Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.)
Morphological and chemical analysis of local populations of the white radish (Raphanus sativus L.)
2021
Аутори
Ђорђевић, РадишаЦвикић, Дејан
Гавриловић, Марија
Ђурић, Ненад
Гавриловић, Бојана
Ђорђевић Мелник, Оливера
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Бела ротква (Raphanus sativus L.) припада фамилији Cruciferae, по
својим прехрамбеним и лековитим својствима спада у ред
највреднијих повртарских култура. Бела ротква је често гајено
поврће на окућницама тако да се може наћи релативно велики број
локалних популација.
У раду су приказани резултати испитивања 12 популација беле
роткве прикупљених на територији Србије. Њихове морфолошке и
хемијске особине поређене су са стандардном сортом Зимска бела.
У трогодишњем периоду (2011-2014) анализиране су следеће
морфолошке особине: просечна маса корена, облик корена, пречник
врата корена и пречник средине корена. Хемијском анализом
одређена је сува материја, укупни минерали, укупни шећери и
садржај воде. Циљ је био да се испита квалитет прикупљених
популација беле роткве и њихова могућност укључивања у процес
селекције ради стварања нових сорти беле роткве у Институту за
повртарство.
White radish (Raphanus sativus L.) belongs to the Cruciferae family,
and is one of the most valuable vegetable crops due to its nutritional and
medicinal properties. White radish is often a vegetable grown in
backyards, so a relatively high number of local populations can be found.
The paper presents the results of testing 12 populations of white radish
collected on the territory of Serbia. Their morphological and chemical
properties were compared with the standard Winter White variety.
In the three-year period (2011-2014), the following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, root blight, root neck
diameter, root center diameter. Dry matter, total minerals, total sugars and
water were determined by chemical analysis. The aim was to examine the
quality of the collected populations of white radish and their possibility of
inclusion in the selection process in order to create new varieties of white
radish at the Institute for Vegetable Crops.
Кључне речи:
бела ротква / популација / морфолошке и хемијске особине / селекција / white radish / population / morphological and chemical properties / selectionИзвор:
Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар, 2021, 181-187Издавач:
- Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200216 (Институт за повртарство, Смедеревска Паланка) (RS-MESTD-inst-2020-200216)
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Ђорђевић, Радиша AU - Цвикић, Дејан AU - Гавриловић, Марија AU - Ђурић, Ненад AU - Гавриловић, Бојана AU - Ђорђевић Мелник, Оливера PY - 2021 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/434 AB - Бела ротква (Raphanus sativus L.) припада фамилији Cruciferae, по својим прехрамбеним и лековитим својствима спада у ред највреднијих повртарских култура. Бела ротква је често гајено поврће на окућницама тако да се може наћи релативно велики број локалних популација. У раду су приказани резултати испитивања 12 популација беле роткве прикупљених на територији Србије. Њихове морфолошке и хемијске особине поређене су са стандардном сортом Зимска бела. У трогодишњем периоду (2011-2014) анализиране су следеће морфолошке особине: просечна маса корена, облик корена, пречник врата корена и пречник средине корена. Хемијском анализом одређена је сува материја, укупни минерали, укупни шећери и садржај воде. Циљ је био да се испита квалитет прикупљених популација беле роткве и њихова могућност укључивања у процес селекције ради стварања нових сорти беле роткве у Институту за повртарство. AB - White radish (Raphanus sativus L.) belongs to the Cruciferae family, and is one of the most valuable vegetable crops due to its nutritional and medicinal properties. White radish is often a vegetable grown in backyards, so a relatively high number of local populations can be found. The paper presents the results of testing 12 populations of white radish collected on the territory of Serbia. Their morphological and chemical properties were compared with the standard Winter White variety. In the three-year period (2011-2014), the following morphological characteristics were analyzed: average root mass, root blight, root neck diameter, root center diameter. Dry matter, total minerals, total sugars and water were determined by chemical analysis. The aim was to examine the quality of the collected populations of white radish and their possibility of inclusion in the selection process in order to create new varieties of white radish at the Institute for Vegetable Crops. PB - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство C3 - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар T1 - Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.) T1 - Morphological and chemical analysis of local populations of the white radish (Raphanus sativus L.) EP - 187 SP - 181 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434 ER -
@conference{ author = "Ђорђевић, Радиша and Цвикић, Дејан and Гавриловић, Марија and Ђурић, Ненад and Гавриловић, Бојана and Ђорђевић Мелник, Оливера", year = "2021", abstract = "Бела ротква (Raphanus sativus L.) припада фамилији Cruciferae, по својим прехрамбеним и лековитим својствима спада у ред највреднијих повртарских култура. Бела ротква је често гајено поврће на окућницама тако да се може наћи релативно велики број локалних популација. У раду су приказани резултати испитивања 12 популација беле роткве прикупљених на територији Србије. Њихове морфолошке и хемијске особине поређене су са стандардном сортом Зимска бела. У трогодишњем периоду (2011-2014) анализиране су следеће морфолошке особине: просечна маса корена, облик корена, пречник врата корена и пречник средине корена. Хемијском анализом одређена је сува материја, укупни минерали, укупни шећери и садржај воде. Циљ је био да се испита квалитет прикупљених популација беле роткве и њихова могућност укључивања у процес селекције ради стварања нових сорти беле роткве у Институту за повртарство., White radish (Raphanus sativus L.) belongs to the Cruciferae family, and is one of the most valuable vegetable crops due to its nutritional and medicinal properties. White radish is often a vegetable grown in backyards, so a relatively high number of local populations can be found. The paper presents the results of testing 12 populations of white radish collected on the territory of Serbia. Their morphological and chemical properties were compared with the standard Winter White variety. In the three-year period (2011-2014), the following morphological characteristics were analyzed: average root mass, root blight, root neck diameter, root center diameter. Dry matter, total minerals, total sugars and water were determined by chemical analysis. The aim was to examine the quality of the collected populations of white radish and their possibility of inclusion in the selection process in order to create new varieties of white radish at the Institute for Vegetable Crops.", publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство", journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар", title = "Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.), Morphological and chemical analysis of local populations of the white radish (Raphanus sativus L.)", pages = "187-181", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434" }
Ђорђевић, Р., Цвикић, Д., Гавриловић, М., Ђурић, Н., Гавриловић, Б.,& Ђорђевић Мелник, О.. (2021). Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.). in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 181-187. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434
Ђорђевић Р, Цвикић Д, Гавриловић М, Ђурић Н, Гавриловић Б, Ђорђевић Мелник О. Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.). in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:181-187. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434 .
Ђорђевић, Радиша, Цвикић, Дејан, Гавриловић, Марија, Ђурић, Ненад, Гавриловић, Бојана, Ђорђевић Мелник, Оливера, "Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.)" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):181-187, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434 .