Uticaj biofertilizatora i sezone na sadržaj ukupnih solubilnih materija i kiselina kod salate
Influence of biofertilisers and season on the total soluble solids and organic acids in lettuce
Autori
Stojanović, MilicaRadović, Ivana
Marjanović, Milena
Mutavdžić, Dragosav
Moravčević, Đorđe
Jovanović, Zorica
Savić, Slađana
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Salata (Lactuca sativa L.) je jednogodišnja biljka, sa umerenim
zahtevima prema faktorima spoljašnje sredine, kratkim vegetacionim
periodom i mogućnošću gajenja tokom cele godine. Ogledi sa šest
genotipova salate (‘Kiribati’, ‘Murai’, ‘Aquino’, ‘Gaugin’, ‘Aleppo’,
‘Carmesi’) bili su postavljeni u kompaniji Iceberg Salat Centar. Biljke su
gajene u plasteniku, bez dodatnog grejanja, tokom tri uzastopne sezone
(jesen, zima i proleće), primenom mikrobioloških đubriva (EM Aktiv,
Vital Tricho i njihova kombinacija). Cilj ovog istraživanja je bio da se
utvrdi uticaj genotipa, mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj ukupno
rastvorljivih materija i organskih kiselina. Najveću vrednost ukupno
rastvorljivih materija i organskih kiselina ostvarila je crvena sorta ‘Murai‘
u zimskom ogledu primenom đubriva Vital Tricho i EM Aktiv redom.
Primena đubriva uglavnom nije uticala na vrednosti ukupno rastvorljivih
materija i organskih kiselina, gde je tokom svih sezona sadržaj ostao
stabil...an. Istraživanje je pokazalo da su glavni faktori uticali na
posmatrane parametre, sa izraženim uticajem genotipa.
Ključne reči:
salata / mikrobiološka đubriva / sezona / ukupno rastvorljive materije / ukupne organske kiselineIzvor:
Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar, 2022, 129-139Izdavač:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200053 (Univerzitet u Beogradu, Institut za multidisciplinarna istraživanja) (RS-MESTD-inst-2020-200053)
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200216 (Institut za povrtarstvo, Smederevska Palanka) (RS-MESTD-inst-2020-200216)
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200116 (Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet) (RS-MESTD-inst-2020-200116)
Povezane informacije:
- Povezani sadržaj
https://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/635
Institucija/grupa
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Stojanović, Milica AU - Radović, Ivana AU - Marjanović, Milena AU - Mutavdžić, Dragosav AU - Moravčević, Đorđe AU - Jovanović, Zorica AU - Savić, Slađana PY - 2022 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/521 AB - Salata (Lactuca sativa L.) je jednogodišnja biljka, sa umerenim zahtevima prema faktorima spoljašnje sredine, kratkim vegetacionim periodom i mogućnošću gajenja tokom cele godine. Ogledi sa šest genotipova salate (‘Kiribati’, ‘Murai’, ‘Aquino’, ‘Gaugin’, ‘Aleppo’, ‘Carmesi’) bili su postavljeni u kompaniji Iceberg Salat Centar. Biljke su gajene u plasteniku, bez dodatnog grejanja, tokom tri uzastopne sezone (jesen, zima i proleće), primenom mikrobioloških đubriva (EM Aktiv, Vital Tricho i njihova kombinacija). Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi uticaj genotipa, mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina. Najveću vrednost ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina ostvarila je crvena sorta ‘Murai‘ u zimskom ogledu primenom đubriva Vital Tricho i EM Aktiv redom. Primena đubriva uglavnom nije uticala na vrednosti ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina, gde je tokom svih sezona sadržaj ostao stabilan. Istraživanje je pokazalo da su glavni faktori uticali na posmatrane parametre, sa izraženim uticajem genotipa. PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo C3 - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar T1 - Uticaj biofertilizatora i sezone na sadržaj ukupnih solubilnih materija i kiselina kod salate T1 - Influence of biofertilisers and season on the total soluble solids and organic acids in lettuce EP - 139 SP - 129 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_521 ER -
@conference{ author = "Stojanović, Milica and Radović, Ivana and Marjanović, Milena and Mutavdžić, Dragosav and Moravčević, Đorđe and Jovanović, Zorica and Savić, Slađana", year = "2022", abstract = "Salata (Lactuca sativa L.) je jednogodišnja biljka, sa umerenim zahtevima prema faktorima spoljašnje sredine, kratkim vegetacionim periodom i mogućnošću gajenja tokom cele godine. Ogledi sa šest genotipova salate (‘Kiribati’, ‘Murai’, ‘Aquino’, ‘Gaugin’, ‘Aleppo’, ‘Carmesi’) bili su postavljeni u kompaniji Iceberg Salat Centar. Biljke su gajene u plasteniku, bez dodatnog grejanja, tokom tri uzastopne sezone (jesen, zima i proleće), primenom mikrobioloških đubriva (EM Aktiv, Vital Tricho i njihova kombinacija). Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi uticaj genotipa, mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina. Najveću vrednost ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina ostvarila je crvena sorta ‘Murai‘ u zimskom ogledu primenom đubriva Vital Tricho i EM Aktiv redom. Primena đubriva uglavnom nije uticala na vrednosti ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina, gde je tokom svih sezona sadržaj ostao stabilan. Istraživanje je pokazalo da su glavni faktori uticali na posmatrane parametre, sa izraženim uticajem genotipa.", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo", journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar", title = "Uticaj biofertilizatora i sezone na sadržaj ukupnih solubilnih materija i kiselina kod salate, Influence of biofertilisers and season on the total soluble solids and organic acids in lettuce", pages = "139-129", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_521" }
Stojanović, M., Radović, I., Marjanović, M., Mutavdžić, D., Moravčević, Đ., Jovanović, Z.,& Savić, S.. (2022). Uticaj biofertilizatora i sezone na sadržaj ukupnih solubilnih materija i kiselina kod salate. in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 129-139. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_521
Stojanović M, Radović I, Marjanović M, Mutavdžić D, Moravčević Đ, Jovanović Z, Savić S. Uticaj biofertilizatora i sezone na sadržaj ukupnih solubilnih materija i kiselina kod salate. in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;:129-139. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_521 .
Stojanović, Milica, Radović, Ivana, Marjanović, Milena, Mutavdžić, Dragosav, Moravčević, Đorđe, Jovanović, Zorica, Savić, Slađana, "Uticaj biofertilizatora i sezone na sadržaj ukupnih solubilnih materija i kiselina kod salate" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022):129-139, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_521 .