Đorđević Melnik, Olivera

Link to this page

Authority KeyName Variants
orcid::0000-0003-2046-3275
  • Đorđević Melnik, Olivera (3)
  • Ђорђевић Мелник, Оливера (2)
  • Đorđević, Olivera (1)
Projects

Author's Bibliography

Iskra Bella sorta paprike (Capsicum annuum L.) : Priznata sorta na nacionalnom nivou

Đorđević, Radiša; Cvikić, Dejan; Đurić, Nenad; Gavrilović, Marija; Đorđević Melnik, Olivera; Adžić, Slađan; Roljević Nikolić, Svetlana

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2024)

TY  - PAT
AU  - Đorđević, Radiša
AU  - Cvikić, Dejan
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Gavrilović, Marija
AU  - Đorđević Melnik, Olivera
AU  - Adžić, Slađan
AU  - Roljević Nikolić, Svetlana
PY  - 2024
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/878
AB  - Sorta sa izduženim plodovima u tipu kapije sa izraženom debljinom perikarpa mlečno bele boje u
tehnološkoj zrelosti,a crvene u fiziološkoj.Pogodna za sve načine proizvodnje i potrošnje.Kako za svežu
upotrebu tako i za sve vrste prerade.Može se gajiti u zatvorenom prostoru(staklenici, plastenici),a in a
otvorenom polju.Prinosna je 50 do 60 tona po hektaru.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
T1  - Iskra Bella sorta paprike (Capsicum annuum L.) : Priznata sorta na nacionalnom nivou
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_878
ER  - 
@misc{
author = "Đorđević, Radiša and Cvikić, Dejan and Đurić, Nenad and Gavrilović, Marija and Đorđević Melnik, Olivera and Adžić, Slađan and Roljević Nikolić, Svetlana",
year = "2024",
abstract = "Sorta sa izduženim plodovima u tipu kapije sa izraženom debljinom perikarpa mlečno bele boje u
tehnološkoj zrelosti,a crvene u fiziološkoj.Pogodna za sve načine proizvodnje i potrošnje.Kako za svežu
upotrebu tako i za sve vrste prerade.Može se gajiti u zatvorenom prostoru(staklenici, plastenici),a in a
otvorenom polju.Prinosna je 50 do 60 tona po hektaru.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
title = "Iskra Bella sorta paprike (Capsicum annuum L.) : Priznata sorta na nacionalnom nivou",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_878"
}
Đorđević, R., Cvikić, D., Đurić, N., Gavrilović, M., Đorđević Melnik, O., Adžić, S.,& Roljević Nikolić, S.. (2024). Iskra Bella sorta paprike (Capsicum annuum L.) : Priznata sorta na nacionalnom nivou. 
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_878
Đorđević R, Cvikić D, Đurić N, Gavrilović M, Đorđević Melnik O, Adžić S, Roljević Nikolić S. Iskra Bella sorta paprike (Capsicum annuum L.) : Priznata sorta na nacionalnom nivou. 2024;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_878 .
Đorđević, Radiša, Cvikić, Dejan, Đurić, Nenad, Gavrilović, Marija, Đorđević Melnik, Olivera, Adžić, Slađan, Roljević Nikolić, Svetlana, "Iskra Bella sorta paprike (Capsicum annuum L.) : Priznata sorta na nacionalnom nivou" (2024),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_878 .

Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)

Đorđević, Radiša; Đurić, Nenad; Đorđević Melnik, Olivera; Živanović, Tomislav; Prodanović, Slaven; Damnjanović, Jelena; Dervišević, Marina

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2022)

TY  - CONF
AU  - Đorđević, Radiša
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Đorđević Melnik, Olivera
AU  - Živanović, Tomislav
AU  - Prodanović, Slaven
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Dervišević, Marina
PY  - 2022
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/637
AB  - Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbogsvojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kaoi u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu zapovrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološkeosobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečniksredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupniminerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranihgenotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi.
AB  - Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due toits qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as formedicinal purposes. The paper presents the results of three-year research(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphologicalcharacteristics were analyzed: average root mass, average length,diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,total minerals, total sugar and water content were determined by chemicalanalysis. The tested properties of the selected genotypes were comparedwith the standard Podravski medium-long variety.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
T1  - Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)
T1  - Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637
ER  - 
@conference{
author = "Đorđević, Radiša and Đurić, Nenad and Đorđević Melnik, Olivera and Živanović, Tomislav and Prodanović, Slaven and Damnjanović, Jelena and Dervišević, Marina",
year = "2022",
abstract = "Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbogsvojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kaoi u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu zapovrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološkeosobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečniksredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupniminerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranihgenotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi., Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due toits qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as formedicinal purposes. The paper presents the results of three-year research(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphologicalcharacteristics were analyzed: average root mass, average length,diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,total minerals, total sugar and water content were determined by chemicalanalysis. The tested properties of the selected genotypes were comparedwith the standard Podravski medium-long variety.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar",
title = "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.), Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637"
}
Đorđević, R., Đurić, N., Đorđević Melnik, O., Živanović, T., Prodanović, S., Damnjanović, J.,& Dervišević, M.. (2022). Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637
Đorđević R, Đurić N, Đorđević Melnik O, Živanović T, Prodanović S, Damnjanović J, Dervišević M. Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637 .
Đorđević, Radiša, Đurić, Nenad, Đorđević Melnik, Olivera, Živanović, Tomislav, Prodanović, Slaven, Damnjanović, Jelena, Dervišević, Marina, "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637 .

Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)

Đorđević, Radiša; Đurić, Nenad; Đorđević Melnik, Olivera; Živanović, Tomislav; Prodanović, Slaven; Damnjanović, Jelena; Dervišević, Marina

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2022)

TY  - CONF
AU  - Đorđević, Radiša
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Đorđević Melnik, Olivera
AU  - Živanović, Tomislav
AU  - Prodanović, Slaven
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Dervišević, Marina
PY  - 2022
UR  - https://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/523
AB  - Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbog
svojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kao
i u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja
(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu za
povrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološke
osobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečnik
sredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupni
minerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranih
genotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi.
AB  - Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due to
its qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as for
medicinal purposes. The paper presents the results of three-year research
(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, average length,
diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,
total minerals, total sugar and water content were determined by chemical
analysis. The tested properties of the selected genotypes were compared
with the standard Podravski medium-long variety.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
T1  - Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)
T1  - Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes
EP  - 156
SP  - 150
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523
ER  - 
@conference{
author = "Đorđević, Radiša and Đurić, Nenad and Đorđević Melnik, Olivera and Živanović, Tomislav and Prodanović, Slaven and Damnjanović, Jelena and Dervišević, Marina",
year = "2022",
abstract = "Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbog
svojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kao
i u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja
(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu za
povrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološke
osobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečnik
sredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupni
minerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranih
genotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi., Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due to
its qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as for
medicinal purposes. The paper presents the results of three-year research
(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, average length,
diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,
total minerals, total sugar and water content were determined by chemical
analysis. The tested properties of the selected genotypes were compared
with the standard Podravski medium-long variety.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar",
title = "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.), Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes",
pages = "156-150",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523"
}
Đorđević, R., Đurić, N., Đorđević Melnik, O., Živanović, T., Prodanović, S., Damnjanović, J.,& Dervišević, M.. (2022). Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 150-156.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523
Đorđević R, Đurić N, Đorđević Melnik O, Živanović T, Prodanović S, Damnjanović J, Dervišević M. Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;:150-156.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523 .
Đorđević, Radiša, Đurić, Nenad, Đorđević Melnik, Olivera, Živanović, Tomislav, Prodanović, Slaven, Damnjanović, Jelena, Dervišević, Marina, "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022):150-156,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523 .

Селекција индустријских сорти грашка у Институту за повртарство Смедеревска Паланка

Ђорђевић, Радиша; Цвикић, Дејан; Ђурић, Ненад; Гавриловић, Бојана; Ђорђевић Мелник, Оливера; Живановић, Томислав; Продановић, Славен

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Ђорђевић, Радиша
AU  - Цвикић, Дејан
AU  - Ђурић, Ненад
AU  - Гавриловић, Бојана
AU  - Ђорђевић Мелник, Оливера
AU  - Живановић, Томислав
AU  - Продановић, Славен
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/427
AB  - У раду су приказани резултати селекције индустријских сорти
грашка Института за повртарство, Смедеревска Паланка. У
Институту се, почев од 2000. године, ради нови селекциони програм
који обухвата стварање индустријских сорти грашка, где су махуна и
зрно израженог квалитета, а имају концентрично сазревање због
једнократног убирања, механизованим начином. Створени су нови
генотипови грашка са уграђеним генетским предусловима за висок
принос, крупноћу и квалитет зрна и махуна, као и отпорности према
проузроковачима болести. Новостворени генотипови Галија, СГ-РР-
3 и С Г-РР-6 припадају грашку са нормалном грађом листа и имају
побољшани квалитет, који се препоручује сетвеним програмима код
произвођача који гаје грашак за индустријски начин убирања и
индустријску прераду, конзервирањем и замрзавањем. Генотипови
ЖЖ-7 и Ж Ж-28 припадају афила типу грашка, са врло фином
махуном и зрном прилагођеним за индустријски начин убирања, тј.
сортама без лишћа које уместо лиски поседују витице
(трансформација је условљена деловањем једног рецесивног гена af)
и те сорте су потпуно отпорне на полегање.
AB  - The paper presents the results of selection of industrial pea varieties of
the Institute of Vegetable Crops, Palanka. Since 2000, the Institute has
been working on a new selection program that includes the creation of
industrial varieties of peas, where the pods and grains are of pronounced
quality and have concentric ripening due to one-time harvesting, in a
mechanized manner. New pea genotypes have been created with built-in
genetic preconditions for high yield, size and quality of grains and pods,
as well as resistance to pathogens.The newly created genotypes Galija,
SG-RR-3 and SG-RR-6 belong to peas with normal leaf structure and
have improved quality, which is recommended for sowing programs at
producers who grow peas for industrial harvesting and industrial
processing, canning and freezing. Genotypes ŽŽ-7 and ŽŽ-28 belong to
the pea afylla type, with a very fine pod and grain adapted for the
industrial method of harvesting, ie. varieties without leaves that have
tendrils instead of coots (transformation is conditioned by the action of
one recessive gene af) and these varieties are completely resistant to
lodging.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Селекција индустријских сорти грашка у Институту за повртарство Смедеревска Паланка
T1  - Selection of industrial pea varieties at the Institute for Vegetable Crops Smederevska Palanka
EP  - 128
SP  - 123
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_427
ER  - 
@conference{
author = "Ђорђевић, Радиша and Цвикић, Дејан and Ђурић, Ненад and Гавриловић, Бојана and Ђорђевић Мелник, Оливера and Живановић, Томислав and Продановић, Славен",
year = "2021",
abstract = "У раду су приказани резултати селекције индустријских сорти
грашка Института за повртарство, Смедеревска Паланка. У
Институту се, почев од 2000. године, ради нови селекциони програм
који обухвата стварање индустријских сорти грашка, где су махуна и
зрно израженог квалитета, а имају концентрично сазревање због
једнократног убирања, механизованим начином. Створени су нови
генотипови грашка са уграђеним генетским предусловима за висок
принос, крупноћу и квалитет зрна и махуна, као и отпорности према
проузроковачима болести. Новостворени генотипови Галија, СГ-РР-
3 и С Г-РР-6 припадају грашку са нормалном грађом листа и имају
побољшани квалитет, који се препоручује сетвеним програмима код
произвођача који гаје грашак за индустријски начин убирања и
индустријску прераду, конзервирањем и замрзавањем. Генотипови
ЖЖ-7 и Ж Ж-28 припадају афила типу грашка, са врло фином
махуном и зрном прилагођеним за индустријски начин убирања, тј.
сортама без лишћа које уместо лиски поседују витице
(трансформација је условљена деловањем једног рецесивног гена af)
и те сорте су потпуно отпорне на полегање., The paper presents the results of selection of industrial pea varieties of
the Institute of Vegetable Crops, Palanka. Since 2000, the Institute has
been working on a new selection program that includes the creation of
industrial varieties of peas, where the pods and grains are of pronounced
quality and have concentric ripening due to one-time harvesting, in a
mechanized manner. New pea genotypes have been created with built-in
genetic preconditions for high yield, size and quality of grains and pods,
as well as resistance to pathogens.The newly created genotypes Galija,
SG-RR-3 and SG-RR-6 belong to peas with normal leaf structure and
have improved quality, which is recommended for sowing programs at
producers who grow peas for industrial harvesting and industrial
processing, canning and freezing. Genotypes ŽŽ-7 and ŽŽ-28 belong to
the pea afylla type, with a very fine pod and grain adapted for the
industrial method of harvesting, ie. varieties without leaves that have
tendrils instead of coots (transformation is conditioned by the action of
one recessive gene af) and these varieties are completely resistant to
lodging.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Селекција индустријских сорти грашка у Институту за повртарство Смедеревска Паланка, Selection of industrial pea varieties at the Institute for Vegetable Crops Smederevska Palanka",
pages = "128-123",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_427"
}
Ђорђевић, Р., Цвикић, Д., Ђурић, Н., Гавриловић, Б., Ђорђевић Мелник, О., Живановић, Т.,& Продановић, С.. (2021). Селекција индустријских сорти грашка у Институту за повртарство Смедеревска Паланка. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 123-128.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_427
Ђорђевић Р, Цвикић Д, Ђурић Н, Гавриловић Б, Ђорђевић Мелник О, Живановић Т, Продановић С. Селекција индустријских сорти грашка у Институту за повртарство Смедеревска Паланка. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:123-128.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_427 .
Ђорђевић, Радиша, Цвикић, Дејан, Ђурић, Ненад, Гавриловић, Бојана, Ђорђевић Мелник, Оливера, Живановић, Томислав, Продановић, Славен, "Селекција индустријских сорти грашка у Институту за повртарство Смедеревска Паланка" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):123-128,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_427 .

Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.)

Ђорђевић, Радиша; Цвикић, Дејан; Гавриловић, Марија; Ђурић, Ненад; Гавриловић, Бојана; Ђорђевић Мелник, Оливера

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Ђорђевић, Радиша
AU  - Цвикић, Дејан
AU  - Гавриловић, Марија
AU  - Ђурић, Ненад
AU  - Гавриловић, Бојана
AU  - Ђорђевић Мелник, Оливера
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/434
AB  - Бела ротква (Raphanus sativus L.) припада фамилији Cruciferae, по
својим прехрамбеним и лековитим својствима спада у ред
највреднијих повртарских култура. Бела ротква је често гајено
поврће на окућницама тако да се може наћи релативно велики број
локалних популација.
У раду су приказани резултати испитивања 12 популација беле
роткве прикупљених на територији Србије. Њихове морфолошке и
хемијске особине поређене су са стандардном сортом Зимска бела.
У трогодишњем периоду (2011-2014) анализиране су следеће
морфолошке особине: просечна маса корена, облик корена, пречник
врата корена и пречник средине корена. Хемијском анализом
одређена је сува материја, укупни минерали, укупни шећери и
садржај воде. Циљ је био да се испита квалитет прикупљених
популација беле роткве и њихова могућност укључивања у процес
селекције ради стварања нових сорти беле роткве у Институту за
повртарство.
AB  - White radish (Raphanus sativus L.) belongs to the Cruciferae family,
and is one of the most valuable vegetable crops due to its nutritional and
medicinal properties. White radish is often a vegetable grown in
backyards, so a relatively high number of local populations can be found.
The paper presents the results of testing 12 populations of white radish
collected on the territory of Serbia. Their morphological and chemical
properties were compared with the standard Winter White variety.
In the three-year period (2011-2014), the following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, root blight, root neck
diameter, root center diameter. Dry matter, total minerals, total sugars and
water were determined by chemical analysis. The aim was to examine the
quality of the collected populations of white radish and their possibility of
inclusion in the selection process in order to create new varieties of white
radish at the Institute for Vegetable Crops.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.)
T1  - Morphological and chemical analysis of local populations of the white radish (Raphanus sativus L.)
EP  - 187
SP  - 181
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434
ER  - 
@conference{
author = "Ђорђевић, Радиша and Цвикић, Дејан and Гавриловић, Марија and Ђурић, Ненад and Гавриловић, Бојана and Ђорђевић Мелник, Оливера",
year = "2021",
abstract = "Бела ротква (Raphanus sativus L.) припада фамилији Cruciferae, по
својим прехрамбеним и лековитим својствима спада у ред
највреднијих повртарских култура. Бела ротква је често гајено
поврће на окућницама тако да се може наћи релативно велики број
локалних популација.
У раду су приказани резултати испитивања 12 популација беле
роткве прикупљених на територији Србије. Њихове морфолошке и
хемијске особине поређене су са стандардном сортом Зимска бела.
У трогодишњем периоду (2011-2014) анализиране су следеће
морфолошке особине: просечна маса корена, облик корена, пречник
врата корена и пречник средине корена. Хемијском анализом
одређена је сува материја, укупни минерали, укупни шећери и
садржај воде. Циљ је био да се испита квалитет прикупљених
популација беле роткве и њихова могућност укључивања у процес
селекције ради стварања нових сорти беле роткве у Институту за
повртарство., White radish (Raphanus sativus L.) belongs to the Cruciferae family,
and is one of the most valuable vegetable crops due to its nutritional and
medicinal properties. White radish is often a vegetable grown in
backyards, so a relatively high number of local populations can be found.
The paper presents the results of testing 12 populations of white radish
collected on the territory of Serbia. Their morphological and chemical
properties were compared with the standard Winter White variety.
In the three-year period (2011-2014), the following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, root blight, root neck
diameter, root center diameter. Dry matter, total minerals, total sugars and
water were determined by chemical analysis. The aim was to examine the
quality of the collected populations of white radish and their possibility of
inclusion in the selection process in order to create new varieties of white
radish at the Institute for Vegetable Crops.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.), Morphological and chemical analysis of local populations of the white radish (Raphanus sativus L.)",
pages = "187-181",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434"
}
Ђорђевић, Р., Цвикић, Д., Гавриловић, М., Ђурић, Н., Гавриловић, Б.,& Ђорђевић Мелник, О.. (2021). Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.). in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 181-187.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434
Ђорђевић Р, Цвикић Д, Гавриловић М, Ђурић Н, Гавриловић Б, Ђорђевић Мелник О. Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.). in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:181-187.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434 .
Ђорђевић, Радиша, Цвикић, Дејан, Гавриловић, Марија, Ђурић, Ненад, Гавриловић, Бојана, Ђорђевић Мелник, Оливера, "Морфолошке и хемијске анализе локалних популација беле роткве (Raphanus sativus L.)" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):181-187,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_434 .

Alternative approach in control of tomato pathogen by using essential oils in vitro

Đorđević, Mladen; Đorđević, Olivera; Đorđević, Radiša; Mijatović, Mirjana; Kostić, Miroslav; Todorović, Goran; Ivanović, Mirko

(Pakistan Botanical Soc, Karachi, 2013)

TY  - JOUR
AU  - Đorđević, Mladen
AU  - Đorđević, Olivera
AU  - Đorđević, Radiša
AU  - Mijatović, Mirjana
AU  - Kostić, Miroslav
AU  - Todorović, Goran
AU  - Ivanović, Mirko
PY  - 2013
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/147
AB  - Essential oils of Mentha piperita, Eucaliptus globulus, Pinus sylvestris, Rosmarinus officinalis, Pimpinella anisum and Origanum vulgare were studied for antifungal effect of their volatile phase toward tomato pathogen (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici) In vitro. Antifungal effect of oils was expressed through calculating percentage of inhibition of radial growth of mycelia of pathogen, and by determining MIC (Minimum Inhibitory Concentration) and MFC (Minimum Fungicidal Concentration). Results indicated that all of examined oils expressed antifungal activity in different concentrations. Essential oil of oregano (Origanum vulgare) was the most efficient in inhibition of mycelial growth with total inhibition applied at lowest concentration of 0.04 mu l/ml of air. MIC and MFC for this oil were also found at 0.04 mu l/ml of air. Oils of anise (Pimpinella anisum) and menthe (Mentha piperita) were also very effective. Anise oil had totally inhibited mycelium applied at 0.1 mu l/ml of air. MIC value was 0.3 l/ml of air, while MFC was higher than maximal applied concentration (>0.6 mu l/ml of air). Menthe oil had total inhibition of mycelial growth applied at 0.3 mu l/ml of air and the MIC value was at the same point. MFC was higher than maximal applied concentration (>0.6 mu l/ml of air). Other essential oils expressed high inhibition rate but it wasn't 100%. The results of this research indicate that essential oil of oregano followed by oils of menthe and anise has potential to suppress the mycelial growth Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, In vitro. Further research should provide answers for final goal-applying essential oils In vivo.
PB  - Pakistan Botanical Soc, Karachi
T2  - Pakistan Journal of Botany
T1  - Alternative approach in control of tomato pathogen by using essential oils in vitro
EP  - 1072
IS  - 3
SP  - 1069
VL  - 45
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_147
ER  - 
@article{
author = "Đorđević, Mladen and Đorđević, Olivera and Đorđević, Radiša and Mijatović, Mirjana and Kostić, Miroslav and Todorović, Goran and Ivanović, Mirko",
year = "2013",
abstract = "Essential oils of Mentha piperita, Eucaliptus globulus, Pinus sylvestris, Rosmarinus officinalis, Pimpinella anisum and Origanum vulgare were studied for antifungal effect of their volatile phase toward tomato pathogen (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici) In vitro. Antifungal effect of oils was expressed through calculating percentage of inhibition of radial growth of mycelia of pathogen, and by determining MIC (Minimum Inhibitory Concentration) and MFC (Minimum Fungicidal Concentration). Results indicated that all of examined oils expressed antifungal activity in different concentrations. Essential oil of oregano (Origanum vulgare) was the most efficient in inhibition of mycelial growth with total inhibition applied at lowest concentration of 0.04 mu l/ml of air. MIC and MFC for this oil were also found at 0.04 mu l/ml of air. Oils of anise (Pimpinella anisum) and menthe (Mentha piperita) were also very effective. Anise oil had totally inhibited mycelium applied at 0.1 mu l/ml of air. MIC value was 0.3 l/ml of air, while MFC was higher than maximal applied concentration (>0.6 mu l/ml of air). Menthe oil had total inhibition of mycelial growth applied at 0.3 mu l/ml of air and the MIC value was at the same point. MFC was higher than maximal applied concentration (>0.6 mu l/ml of air). Other essential oils expressed high inhibition rate but it wasn't 100%. The results of this research indicate that essential oil of oregano followed by oils of menthe and anise has potential to suppress the mycelial growth Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, In vitro. Further research should provide answers for final goal-applying essential oils In vivo.",
publisher = "Pakistan Botanical Soc, Karachi",
journal = "Pakistan Journal of Botany",
title = "Alternative approach in control of tomato pathogen by using essential oils in vitro",
pages = "1072-1069",
number = "3",
volume = "45",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_147"
}
Đorđević, M., Đorđević, O., Đorđević, R., Mijatović, M., Kostić, M., Todorović, G.,& Ivanović, M.. (2013). Alternative approach in control of tomato pathogen by using essential oils in vitro. in Pakistan Journal of Botany
Pakistan Botanical Soc, Karachi., 45(3), 1069-1072.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_147
Đorđević M, Đorđević O, Đorđević R, Mijatović M, Kostić M, Todorović G, Ivanović M. Alternative approach in control of tomato pathogen by using essential oils in vitro. in Pakistan Journal of Botany. 2013;45(3):1069-1072.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_147 .
Đorđević, Mladen, Đorđević, Olivera, Đorđević, Radiša, Mijatović, Mirjana, Kostić, Miroslav, Todorović, Goran, Ivanović, Mirko, "Alternative approach in control of tomato pathogen by using essential oils in vitro" in Pakistan Journal of Botany, 45, no. 3 (2013):1069-1072,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_147 .
7
9