Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)
Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes
Authors
Đorđević, RadišaĐurić, Nenad
Đorđević Melnik, Olivera
Živanović, Tomislav
Prodanović, Slaven
Damnjanović, Jelena
Dervišević, Marina
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbog
svojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kao
i u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja
(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu za
povrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološke
osobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečnik
sredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupni
minerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranih
genotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi.
Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due to
its qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as for
medicinal purposes. The paper presents the results of three-year research
(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, average length,
diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,
total minerals, total sugar and water content were determined by chemical
analysis. The tested properties of the selected genotypes were compared
with the standard Podravski medium-long variety.
Keywords:
pastrnak / selekcija / genotip / morfološke karakteristike / biohemijske karakteristike / parsnip / selection / genotype / parsley / morphological characteristics / biochemical characteristicsSource:
Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar, 2022, 150-156Publisher:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Funding / projects:
Related info:
- Referenced by
https://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/637
Institution/Community
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Đorđević, Radiša AU - Đurić, Nenad AU - Đorđević Melnik, Olivera AU - Živanović, Tomislav AU - Prodanović, Slaven AU - Damnjanović, Jelena AU - Dervišević, Marina PY - 2022 UR - https://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/523 AB - Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbog svojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kao i u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja (2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološke osobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečnik sredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupni minerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranih genotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi. AB - Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due to its qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as for medicinal purposes. The paper presents the results of three-year research (2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphological characteristics were analyzed: average root mass, average length, diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter, total minerals, total sugar and water content were determined by chemical analysis. The tested properties of the selected genotypes were compared with the standard Podravski medium-long variety. PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo C3 - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar T1 - Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.) T1 - Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes EP - 156 SP - 150 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523 ER -
@conference{ author = "Đorđević, Radiša and Đurić, Nenad and Đorđević Melnik, Olivera and Živanović, Tomislav and Prodanović, Slaven and Damnjanović, Jelena and Dervišević, Marina", year = "2022", abstract = "Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbog svojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kao i u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja (2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološke osobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečnik sredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupni minerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranih genotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi., Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due to its qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as for medicinal purposes. The paper presents the results of three-year research (2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphological characteristics were analyzed: average root mass, average length, diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter, total minerals, total sugar and water content were determined by chemical analysis. The tested properties of the selected genotypes were compared with the standard Podravski medium-long variety.", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo", journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar", title = "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.), Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes", pages = "156-150", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523" }
Đorđević, R., Đurić, N., Đorđević Melnik, O., Živanović, T., Prodanović, S., Damnjanović, J.,& Dervišević, M.. (2022). Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 150-156. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523
Đorđević R, Đurić N, Đorđević Melnik O, Živanović T, Prodanović S, Damnjanović J, Dervišević M. Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;:150-156. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523 .
Đorđević, Radiša, Đurić, Nenad, Đorđević Melnik, Olivera, Živanović, Tomislav, Prodanović, Slaven, Damnjanović, Jelena, Dervišević, Marina, "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022):150-156, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523 .