Утицај старости и дораде семена на параметре квалитета
Influence of seed age and processing on quality parameters
dc.creator | Дамњановић, Јелена | |
dc.creator | Павловић, Сузана | |
dc.creator | Гирек, Зденка | |
dc.creator | Аџић, Слађан | |
dc.creator | Угриновић, Милан | |
dc.creator | Рољевић Николић, Светлана | |
dc.creator | Живановић, Томислав | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T13:15:47Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T13:15:47Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-89177-03-9 | |
dc.identifier.uri | http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/435 | |
dc.description.abstract | Циљ истраживања је био да се испита утицај старости и дораде семена на параметре квалитета. У лабораторијским условима су испитивани параметри: клијавост, енергија клијавости и проценат влаге семена купуса (Brassica oleracea L.), плавог патлиџана (Solanum melongena L.) и д иње ( Cucumis melo L.) током три узастопне године. Резултати су показали да постоји разлика у клијавости семена различитих култура. Процес дораде семена је највише утицао на повећање клијавости семена плавог патлиџана, а најмање семена диње. Са годинама старости, код свих сорти, опадали су сви испитивани параметри али у различитом проценту. Процентуално најмањи пад клијавости са старошћу семена је забележен код диње, а највећи код плавог патлиџана. Слични резултати су забележени и код енергије клијања. У случају влаге семена, највећи процентуални губитак влаге је забележен код семена диње, док је код семена купуса и плавог патлиџана тај губитак био уједначен и мањи. | sr |
dc.description.abstract | The aim of the research was to examine the influence of seed age and processing on quality parameters. In laboratory conditions, the following parameters were examined: germination, germination energy and moisture percentage of cabbage seeds (Brassica oleracea L.), blue eggplant (Solanum melongena L.) and melon (Cucumis melo L.) for three consecutive years. The results showed that there is a difference in seed germination of different culturе. The process of seed processing had the greatest influence on the increase of germination of blue eggplant seeds and the least of melon seeds. With age, in all varieties, all examined parameters decreased, but in a different percentage. The smallest decrease in germination with seed age was recorded in melons, and the largest in blue eggplant. Similar results were observed for germination energy. In the case of seed moisture, the highest percentage loss of moisture was recorded in melon seeds, while in cabbage and blue eggplant seeds this loss was even and smaller. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Смедеревска Паланка : Институт за повртарство | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200216/RS// | |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар | sr |
dc.subject | клијавост | sr |
dc.subject | енергија клијања | sr |
dc.subject | влага | sr |
dc.subject | старост семена | sr |
dc.subject | дорада семена | sr |
dc.subject | germination | sr |
dc.subject | germination energy | sr |
dc.subject | moisture | sr |
dc.subject | seed age | sr |
dc.subject | seed processing | sr |
dc.title | Утицај старости и дораде семена на параметре квалитета | sr |
dc.title | Influence of seed age and processing on quality parameters | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.epage | 195 | |
dc.citation.spage | 189 | |
dc.identifier.fulltext | http://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1137/bitstream_1137.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_435 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |