Uticaj preparata EM naturally active green i EM5 vital plant purple na kvalitet rasada paprike
Influence of EM naturally active green and EM5 vital plant purple on the quality of pepper seedlings
Autori
Cvikić, DejanŠević, Biljana
Adžić, Slađan
Savić, Slađana
Ugrinović, Milan
Gavrilović, Bojana
Živković, Ivana
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Paprika (Capsicum annuum L.) spada u grupu najznačajnijih povrtarskih
kultura. Ima visoku hranljivu i biološku vrednost. Plod paprike može da se
koristi u svežem ili prerađenom obliku i predstavlja bogat izvor vitamina, mineralnih materija i drugih organskih jedinjenja potrebnih u savremenoj
ishrani. Proizvodnja kvalitetnog rasada je preduslov za visok prinos i
nutritivni sastav ploda paprike. U ovom radu je ispitivan uticaj
mikrobioloških preparata EM Naturally active i EM-5 Vital plant purple (EM
i EM-5) na kvalitet i morfološke karakteristike rasada paprike sorte Župska
rana, stvorene u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka. Utvrđene su
statistički značajne razlike u vrednostima ispitivanih parametara u sva tri
tretmana sa primenjenim mikrobiološkim preparatima u odnosu na kontrolnu
varijantu. Najveće vrednosti su zabeležene u T3 tretmanu koji je obuhvatao
tri apliciranja preparatima (zalivanjem i folijarno), u intervalu na svakih 7 dana, a vrlo značajne razlike su... izražene kod izmerenih parametara težina biljke (13,20 g) i lisne površine (130,15 cm2).
Pepper (Capsicum annuum L.) belongs to the group of the most
important vegetable crops. It has a high nutritional and biological value.
Pepper fruit can be used in fresh or processed form and is a rich source of vitamins, minerals and other organic compounds needed in modern
nutrition. The production of quality seedlings is a prerequisite for a high
yield and nutritional composition of the pepper fruit. In this paper, the influence of microbiological preparations (EM and EM-5) on the quality
and morphological characteristics of pepper seedlings of the variety Župska rana, created at the Institute for Vegetables Crops Smederevska
Palanka, was investigated. Statistically significant differences were found
in the values of the examined parameters in all three treatments with the applied microbiological preparations compared to the control variant. The highest values were recorded in the T3 treatment, which included three applications of preparations (watering and foliar) at an inte...rval of every 7 days, and there are very significant differences expressed in the measured
parameters of plant weight (13.20 g) and leaf area (130.15 cm2).
Ključne reči:
paprika / kvalitet rasada / mikrobiološki preparati / Župska rana / pepper / seedling quality / microbiological preparationsIzvor:
Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar, 2023, 27-37Izdavač:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200216 (Institut za povrtarstvo, Smederevska Palanka) (RS-MESTD-inst-2020-200216)
Institucija/grupa
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Cvikić, Dejan AU - Šević, Biljana AU - Adžić, Slađan AU - Savić, Slađana AU - Ugrinović, Milan AU - Gavrilović, Bojana AU - Živković, Ivana PY - 2023 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/721 AB - Paprika (Capsicum annuum L.) spada u grupu najznačajnijih povrtarskih kultura. Ima visoku hranljivu i biološku vrednost. Plod paprike može da se koristi u svežem ili prerađenom obliku i predstavlja bogat izvor vitamina, mineralnih materija i drugih organskih jedinjenja potrebnih u savremenoj ishrani. Proizvodnja kvalitetnog rasada je preduslov za visok prinos i nutritivni sastav ploda paprike. U ovom radu je ispitivan uticaj mikrobioloških preparata EM Naturally active i EM-5 Vital plant purple (EM i EM-5) na kvalitet i morfološke karakteristike rasada paprike sorte Župska rana, stvorene u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka. Utvrđene su statistički značajne razlike u vrednostima ispitivanih parametara u sva tri tretmana sa primenjenim mikrobiološkim preparatima u odnosu na kontrolnu varijantu. Najveće vrednosti su zabeležene u T3 tretmanu koji je obuhvatao tri apliciranja preparatima (zalivanjem i folijarno), u intervalu na svakih 7 dana, a vrlo značajne razlike su izražene kod izmerenih parametara težina biljke (13,20 g) i lisne površine (130,15 cm2). AB - Pepper (Capsicum annuum L.) belongs to the group of the most important vegetable crops. It has a high nutritional and biological value. Pepper fruit can be used in fresh or processed form and is a rich source of vitamins, minerals and other organic compounds needed in modern nutrition. The production of quality seedlings is a prerequisite for a high yield and nutritional composition of the pepper fruit. In this paper, the influence of microbiological preparations (EM and EM-5) on the quality