dc.description.abstract | Monografiju Sistemi konvencionalne i organske proizvodnje ratarskih
useva mogu koristiti svi studenti poljoprivrednih fakulteta i visokih
poljoprivrednih škola koji slušaju predmete čiji programi izučavaju
proizvodnju ratarskih biljaka. Naše najvažnije ratarske biljke grupisane
su prema botaničkoj pripadnosti, načinu gajenja i korišćenja. Za svaku
biljnu vrstu monografski su obrađene sledeće oblasti: privredni značaj,
poreklo i geografska rasprostranjenost sa površinama u svetu i kod nas,
botanička pripadnost, morfološke i biološke osobine, uslovi uspevanja i
tehnologija proizvodnje (gajenje, agrotehnika). Pored srpskog
književnog jezika i stručnog (naučnog) imena za svaku biljku navedeni
su i nazivi na engleskom, ruskom, nemačkom, francuskom i španskom
jeziku.
Tehnologija proizvodnje, kao najvažnije poglavlje u monografiji opisana
je u sistemu konvencionalne i ekološke (biološke ili organske)
proizvodnje. Sistem konvencionalne proizvodnje za svaku ratarsku vrstu
prikazan je uz poštovanje pravila dobre poljoprivredne prakse (GAP),
tako da je korišćenje hemijskih preparata (mineralna hraniva i pesticidi)
navedeno u dozvoljenim količinama i vremenom upotrebe koji ne
narušavaju zdravstvenu bezbednost dobijenih proizvoda. U sistemu
organske ratarske proizvodnje obrađene su savremene metode
alternativne ishrane i zaštite biljaka, a na kraju knjige tabelarno su
prikazani dozvoljeni hemijski i drugi preparati koji se koriste u
proizvodnji zdravstveno bezbedne („organske“) hrane.
Monografija je napisana jezikom koji mogu razumeti svi oni koji se bave
ratarskom proizvodnjom i ona im može poslužiti kao dobar izvor
korisnih informacija | sr |