
AB  - Institut za povrtarstvo poseduje bogatu kolekciju germplazme povrtarskih biljaka, koja se koristi kao izvor gena za oplemenjivanje na pojedine specifične osobine. Program oplemenjivačkog rada na luku zasnovan je na poboljšanju njegovog hemijskog sastava. Postoje i programi za identifikaciju i korišćenje genotipova koji se odlikuju visokim stepenom tolerantnosti na ekonomski značajnije bolesti. Posebna pažnja se posvećuje selekciji linija krastavca i paradajza tolerantnih prema plamenjači. Kao rezultat izdvojene su visoko tolerantne linije krastavca kornišona, kao i linije i hibridi paradajza sa višim stepenom tolerancije. Pokrenut je projekat oplemenjivanja pasulja tolerantnog na stresne uslove suše. Kod oplemenjivanja salate pristupilo se ispitivanju dela spontane flore, a kao moguć izvor genetičke varijabilnosti proučavani su i interspecies hibridi. Neophodno je raspolagati širokim spektrom sorti povrtarskih biljaka u cilju zadovoljenje potreba organske poljoprivredne proizvodnje. Uz poštovanje koncepta održive poljoprivrede, potrebno je uvođenje ovakvih programa u oplemenjivačke ustanove.
PB  - Društvo genetičara Srbije, Beograd
T2  - Genetika
T1  - Characteristics important for organic breeding of vegetable crops
T1  - Svojstva od značaja za organsko oplemenjivanje povrća
EP  - 233
IS  - 2
SP  - 223
VL  - 42
DO  - 10.2298/GENSR1002223Z
UR  - conv_66
ER  - 
@article{
author = "Zdravković, Jasmina and Pavlović, Nenad and Girek, Zdenka and Zdravković, Milan and Cvikić, Dejan",
year = "2010",
abstract = "The remarkable development and application of new genetic The Institute for Vegetable Crops possesses a rich germplasm collection of vegetables, utilized as gene resource for breeding specific traits. Onion and garlic breeding programs are based on chemical composition improvement. There are programs for identification and use of genotypes characterized by high tolerance to economically important diseases. Special attention is paid to breeding cucumber and tomato lines tolerant to late blight. As a result, late blight tolerant pickling cucumber line, as well as late blight tolerant tomato lines and hybrids are realized. Research on bean drought stress tolerance is initiated. Lettuce breeding program including research on spontaneous flora is started and interspecies hybrids were observed as possible genetic variability source. It is important to have access to a broad range of vegetable genotypes in order to meet the needs of organic agriculture production. Appreciating the concept of sustainable agriculture, it is important to introduce organic agriculture programs in breeding institutions., Institut za povrtarstvo poseduje bogatu kolekciju germplazme povrtarskih biljaka, koja se koristi kao izvor gena za oplemenjivanje na pojedine specifične osobine. Program oplemenjivačkog rada na luku zasnovan je na poboljšanju njegovog hemijskog sastava. Postoje i programi za identifikaciju i korišćenje genotipova koji se odlikuju visokim stepenom tolerantnosti na ekonomski značajnije bolesti. Posebna pažnja se posvećuje selekciji linija krastavca i paradajza tolerantnih prema plamenjači. Kao rezultat izdvojene su visoko tolerantne linije krastavca kornišona, kao i linije i hibridi paradajza sa višim stepenom tolerancije. Pokrenut je projekat oplemenjivanja pasulja tolerantnog na stresne uslove suše. Kod oplemenjivanja salate pristupilo se ispitivanju dela spontane flore, a kao moguć izvor genetičke varijabilnosti proučavani su i interspecies hibridi. Neophodno je raspolagati širokim spektrom sorti povrtarskih biljaka u cilju zadovoljenje potreba organske poljoprivredne proizvodnje. Uz poštovanje koncepta održive poljoprivrede, potrebno je uvođenje ovakvih programa u oplemenjivačke ustanove.",
publisher = "Društvo genetičara Srbije, Beograd",
journal = "Genetika",
title = "Characteristics important for organic breeding of vegetable crops, Svojstva od značaja za organsko oplemenjivanje povrća",
pages = "233-223",
number = "2",
volume = "42",
doi = "10.2298/GENSR1002223Z",
url = "conv_66"
}
Zdravković, J., Pavlović, N., Girek, Z., Zdravković, M.,& Cvikić, D.. (2010). Characteristics important for organic breeding of vegetable crops. in Genetika
Društvo genetičara Srbije, Beograd., 42(2), 223-233.
https://doi.org/10.2298/GENSR1002223Z
conv_66
Zdravković J, Pavlović N, Girek Z, Zdravković M, Cvikić D. Characteristics important for organic breeding of vegetable crops. in Genetika. 2010;42(2):223-233.
doi:10.2298/GENSR1002223Z
conv_66 .
Zdravković, Jasmina, Pavlović, Nenad, Girek, Zdenka, Zdravković, Milan, Cvikić, Dejan, "Characteristics important for organic breeding of vegetable crops" in Genetika, 42, no. 2 (2010):223-233,
https://doi.org/10.2298/GENSR1002223Z .,
conv_66 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму RIVeC | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституције/групеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму RIVeC | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB