Приказ основних података о документу
Paradajz
dc.creator | Zdravković, Jasmina | |
dc.creator | Marković, Živoslav | |
dc.creator | Pavlović, Radoš | |
dc.creator | Zdravković, Milan | |
dc.date.accessioned | 2021-09-13T07:39:09Z | |
dc.date.available | 2021-09-13T07:39:09Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-89177-00-8 (IZP) | |
dc.identifier.uri | http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/391 | |
dc.description.abstract | Proizvodnja povrća predstavlja najintenzivniju granu biljne proizvodnje sa visokom akumulativnošću i ekonomskim efektima. Posebno se dobit iz ove prozvodnje u velikoj meri povećava gajenjem biljaka u zaštićenim prostorima. U okviru strukture proizvodnje povrća u našoj zemlji među najzastupljenijim vrstama je paradajz, posebno u zaštićenim prostorima gde dominira njegovo gajenje, sa učešćem oko 70 %. Velika je uloga i značaj proizvodnje paradajza u nacionalnoj privredi Republike Srbije, jer zauzima oko 7% setvenih površina sa visokom godišnjom produkcijom, koja se i izvozno orjentiše. Paradajz je značajan i sa visokim učešćem u ukupnoj potrošnji povrća po glavi stanovnika, kako svežeg, tako i raznih prerađenih oblika, što utiče na pokretanje i prerađivačkih kapaciteta u našoj zemlji. Proizvodnja paradajza karakteriše se ogromnim ulaganjima i poslednjih godina zahteva primenu savremene tehnologije i više nego ikada zahteva naučno i stručno znanje koje je aplikativno u praksi. Savremena komercijalna proizvodnja paradajza u našoj zemlji tražila je to znanje sintetizovano na jednom mestu i osetila se jedna potreba za ovakvom vrstom knjige koja predstavlja i prvu monografiju o paradajzu u našoj zemlji. Ovoj konstataciji još više doprinosi i sama činjenica da u ovom periodu tranzicije kod nas dolazi i do prestruktuiranja proizvođača povrća, koji nisu edukovani za ovu visoko zahtevnu proizvodnju, pa je stručno znanje neophodno potrebno. U monografiji su prikazani sublimirani mnogobrojni rezultati sopstvenih naučnih istraživanja autora i njihova praktična iskustva proistekla iz dugogodišnjeg naučnog rada i saradnje u Institutu za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci i na Agronomskom fakultetu u Čačku. Pored sopstvenih istraživanja prikazani su i rezultati drugih vodećih autora, kako domaćih, tako i inostranih iz oblasti proučavanja paradajza. Naučno i stručno znanje sa ogromnom vrednošću, prikazano kroz mnoštvo citirane literature, težili smo da sintetizujemo i uklopimo u homogenu celinu ove monografije, što joj nadamo se daje i poseban dar i vrednost. Institut za povrtarstvo iz Smederevske Palanke i Agronomski fakultet iz Čačka, kao dve dokazane i afirmisane naučne institucije imaju dugogodišnju plodnu saradnju, koja je posebno intenzivirana poslednjih godina u zajedničkom učešću na naučnim projektima iz čega je proistekla i ova monografija, kao zajedničko izdanje. Prikazana materija sistematizovana je sa osnovnim ciljem da njenog čitaoca upozna sa paradajzom, kao povrtarskom vrstom i prikazana po modelu, gde se na početku njen korisnik polako uvodi i upoznaje sa ovim povrćem, a potom prelazi na naučni i stručni deo i savremenu proizvodnju, sa mnoštvom autorskih fotografija u samom tekstu, što je i posebna vrednost ove monografije. Monografija je namenjena širokom krugu korisnika, počev od studenata svih Poljoprivrednih fakulteta u zemlji, koji je mogu koristiti kao udžbeničku literaturu za predmet Povrtarstvo, kome je prilagođena izložena materija. Pored studenata osnovnih akademskih studija može se preporučiti i biti od koristi i studentima na master i doktorskim studijama iz oblasti povrtarstva, kao i naučnim radnicima. Autori su imali u vidu da će knjigu koristiti i poljoprivredni stručnjaci na terenu i u proizvodnji, kao i sami proizvođači ovog povrća, pa je monografija pisana i u tom duhu i namenjena je svima koji žele da se bave ovom proizvodnjom, a prevashodno onima koji vole paradajz. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo | sr |
dc.publisher | Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku | sr |
dc.relation | Projekat BTR 5.03.0506.B: “Stvaranje novih sorti i hibrida i razvoj tehnologija proizvodnje povrća za različite namene”. 2002-2004 | sr |
dc.relation | Projekat BTN.3.1.4.0704.B: Program proizvodnje i prerade povrća krompira i cveća: «Unapređenje proizvodnje i prerade sušenog korenastog povrća i sušenog paradajza» 2001-2004 | sr |
dc.relation | Projekat TR-6876B: Oplemenjivanje i povećanje genetičke raznovrsnosti i razvoj novih tehnologija zaštite i gajenja povrća, i periodu 2005 –2008. | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20072/RS// | sr |
dc.relation | Projekat BTN. 1.2.1.4171.B: Karakterizacija i uređenje zemljišta za proizvodnju visokovredne hrane u povrtarstvu, u okviru Nacionalnog programa koji je finansiralo Ministarstvo za nauku, tehnologije i razvoj Republike Srbije, u periodu 2002-2005. | sr |
dc.relation | BTR. 5.03.0506.: Stvaranje sorti i hibrida i razvoj tehnologija proizvodnje povrća za različite namene, u okviru programa Tehnološkog razvoja koji je finansiralo Ministarstvo za nauku, tehnologije i razvoj Republike Srbije, u periodu 2002-2005 | sr |
dc.relation | BTN-311001B: Kontrola i smanjenje rizika u proizvodnji zdravstveno-bezbedne hrane na zemljištima i supstratima u zaštićenim prostorima, 2005-2008 | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20074/RS// | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20147/RS// | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31059/RS// | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | paradajz | sr |
dc.subject | proizvodnja | sr |
dc.subject | gajenje | sr |
dc.subject | karakteristike | sr |
dc.subject | tomato | sr |
dc.subject | growing | sr |
dc.subject | characteristics | sr |
dc.subject | production | sr |
dc.title | Paradajz | sr |
dc.type | book | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |