Шунић, Љубомир

Link to this page

Authority KeyName Variants
7f28b5ac-658d-4360-bc7a-ea25b9b0680a
  • Шунић, Љубомир (3)
Projects

Author's Bibliography

Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака

Илић, Зоран; Миленковић, Лидија; Шунић, Љубомир; Станојевић, Љиљана; Цветковић, Драган; Станојевић, Јелена; Даниловић, Бојана

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Илић, Зоран
AU  - Миленковић, Лидија
AU  - Шунић, Љубомир
AU  - Станојевић, Љиљана
AU  - Цветковић, Драган
AU  - Станојевић, Јелена
AU  - Даниловић, Бојана
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/452
AB  - Tимијан, мајоран, матичњак, нана, и босиљак су коришћени у
утврђивању да ли модификoвана светлост услед сенчења биљака,
може да утиче на принос, састав и антимикробну активност етарских
уља. Принос уља је варирао од 0.02 до 2.57% у зависности од биљне
врсте и сенчења.
Гасном хроматографијом-масеном спектрометријом (GC-MS),
идентификован је велики број компоненти, а доминантне су
терпинен-4-ol (7.44-7.63%) у мајорану; тимол (8.05-9.35%) у
тимијану; гераниал (Е-Цитрал) 6.84-7.78% у матичњаку;
пиперитенон оксид (14.0-12.0%) у менти и линалол (9.06-10.20%) у
босиљку. Антимикробна својства етарских уља првенствено зависe
од биљне врсте, док је утицај сенчења знатно мање
изражен. Резултати указују да су етарска уља тимијана најактивнија
против свих изолата са распоном инхибиторних зона између 22 и 56
mm. Зона инхибиције микроба је код тимијана највећа у случају
Candida albicans. Маjoран показује најизраженију инхибицију у
случају Pseudomonas aeruginosa.
AB  - Тhyme, marjoram, lemon balm, mint, and sweet basil were used to
determine whether light modification by shaded plants could improve
antimicrobial activity of essential oils (EОs). The yield of oils were
varied from 0.02 to 2.57% depends of plant species and shading. A large
number of components have been identified by gas chromatography-mass
spectrometry (GC-MS), and the dominant compounds were included
terpinen-4-ol (7.44-7.63%) in marjoram; thymol (8.05-9.35%) in thyme;
geranial (E-Citral) 6.84-7.78%in lemon balm; piperitenone oxide (14.0-
12.0%) in mint; and linalool (9.06-10.20%) in basil plant. Inhibition zone
is dependent primarily on medicinal plant and the influence of shading is
much less expressed. The results revealed that EOs from Thymus vulgaris
L. proved most active against all isolates with inhibitory zone range
between 22 and 56 mm. Microbial inhibition zone is in the case of thyme
largest in the case of Candida albicans. Marjoram exhibits the most
expressed inhibition in the case of Pseudomonas aeruginosa.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака
T1  - Effects of light intensity on yield, compositions and antimicrobial activitiesof essential oils from medical herbs
EP  - 335
SP  - 325
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452
ER  - 
@conference{
author = "Илић, Зоран and Миленковић, Лидија and Шунић, Љубомир and Станојевић, Љиљана and Цветковић, Драган and Станојевић, Јелена and Даниловић, Бојана",
year = "2021",
abstract = "Tимијан, мајоран, матичњак, нана, и босиљак су коришћени у
утврђивању да ли модификoвана светлост услед сенчења биљака,
може да утиче на принос, састав и антимикробну активност етарских
уља. Принос уља је варирао од 0.02 до 2.57% у зависности од биљне
врсте и сенчења.
Гасном хроматографијом-масеном спектрометријом (GC-MS),
идентификован је велики број компоненти, а доминантне су
терпинен-4-ol (7.44-7.63%) у мајорану; тимол (8.05-9.35%) у
тимијану; гераниал (Е-Цитрал) 6.84-7.78% у матичњаку;
пиперитенон оксид (14.0-12.0%) у менти и линалол (9.06-10.20%) у
босиљку. Антимикробна својства етарских уља првенствено зависe
од биљне врсте, док је утицај сенчења знатно мање
изражен. Резултати указују да су етарска уља тимијана најактивнија
против свих изолата са распоном инхибиторних зона између 22 и 56
mm. Зона инхибиције микроба је код тимијана највећа у случају
Candida albicans. Маjoран показује најизраженију инхибицију у
случају Pseudomonas aeruginosa., Тhyme, marjoram, lemon balm, mint, and sweet basil were used to
determine whether light modification by shaded plants could improve
antimicrobial activity of essential oils (EОs). The yield of oils were
varied from 0.02 to 2.57% depends of plant species and shading. A large
number of components have been identified by gas chromatography-mass
spectrometry (GC-MS), and the dominant compounds were included
terpinen-4-ol (7.44-7.63%) in marjoram; thymol (8.05-9.35%) in thyme;
geranial (E-Citral) 6.84-7.78%in lemon balm; piperitenone oxide (14.0-
12.0%) in mint; and linalool (9.06-10.20%) in basil plant. Inhibition zone
is dependent primarily on medicinal plant and the influence of shading is
much less expressed. The results revealed that EOs from Thymus vulgaris
L. proved most active against all isolates with inhibitory zone range
between 22 and 56 mm. Microbial inhibition zone is in the case of thyme
largest in the case of Candida albicans. Marjoram exhibits the most
expressed inhibition in the case of Pseudomonas aeruginosa.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака, Effects of light intensity on yield, compositions and antimicrobial activitiesof essential oils from medical herbs",
pages = "335-325",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452"
}
Илић, З., Миленковић, Л., Шунић, Љ., Станојевић, Љ., Цветковић, Д., Станојевић, Ј.,& Даниловић, Б.. (2021). Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 325-335.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452
Илић З, Миленковић Л, Шунић Љ, Станојевић Љ, Цветковић Д, Станојевић Ј, Даниловић Б. Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:325-335.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452 .
Илић, Зоран, Миленковић, Лидија, Шунић, Љубомир, Станојевић, Љиљана, Цветковић, Драган, Станојевић, Јелена, Даниловић, Бојана, "Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):325-335,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452 .

Значај мрежа за сенчење у производњи поврћа

Илић, Зоран; Миленковић, Лидија; Шунић, Љубомир

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2021)

TY  - CONF
AU  - Илић, Зоран
AU  - Миленковић, Лидија
AU  - Шунић, Љубомир
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/418
AB  - Мрежарници штите поврће од јаког сунчевог зрачења и високих температура, утичу на снажнији раст биљака, уз остварење већег приноса и бољег квалитета него на отвореном пољу. Мреже смањују интензитет и мењају квалитет светлости те оптимизују услове за раст поврћа чиме ублажавају абиотички стрес настао климатским променама. Испод мрежа у боји услед оптималнијих услова гајења биљака, плодови парадајза имају дебљи перикарп, већу чврстоћу, већи садржај ликопена, мањи проценат физиолошких озледа и бољу толерантност за транспорт и складиштење. Лиснато поврће које се сенчи углавном има већи садржај хлорофила и каротеноида, већу лисну површину, пречник главице и принос код салате, уз смањење физиолошких озледа и повећања садржаја фенолa и флавоноида. Даља истраживања ће подразумевати примену мрежа појединачно или у комбинацији са пластеницима у стратегији за управљање растом већег броја различитих биљних врста уз смањење физиолошких озледа, повећање маркетиншког приноса и побољшање квалитета.
AB  - Net-houses protect vegetable plants from strong direct sun radiation and temperature, obtaining more vigorous plants, with higher yields and fruits of better quality than in the open field. Netting reduces the amount and modifies the light and has the potential to optimize conditions for vegetables growth and mitigate abiotic stress as climate change. Under color nets at optimal growing conditions, plants provided tomato fruits with thicker pericarp, firmness, higher content of lycopene, less percent of physiological disorders and better tolerance to transport and storage. Shade-grown plants generally have higher total chlorophyll and carotenoid contents, increase leaf area, head diameter of the lettuce, and the total yield, decrease physiological disorders and increased the content of total phenolic compounds and flavonoids. Further investigations using shade nets alone or in combination with greenhouses should be performed, to ensure the use of strategies for managing plant growth of different plant species with limited physiological disorders, for increased marketable yield and improving quality.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Значај мрежа за сенчење у производњи поврћа
T1  - Importance of shade nets in vegetable production
EP  - 59
SP  - 49
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_418
ER  - 
@conference{
author = "Илић, Зоран and Миленковић, Лидија and Шунић, Љубомир",
year = "2021",
abstract = "Мрежарници штите поврће од јаког сунчевог зрачења и високих температура, утичу на снажнији раст биљака, уз остварење већег приноса и бољег квалитета него на отвореном пољу. Мреже смањују интензитет и мењају квалитет светлости те оптимизују услове за раст поврћа чиме ублажавају абиотички стрес настао климатским променама. Испод мрежа у боји услед оптималнијих услова гајења биљака, плодови парадајза имају дебљи перикарп, већу чврстоћу, већи садржај ликопена, мањи проценат физиолошких озледа и бољу толерантност за транспорт и складиштење. Лиснато поврће које се сенчи углавном има већи садржај хлорофила и каротеноида, већу лисну површину, пречник главице и принос код салате, уз смањење физиолошких озледа и повећања садржаја фенолa и флавоноида. Даља истраживања ће подразумевати примену мрежа појединачно или у комбинацији са пластеницима у стратегији за управљање растом већег броја различитих биљних врста уз смањење физиолошких озледа, повећање маркетиншког приноса и побољшање квалитета., Net-houses protect vegetable plants from strong direct sun radiation and temperature, obtaining more vigorous plants, with higher yields and fruits of better quality than in the open field. Netting reduces the amount and modifies the light and has the potential to optimize conditions for vegetables growth and mitigate abiotic stress as climate change. Under color nets at optimal growing conditions, plants provided tomato fruits with thicker pericarp, firmness, higher content of lycopene, less percent of physiological disorders and better tolerance to transport and storage. Shade-grown plants generally have higher total chlorophyll and carotenoid contents, increase leaf area, head diameter of the lettuce, and the total yield, decrease physiological disorders and increased the content of total phenolic compounds and flavonoids. Further investigations using shade nets alone or in combination with greenhouses should be performed, to ensure the use of strategies for managing plant growth of different plant species with limited physiological disorders, for increased marketable yield and improving quality.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Значај мрежа за сенчење у производњи поврћа, Importance of shade nets in vegetable production",
pages = "59-49",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_418"
}
Илић, З., Миленковић, Л.,& Шунић, Љ.. (2021). Значај мрежа за сенчење у производњи поврћа. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 49-59.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_418
Илић З, Миленковић Л, Шунић Љ. Значај мрежа за сенчење у производњи поврћа. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:49-59.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_418 .
Илић, Зоран, Миленковић, Лидија, Шунић, Љубомир, "Значај мрежа за сенчење у производњи поврћа" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):49-59,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_418 .

Утицај подлога на принос и квалитет калемљене лубенице

Миленковић, Лидија; Илић, Зоран; Шунић, Љубомир

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Миленковић, Лидија
AU  - Илић, Зоран
AU  - Шунић, Љубомир
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/431
AB  - У овом истраживању је проучаван утицај различитих подлога на
раст биљака, принос и квалитет плодова калемљене лубенице за
касну производњу на отвореном пољу. Хибрид лубенице Citrullus
lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai), Top gun F1 је калемљен на
комерцијалне хибридe Emphasis F1 и Strong Tosa F1 и на Lagenaria
siceraria L.. Некалемљене биљке представљале су контролу.
Калемљене биљке су имале јачи раст и већи принос. Укупан принос
лубенице калемљене на L. siceraria (50,89 tha-¹) био је значајно већи
у односу на лубеницу калемљену на Emphasis F1 (44,95 tha-¹).
Некалемљене биљке у поређењу са калемљеним остварују значајно
мањи принос (11,08-15,65 tha-¹). Висок маркетиншки принос (94%)
уз најмање учешће физиолошких поремећаја, забележен је код
плодова лубенице калемљених на подлогу Emphasis F1. Подлогa
утиче на сензорна својства плода лубенице, доприносећи одређеним
специфичностима, без умањења квалитета.
AB  - In this study, the effect of different rootstocks on grafted watermelon
for plant growth, yield and fruit quality, under open field condition for
late productionwas studied. The watermelon (Citrullus lanatus (Thunb.)
Matsum.& Nakai), cultivar Top gun F1 was grafted on three rootstocks: 1) Strong tosa F1- commercial interspecies hybrid of C. maxima x C.
moschata; 2) hybrid Lagenaria type - Emphasis F1 and 3) Lagenaria
siceraria L. Nongrаfted plants were used as control. Grafting
significantly affected plant growth and higher yield.The total yield of
watermelon grafted on L. siceraria (50.89 t·ha-¹) was significantly higher
compared to watermelon grafted on Emphasis F1 (44.95 t·ha-1). Nongrafted
plants have a significantly lower yield (11.08-15.65 t·ha-1)
compared to grafted ones. High marketing yield (94%) with the lowest
percent of physiological disorders was observed in watermelon fruits
grafted on rootstock Emphasis F1. Rootstock affects the sensory
properties of watermelon fruits, contributing to certain specifics, without
reducing quality.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Утицај подлога на принос и квалитет калемљене лубенице
T1  - Effects of rootstocks on yield and quality of grafted watermelons
EP  - 163
SP  - 153
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_431
ER  - 
@conference{
author = "Миленковић, Лидија and Илић, Зоран and Шунић, Љубомир",
year = "2021",
abstract = "У овом истраживању је проучаван утицај различитих подлога на
раст биљака, принос и квалитет плодова калемљене лубенице за
касну производњу на отвореном пољу. Хибрид лубенице Citrullus
lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai), Top gun F1 је калемљен на
комерцијалне хибридe Emphasis F1 и Strong Tosa F1 и на Lagenaria
siceraria L.. Некалемљене биљке представљале су контролу.
Калемљене биљке су имале јачи раст и већи принос. Укупан принос
лубенице калемљене на L. siceraria (50,89 tha-¹) био је значајно већи
у односу на лубеницу калемљену на Emphasis F1 (44,95 tha-¹).
Некалемљене биљке у поређењу са калемљеним остварују значајно
мањи принос (11,08-15,65 tha-¹). Висок маркетиншки принос (94%)
уз најмање учешће физиолошких поремећаја, забележен је код
плодова лубенице калемљених на подлогу Emphasis F1. Подлогa
утиче на сензорна својства плода лубенице, доприносећи одређеним
специфичностима, без умањења квалитета., In this study, the effect of different rootstocks on grafted watermelon
for plant growth, yield and fruit quality, under open field condition for
late productionwas studied. The watermelon (Citrullus lanatus (Thunb.)
Matsum.& Nakai), cultivar Top gun F1 was grafted on three rootstocks: 1) Strong tosa F1- commercial interspecies hybrid of C. maxima x C.
moschata; 2) hybrid Lagenaria type - Emphasis F1 and 3) Lagenaria
siceraria L. Nongrаfted plants were used as control. Grafting
significantly affected plant growth and higher yield.The total yield of
watermelon grafted on L. siceraria (50.89 t·ha-¹) was significantly higher
compared to watermelon grafted on Emphasis F1 (44.95 t·ha-1). Nongrafted
plants have a significantly lower yield (11.08-15.65 t·ha-1)
compared to grafted ones. High marketing yield (94%) with the lowest
percent of physiological disorders was observed in watermelon fruits
grafted on rootstock Emphasis F1. Rootstock affects the sensory
properties of watermelon fruits, contributing to certain specifics, without
reducing quality.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Утицај подлога на принос и квалитет калемљене лубенице, Effects of rootstocks on yield and quality of grafted watermelons",
pages = "163-153",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_431"
}
Миленковић, Л., Илић, З.,& Шунић, Љ.. (2021). Утицај подлога на принос и квалитет калемљене лубенице. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 153-163.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_431
Миленковић Л, Илић З, Шунић Љ. Утицај подлога на принос и квалитет калемљене лубенице. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:153-163.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_431 .
Миленковић, Лидија, Илић, Зоран, Шунић, Љубомир, "Утицај подлога на принос и квалитет калемљене лубенице" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):153-163,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_431 .