and morphological characteristics of pepper seedlings of the variety Župska rana, created at the Institute for Vegetables Crops Smederevska Palanka, was investigated. Statistically significant differences were found in the values of the examined parameters in all three treatments with the applied microbiological preparations compared to the control variant. The highest values were recorded in the T3 treatment, which included three applications of preparations (watering and foliar) at an interval of every 7 days, and there are very significant differences expressed in the measured parameters of plant weight (13.20 g) and leaf area (130.15 cm2). PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo C3 - Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar T1 - Uticaj preparata EM naturally active green i EM5 vital plant purple na kvalitet rasada paprike T1 - Influence of EM naturally active green and EM5 vital plant purple on the quality of pepper seedlings EP - 37 SP - 27 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_721 ER -
@conference{ author = "Cvikić, Dejan and Šević, Biljana and Adžić, Slađan and Savić, Slađana and Ugrinović, Milan and Gavrilović, Bojana and Živković, Ivana", year = "2023", abstract = "Paprika (Capsicum annuum L.) spada u grupu najznačajnijih povrtarskih kultura. Ima visoku hranljivu i biološku vrednost. Plod paprike može da se koristi u svežem ili prerađenom obliku i predstavlja bogat izvor vitamina, mineralnih materija i drugih organskih jedinjenja potrebnih u savremenoj ishrani. Proizvodnja kvalitetnog rasada je preduslov za visok prinos i nutritivni sastav ploda paprike. U ovom radu je ispitivan uticaj mikrobioloških preparata EM Naturally active i EM-5 Vital plant purple (EM i EM-5) na kvalitet i morfološke karakteristike rasada paprike sorte Župska rana, stvorene u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka. Utvrđene su statistički značajne razlike u vrednostima ispitivanih parametara u sva tri tretmana sa primenjenim mikrobiološkim preparatima u odnosu na kontrolnu varijantu. Najveće vrednosti su zabeležene u T3 tretmanu koji je obuhvatao tri apliciranja preparatima (zalivanjem i folijarno), u intervalu na svakih 7 dana, a vrlo značajne razlike su izražene kod izmerenih parametara težina biljke (13,20 g) i lisne površine (130,15 cm2)., Pepper (Capsicum annuum L.) belongs to the group of the most important vegetable crops. It has a high nutritional and biological value. Pepper fruit can be used in fresh or processed form and is a rich source of vitamins, minerals and other organic compounds needed in modern nutrition. The production of quality seedlings is a prerequisite for a high yield and nutritional composition of the pepper fruit. In this paper, the influence of microbiological preparations (EM and EM-5) on the quality and morphological characteristics of pepper seedlings of the variety Župska rana, created at the Institute for Vegetables Crops Smederevska Palanka, was investigated. Statistically significant differences were found in the values of the examined parameters in all three treatments with the applied microbiological preparations compared to the control variant. The highest values were recorded in the T3 treatment, which included three applications of preparations (watering and foliar) at an interval of every 7 days, and there are very significant differences expressed in the measured parameters of plant weight (13.20 g) and leaf area (130.15 cm2).", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo", journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar", title = "Uticaj preparata EM naturally active green i EM5 vital plant purple na kvalitet rasada paprike, Influence of EM naturally active green and EM5 vital plant purple on the quality of pepper seedlings", pages = "37-27", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_721" }
Cvikić, D., Šević, B., Adžić, S., Savić, S., Ugrinović, M., Gavrilović, B.,& Živković, I.. (2023). Uticaj preparata EM naturally active green i EM5 vital plant purple na kvalitet rasada paprike. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 27-37. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_721
Cvikić D, Šević B, Adžić S, Savić S, Ugrinović M, Gavrilović B, Živković I. Uticaj preparata EM naturally active green i EM5 vital plant purple na kvalitet rasada paprike. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar. 2023;:27-37. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_721 .
Cvikić, Dejan, Šević, Biljana, Adžić, Slađan, Savić, Slađana, Ugrinović, Milan, Gavrilović, Bojana, Živković, Ivana, "Uticaj preparata EM naturally active green i EM5 vital plant purple na kvalitet rasada paprike" in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar (2023):27-37, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_721 .