Изазови у гајењу парадајза у органској производњи
Challenges in tomato growing in organic production
Apstrakt
Површине под прадајзом (Solanum lycopersicum L.) се значајно
шире не само на светском нивоу, него и у Србији. Плод парадајза
може да се користи у пуној или ботаничкој зрелости или зелен плод
за кишељење, односно свеж и конзервиран. Такође, могу да се
користе и суви плодови парадајза и у прехрамбеној индустрији.С
обзиром на начин конзумирања и специфичност производње, све
већи су захтеви за плодовима парадајза из органске производње.
Површине под органском производњом парадајза се значајно
повећавају у Србији. У односу на 2011. годину забележено је
повећање површина од 136% у 2019. години.
Због специфичности органске производње парадајза, могуће је
користити различите врсте микоризних гљива.
Areas under tomatoes (Solanum licopersicum L.) are significantly
expanding not only in the world, but also in Serbia. Tomato fruit can be
used at full maturity or at botanical maturity or as green fruit for pickling,
apropos fresh and canned. Also, dried tomatoes can be used in the food
industry. Given the way of consumption and the specificity of production,
there is an increasing need for tomato fruits from organic production.Areas under organic tomato production are significantly expanding in
Serbia. Compared to 2011, there was an increase in area by 136% in
2019. Due to the specificity of organic production of tomatoes, it is
possible to use different types of mycorrhizal fungi.
Ključne reči:
парадајз / органска производња / микоризне гљиве / tomato / organic production / mycorrhizal fungiIzvor:
Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар, 2021, 77-84Izdavač:
- Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
Kolekcije
Institucija/grupa
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Цвијановић, Војин AU - Петровић, Младен AU - Момировић, Небојша AU - Томић, Ведран AU - Љиљанић, Никола PY - 2021 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/421 AB - Површине под прадајзом (Solanum lycopersicum L.) се значајно шире не само на светском нивоу, него и у Србији. Плод парадајза може да се користи у пуној или ботаничкој зрелости или зелен плод за кишељење, односно свеж и конзервиран. Такође, могу да се користе и суви плодови парадајза и у прехрамбеној индустрији.С обзиром на начин конзумирања и специфичност производње, све већи су захтеви за плодовима парадајза из органске производње. Површине под органском производњом парадајза се значајно повећавају у Србији. У односу на 2011. годину забележено је повећање површина од 136% у 2019. години. Због специфичности органске производње парадајза, могуће је користити различите врсте микоризних гљива. AB - Areas under tomatoes (Solanum licopersicum L.) are significantly expanding not only in the world, but also in Serbia. Tomato fruit can be used at full maturity or at botanical maturity or as green fruit for pickling, apropos fresh and canned. Also, dried tomatoes can be used in the food industry. Given the way of consumption and the specificity of production, there is an increasing need for tomato fruits from organic production.Areas under organic tomato production are significantly expanding in Serbia. Compared to 2011, there was an increase in area by 136% in 2019. Due to the specificity of organic production of tomatoes, it is possible to use different types of mycorrhizal fungi. PB - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство C3 - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар T1 - Изазови у гајењу парадајза у органској производњи T1 - Challenges in tomato growing in organic production EP - 84 SP - 77 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_421 ER -
@conference{ author = "Цвијановић, Војин and Петровић, Младен and Момировић, Небојша and Томић, Ведран and Љиљанић, Никола", year = "2021", abstract = "Површине под прадајзом (Solanum lycopersicum L.) се значајно шире не само на светском нивоу, него и у Србији. Плод парадајза може да се користи у пуној или ботаничкој зрелости или зелен плод за кишељење, односно свеж и конзервиран. Такође, могу да се користе и суви плодови парадајза и у прехрамбеној индустрији.С обзиром на начин конзумирања и специфичност производње, све већи су захтеви за плодовима парадајза из органске производње. Површине под органском производњом парадајза се значајно повећавају у Србији. У односу на 2011. годину забележено је повећање површина од 136% у 2019. години. Због специфичности органске производње парадајза, могуће је користити различите врсте микоризних гљива., Areas under tomatoes (Solanum licopersicum L.) are significantly expanding not only in the world, but also in Serbia. Tomato fruit can be used at full maturity or at botanical maturity or as green fruit for pickling, apropos fresh and canned. Also, dried tomatoes can be used in the food industry. Given the way of consumption and the specificity of production, there is an increasing need for tomato fruits from organic production.Areas under organic tomato production are significantly expanding in Serbia. Compared to 2011, there was an increase in area by 136% in 2019. Due to the specificity of organic production of tomatoes, it is possible to use different types of mycorrhizal fungi.", publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство", journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар", title = "Изазови у гајењу парадајза у органској производњи, Challenges in tomato growing in organic production", pages = "84-77", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_421" }
Цвијановић, В., Петровић, М., Момировић, Н., Томић, В.,& Љиљанић, Н.. (2021). Изазови у гајењу парадајза у органској производњи. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 77-84. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_421
Цвијановић В, Петровић М, Момировић Н, Томић В, Љиљанић Н. Изазови у гајењу парадајза у органској производњи. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:77-84. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_421 .
Цвијановић, Војин, Петровић, Младен, Момировић, Небојша, Томић, Ведран, Љиљанић, Никола, "Изазови у гајењу парадајза у органској производњи" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):77-84, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_421 .