Приказ основних података о документу

Svojstva od značaja za organsko oplemenjivanje povrća

dc.creatorZdravković, Jasmina
dc.creatorPavlović, Nenad
dc.creatorGirek, Zdenka
dc.creatorZdravković, Milan
dc.creatorCvikić, Dejan
dc.date.accessioned2021-06-07T12:19:01Z
dc.date.available2021-06-07T12:19:01Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0534-0012
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/84
dc.description.abstractThe remarkable development and application of new genetic The Institute for Vegetable Crops possesses a rich germplasm collection of vegetables, utilized as gene resource for breeding specific traits. Onion and garlic breeding programs are based on chemical composition improvement. There are programs for identification and use of genotypes characterized by high tolerance to economically important diseases. Special attention is paid to breeding cucumber and tomato lines tolerant to late blight. As a result, late blight tolerant pickling cucumber line, as well as late blight tolerant tomato lines and hybrids are realized. Research on bean drought stress tolerance is initiated. Lettuce breeding program including research on spontaneous flora is started and interspecies hybrids were observed as possible genetic variability source. It is important to have access to a broad range of vegetable genotypes in order to meet the needs of organic agriculture production. Appreciating the concept of sustainable agriculture, it is important to introduce organic agriculture programs in breeding institutions.en
dc.description.abstractInstitut za povrtarstvo poseduje bogatu kolekciju germplazme povrtarskih biljaka, koja se koristi kao izvor gena za oplemenjivanje na pojedine specifične osobine. Program oplemenjivačkog rada na luku zasnovan je na poboljšanju njegovog hemijskog sastava. Postoje i programi za identifikaciju i korišćenje genotipova koji se odlikuju visokim stepenom tolerantnosti na ekonomski značajnije bolesti. Posebna pažnja se posvećuje selekciji linija krastavca i paradajza tolerantnih prema plamenjači. Kao rezultat izdvojene su visoko tolerantne linije krastavca kornišona, kao i linije i hibridi paradajza sa višim stepenom tolerancije. Pokrenut je projekat oplemenjivanja pasulja tolerantnog na stresne uslove suše. Kod oplemenjivanja salate pristupilo se ispitivanju dela spontane flore, a kao moguć izvor genetičke varijabilnosti proučavani su i interspecies hibridi. Neophodno je raspolagati širokim spektrom sorti povrtarskih biljaka u cilju zadovoljenje potreba organske poljoprivredne proizvodnje. Uz poštovanje koncepta održive poljoprivrede, potrebno je uvođenje ovakvih programa u oplemenjivačke ustanove.sr
dc.publisherDruštvo genetičara Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceGenetika
dc.subjectdisease toleranceen
dc.subjectorganic breedingen
dc.subjectspecific traitsen
dc.subjectvegetable germplasmen
dc.titleCharacteristics important for organic breeding of vegetable cropsen
dc.titleSvojstva od značaja za organsko oplemenjivanje povrćasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage233
dc.citation.issue2
dc.citation.other42(2): 223-233
dc.citation.rankM24
dc.citation.spage223
dc.citation.volume42
dc.identifier.doi10.2298/GENSR1002223Z
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/158/81.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-79957584470
dc.identifier.wos000281826000002
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу