Župunski, Vesna

Link to this page

Authority KeyName Variants
orcid::0000-0002-8732-5670
  • Župunski, Vesna (2)
Projects

Author's Bibliography

Oplemenjivanje na otpornost prema patogenima pšenice - stanje i perspektive

Jevtić, Radivoje; Župunski, Vesna

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2022)

TY  - CONF
AU  - Jevtić, Radivoje
AU  - Župunski, Vesna
PY  - 2022
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/513
AB  - Proizvodnja strnih žita postala je izazov modernog društva imajući u
vidu porast stanovištva i nepovoljne uticaje klimatskih promena.
Intezivna primena hemijskih sredstava u biljnoj proizvodnji omogućila je
sa jedne strane porast prinosa, ali je dovela i do narušavanja ne samo
kvaliteta zemljišta, vode i vazduha već i prirodne ravnoteže između
biljaka i patogena. To je dovelo do pojave sve češćih promena u strukturi
populacija patogena, menjanja prevalentnih vrsta i rasa patogena, ali i do
narušavanja mehanizama odbrane biljaka usled kompleksnosti delovanja
abiotičkih i biotičkih faktora stresa. Organizacija za hranu i poljoprivredu
(FAO) Ujedinjenih nacija definisala je integralnu zaštitu bilja (IZB) kao
specifičnu strategiju u suzbijanja štetnih organizama na najekonomičniji,
kao i ekološki i društveno prihvatljiv način. S obzirom da je IZB
fleksibilan sistem koji koristi lokalne resurse u kontroli pojave patogena,
bolje poznavanje kompleksnosti odnosa biljke domaćina i patogena
postaje imperativ savremene zaštite bilja.
AB  - The production of small grains has become a challenge taking into
account the increment of global population and the adverse effects of
climate change. The intensive plant production enabled cultivation of
higher yielding cultivars but it also led to environmental degradation, and
the disruption of the natural balance between plants and pathogens.
Changes in structure of pathogen populations, variability in predominant
pathogens in one growing area, and alterations of plant defence responses
due to the complexity of combined effects of abiotic and biotic stressors,
arised as major obsticules in pathogen control and crop protection. The
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) has
defined integrated pest management (IPM) as a specific strategy in
controlling harmful organisms by using the most economical as well as
ecologically and socially acceptable way. Given that IPM is a flexible
system that uses local resources for pathogen control, better
understanding of the complexity of factors affecting the plant-pathogen
interaction has become imperative for modern plant protection.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
T1  - Oplemenjivanje na otpornost prema patogenima pšenice - stanje i perspektive
T1  - Breeding for resistance to wheat pathogens - status and perspectives
EP  - 64
SP  - 50
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_513
ER  - 
@conference{
author = "Jevtić, Radivoje and Župunski, Vesna",
year = "2022",
abstract = "Proizvodnja strnih žita postala je izazov modernog društva imajući u
vidu porast stanovištva i nepovoljne uticaje klimatskih promena.
Intezivna primena hemijskih sredstava u biljnoj proizvodnji omogućila je
sa jedne strane porast prinosa, ali je dovela i do narušavanja ne samo
kvaliteta zemljišta, vode i vazduha već i prirodne ravnoteže između
biljaka i patogena. To je dovelo do pojave sve češćih promena u strukturi
populacija patogena, menjanja prevalentnih vrsta i rasa patogena, ali i do
narušavanja mehanizama odbrane biljaka usled kompleksnosti delovanja
abiotičkih i biotičkih faktora stresa. Organizacija za hranu i poljoprivredu
(FAO) Ujedinjenih nacija definisala je integralnu zaštitu bilja (IZB) kao
specifičnu strategiju u suzbijanja štetnih organizama na najekonomičniji,
kao i ekološki i društveno prihvatljiv način. S obzirom da je IZB
fleksibilan sistem koji koristi lokalne resurse u kontroli pojave patogena,
bolje poznavanje kompleksnosti odnosa biljke domaćina i patogena
postaje imperativ savremene zaštite bilja., The production of small grains has become a challenge taking into
account the increment of global population and the adverse effects of
climate change. The intensive plant production enabled cultivation of
higher yielding cultivars but it also led to environmental degradation, and
the disruption of the natural balance between plants and pathogens.
Changes in structure of pathogen populations, variability in predominant
pathogens in one growing area, and alterations of plant defence responses
due to the complexity of combined effects of abiotic and biotic stressors,
arised as major obsticules in pathogen control and crop protection. The
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) has
defined integrated pest management (IPM) as a specific strategy in
controlling harmful organisms by using the most economical as well as
ecologically and socially acceptable way. Given that IPM is a flexible
system that uses local resources for pathogen control, better
understanding of the complexity of factors affecting the plant-pathogen
interaction has become imperative for modern plant protection.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar",
title = "Oplemenjivanje na otpornost prema patogenima pšenice - stanje i perspektive, Breeding for resistance to wheat pathogens - status and perspectives",
pages = "64-50",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_513"
}
Jevtić, R.,& Župunski, V.. (2022). Oplemenjivanje na otpornost prema patogenima pšenice - stanje i perspektive. in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 50-64.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_513
Jevtić R, Župunski V. Oplemenjivanje na otpornost prema patogenima pšenice - stanje i perspektive. in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;:50-64.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_513 .
Jevtić, Radivoje, Župunski, Vesna, "Oplemenjivanje na otpornost prema patogenima pšenice - stanje i perspektive" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022):50-64,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_513 .

Effect of cereals + pea intercropping on spike index of spring wheat, triticale, oat and pods index of pea

Grčak, Milosav; Grčak, Dragan; Župunski, Vesna; Jevtić, Radivoje; Lalošević, Mirjana; Radosavac, Adriana; Kondić, Danijela; Živić, Jelica; Paunović, Aleksandar; Zečević, Veselinka; Mićanović, Danica; Knežević, Desimir

(Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak, 2019)

TY  - JOUR
AU  - Grčak, Milosav
AU  - Grčak, Dragan
AU  - Župunski, Vesna
AU  - Jevtić, Radivoje
AU  - Lalošević, Mirjana
AU  - Radosavac, Adriana
AU  - Kondić, Danijela
AU  - Živić, Jelica
AU  - Paunović, Aleksandar
AU  - Zečević, Veselinka
AU  - Mićanović, Danica
AU  - Knežević, Desimir
PY  - 2019
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/253
AB  - Advantages or disadvantages of intercropping system can estimate through expression of components of yield on the base of values of productive organs (spike, pod). The aim of this work was study of variation of spike index in cereals species and pods index in pea of spring intercropping. For investigation included spring species of small grains: wheat, triticale, oat and spring legume pea. The investigation was carried out in field condition in experiment with randomised block design of 5m2 plots, with 4 replications. Each species (cereals and pea) were sown sole and in intercrops wheat+pea, triticale+pea and oat+pea. At the maturity stage used 40 plants (10 plants/replication) for determining harvest index of spike in cereal species and index of pea pods on the base of analysis of spike mass and pod mass and seed mass spike-1 and seed mass pod-1 . Seed mass spike-1 of small grains species genotypes variate in ratio of 0.85 g (wheat+pea) and 1.59 g (oat intercrops) with average 1.19 g for all crops of cereals and variant of cultivation. The spike mass variate in range of 1.37 g (triticale intercrop) and 2.23 g (wheat intercrops) with average 1.72 g for all cereals and variant of cultivation. Harvest index of spike variate between 62.5% (triticale sole) and 89.2% (oat sole). The value of spike mass was the higher in wheat intercrops than in wheat sole, while for triticale and oat spike mass is lower in intercrops. In the same of analyzed small grain species, seed mass was the higher in sole crops than in mixture with pea. The spike index, only in intercrop triticale+pea (63.2%) was slightly higher than in single crop of triticale (62.5%). Pod mass and seed mass pod-1 of pea was the higher in pea intercrops than in pea sole. The highest pod mass was in intercrop pea+triticale (0.72 g) and the least in single crop of pea (0.45 g) with average 0.62 g for all crops. The highest seed mass pod-1 was the highest intercrop pea+triticale (0.56g) and the least in monocrop of pea (0.32 g) with average 0.46 g for all crops. Harvest index of pod variate in ratio 68.0% (pea single) and 77.% in pea/triticale intercrop. Pod index of pea in mixture with each small grains species genotypes was higher than in pea's monocrop. On the base of result we can conclude that intercropping cereals + pea, have positive effect on spike and pod characteristics which values were higher in majority of studied intercrops than in monocrops.
AB  - Prednosti i nedostaci združenih useva mogu se oceniti prema ispoljavanja komponenti prinosa na osnovu vrednosti produktivnih organa (klas, mahuna). Cilj ovog rad je izučavanje varijabilnosti žetvenog indeksa klasa pšenice, tritikalea, ovsa i žetvenog indeksa mahune kod graška gajenim u pojedinačnim i združenim usevima. U istraživanja je uključen po jedan genotip jarih formi pšenice, tritikalea, ovsa i graška. Eksperiment je izveden na oglednom polju Rimski šančevi u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Genotipovi strnih žita i graška su sejani na parcelicama 5 m2 u 4 ponavljanja u monokulturi i u združenoj setvi pšenica + grašak, tritikale + grašak i ovas+grašak. U vreme fiziološke zrelosti vršena je žetva biljke koje su korišćene za analizu osobina klasa i metlice kod strnih žita i osobina mahune kod graška. Za analize je korišćeno 40 biljaka (10 biljaka po ponavljanju) za svaki genotip iz pojedinačnih i združenih useva. Analizirane su osobine: masa klasa, masa semena po klasu, masa mahune i masa semena po mahuni. Na osnovu vrednosti ovih osobina izračunat je žetveni indeks klasa kod pšenice, tritikalea i ovsa kao i žetveni indeks mahune kod graška. Masa klasa je varirala između 1.37 g kod tritikalea u združenom usevu sa graškom, do 2.23 g kod pšenice u združenom usevu sa graškom, a prosečna masa klasu za sve genotipove u obe varijante gajenja je iznosila 1.72 g. Masa semena po klasu je varirala od 0.85 g kod pšenice u združenom usevu (pšenica+grašak) i u do 1.52 g kod ovsa u združenom usevu sa graškom, a prosečna masa semena po klasu za sve genotipove u obe varijante gajenja je iznosila 1.19 g. Žetveni indeks klasa je bio najmanji 62.5% kod tritikalea u pojedinačnm usevu a najveći kod ovsa 86.5% takodje u monokulturi. Vrednosti mase klasa i mase semena po klasu su bile različite u zavisnosti od vrste strnih žita i načina setve i gajenja useva. Masa klasa kod pšenice u združenom usevu sa graškom je bila veća nego kod pšenice u pojedinačnom usevu. Kod tritikalea i ovsa masa klasa je bila veća u pojedinačnom usevu nego u njihovom združenom usevu sa graškom. Masa semena po klasu kod pšenice, tritikalea i ovsa bila je veća u pojedinačnom usevu nego u njihovom združenom usevu sa graškom. Žetveni indeks klasa u monokulturi: kod pšenice (71.9%) je bio veći nego u združenom usevu pšenica+grašak (70.8%), kod tritikalea (65.3%) je bio veći nego u združenom usevu (tritikale+grašak) i kod ovsa (89.2%) je bio veći nego u združenom usevu sa graškom (88.1%). Kod graška, masa semena po mahuni je varirala od 0.33 g u pojedinačnom usevu do 0.57 g u združenoj setvi sa tritikaleom, a prosečna masa semena po mahuni u oba sistema gajenja bila 0.46 g. Masa mahune je bila najmanja kod graška u pojedinačnom usevu 0.45g a najveća 0.72 g u združenom usevu sa tritikaleom, a prosečna vrednost mahune u svim varijantama gajenja je iznosila 0.59 g. Žetveni indeks mahune je varirao između 72.9% u pojedinačnom usevu graška i 79.4% u usevu združene setve graška i ovsa. Vrednosti za masu mahune, masu semena po mahuni i žetveni indeks mahune su bile veće u združenim usevima graška sa pšenicom, tritikaleom i ovsom ali nizi bile značajno različite. Dobijeni rezultata, ukazuju da združena setva graška i strnih žita ima pozitivan efekat na ispoljavanje većih vrednosti osobina klasa i osobina mahune.
PB  - Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak
T2  - Acta agriculturae Serbica
T1  - Effect of cereals + pea intercropping on spike index of spring wheat, triticale, oat and pods index of pea
T1  - Uticaj združenog useva žitarica + grašak na indeks klasa jarih formi pšenice, tritikale, ovsa i indeks mahune graška
EP  - 180
IS  - 48
SP  - 167
VL  - 24
DO  - 10.5937/AASer1948167G
ER  - 
@article{
author = "Grčak, Milosav and Grčak, Dragan and Župunski, Vesna and Jevtić, Radivoje and Lalošević, Mirjana and Radosavac, Adriana and Kondić, Danijela and Živić, Jelica and Paunović, Aleksandar and Zečević, Veselinka and Mićanović, Danica and Knežević, Desimir",
year = "2019",
abstract = "Advantages or disadvantages of intercropping system can estimate through expression of components of yield on the base of values of productive organs (spike, pod). The aim of this work was study of variation of spike index in cereals species and pods index in pea of spring intercropping. For investigation included spring species of small grains: wheat, triticale, oat and spring legume pea. The investigation was carried out in field condition in experiment with randomised block design of 5m2 plots, with 4 replications. Each species (cereals and pea) were sown sole and in intercrops wheat+pea, triticale+pea and oat+pea. At the maturity stage used 40 plants (10 plants/replication) for determining harvest index of spike in cereal species and index of pea pods on the base of analysis of spike mass and pod mass and seed mass spike-1 and seed mass pod-1 . Seed mass spike-1 of small grains species genotypes variate in ratio of 0.85 g (wheat+pea) and 1.59 g (oat intercrops) with average 1.19 g for all crops of cereals and variant of cultivation. The spike mass variate in range of 1.37 g (triticale intercrop) and 2.23 g (wheat intercrops) with average 1.72 g for all cereals and variant of cultivation. Harvest index of spike variate between 62.5% (triticale sole) and 89.2% (oat sole). The value of spike mass was the higher in wheat intercrops than in wheat sole, while for triticale and oat spike mass is lower in intercrops. In the same of analyzed small grain species, seed mass was the higher in sole crops than in mixture with pea. The spike index, only in intercrop triticale+pea (63.2%) was slightly higher than in single crop of triticale (62.5%). Pod mass and seed mass pod-1 of pea was the higher in pea intercrops than in pea sole. The highest pod mass was in intercrop pea+triticale (0.72 g) and the least in single crop of pea (0.45 g) with average 0.62 g for all crops. The highest seed mass pod-1 was the highest intercrop pea+triticale (0.56g) and the least in monocrop of pea (0.32 g) with average 0.46 g for all crops. Harvest index of pod variate in ratio 68.0% (pea single) and 77.% in pea/triticale intercrop. Pod index of pea in mixture with each small grains species genotypes was higher than in pea's monocrop. On the base of result we can conclude that intercropping cereals + pea, have positive effect on spike and pod characteristics which values were higher in majority of studied intercrops than in monocrops., Prednosti i nedostaci združenih useva mogu se oceniti prema ispoljavanja komponenti prinosa na osnovu vrednosti produktivnih organa (klas, mahuna). Cilj ovog rad je izučavanje varijabilnosti žetvenog indeksa klasa pšenice, tritikalea, ovsa i žetvenog indeksa mahune kod graška gajenim u pojedinačnim i združenim usevima. U istraživanja je uključen po jedan genotip jarih formi pšenice, tritikalea, ovsa i graška. Eksperiment je izveden na oglednom polju Rimski šančevi u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Genotipovi strnih žita i graška su sejani na parcelicama 5 m2 u 4 ponavljanja u monokulturi i u združenoj setvi pšenica + grašak, tritikale + grašak i ovas+grašak. U vreme fiziološke zrelosti vršena je žetva biljke koje su korišćene za analizu osobina klasa i metlice kod strnih žita i osobina mahune kod graška. Za analize je korišćeno 40 biljaka (10 biljaka po ponavljanju) za svaki genotip iz pojedinačnih i združenih useva. Analizirane su osobine: masa klasa, masa semena po klasu, masa mahune i masa semena po mahuni. Na osnovu vrednosti ovih osobina izračunat je žetveni indeks klasa kod pšenice, tritikalea i ovsa kao i žetveni indeks mahune kod graška. Masa klasa je varirala između 1.37 g kod tritikalea u združenom usevu sa graškom, do 2.23 g kod pšenice u združenom usevu sa graškom, a prosečna masa klasu za sve genotipove u obe varijante gajenja je iznosila 1.72 g. Masa semena po klasu je varirala od 0.85 g kod pšenice u združenom usevu (pšenica+grašak) i u do 1.52 g kod ovsa u združenom usevu sa graškom, a prosečna masa semena po klasu za sve genotipove u obe varijante gajenja je iznosila 1.19 g. Žetveni indeks klasa je bio najmanji 62.5% kod tritikalea u pojedinačnm usevu a najveći kod ovsa 86.5% takodje u monokulturi. Vrednosti mase klasa i mase semena po klasu su bile različite u zavisnosti od vrste strnih žita i načina setve i gajenja useva. Masa klasa kod pšenice u združenom usevu sa graškom je bila veća nego kod pšenice u pojedinačnom usevu. Kod tritikalea i ovsa masa klasa je bila veća u pojedinačnom usevu nego u njihovom združenom usevu sa graškom. Masa semena po klasu kod pšenice, tritikalea i ovsa bila je veća u pojedinačnom usevu nego u njihovom združenom usevu sa graškom. Žetveni indeks klasa u monokulturi: kod pšenice (71.9%) je bio veći nego u združenom usevu pšenica+grašak (70.8%), kod tritikalea (65.3%) je bio veći nego u združenom usevu (tritikale+grašak) i kod ovsa (89.2%) je bio veći nego u združenom usevu sa graškom (88.1%). Kod graška, masa semena po mahuni je varirala od 0.33 g u pojedinačnom usevu do 0.57 g u združenoj setvi sa tritikaleom, a prosečna masa semena po mahuni u oba sistema gajenja bila 0.46 g. Masa mahune je bila najmanja kod graška u pojedinačnom usevu 0.45g a najveća 0.72 g u združenom usevu sa tritikaleom, a prosečna vrednost mahune u svim varijantama gajenja je iznosila 0.59 g. Žetveni indeks mahune je varirao između 72.9% u pojedinačnom usevu graška i 79.4% u usevu združene setve graška i ovsa. Vrednosti za masu mahune, masu semena po mahuni i žetveni indeks mahune su bile veće u združenim usevima graška sa pšenicom, tritikaleom i ovsom ali nizi bile značajno različite. Dobijeni rezultata, ukazuju da združena setva graška i strnih žita ima pozitivan efekat na ispoljavanje većih vrednosti osobina klasa i osobina mahune.",
publisher = "Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak",
journal = "Acta agriculturae Serbica",
title = "Effect of cereals + pea intercropping on spike index of spring wheat, triticale, oat and pods index of pea, Uticaj združenog useva žitarica + grašak na indeks klasa jarih formi pšenice, tritikale, ovsa i indeks mahune graška",
pages = "180-167",
number = "48",
volume = "24",
doi = "10.5937/AASer1948167G"
}
Grčak, M., Grčak, D., Župunski, V., Jevtić, R., Lalošević, M., Radosavac, A., Kondić, D., Živić, J., Paunović, A., Zečević, V., Mićanović, D.,& Knežević, D.. (2019). Effect of cereals + pea intercropping on spike index of spring wheat, triticale, oat and pods index of pea. in Acta agriculturae Serbica
Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak., 24(48), 167-180.
https://doi.org/10.5937/AASer1948167G
Grčak M, Grčak D, Župunski V, Jevtić R, Lalošević M, Radosavac A, Kondić D, Živić J, Paunović A, Zečević V, Mićanović D, Knežević D. Effect of cereals + pea intercropping on spike index of spring wheat, triticale, oat and pods index of pea. in Acta agriculturae Serbica. 2019;24(48):167-180.
doi:10.5937/AASer1948167G .
Grčak, Milosav, Grčak, Dragan, Župunski, Vesna, Jevtić, Radivoje, Lalošević, Mirjana, Radosavac, Adriana, Kondić, Danijela, Živić, Jelica, Paunović, Aleksandar, Zečević, Veselinka, Mićanović, Danica, Knežević, Desimir, "Effect of cereals + pea intercropping on spike index of spring wheat, triticale, oat and pods index of pea" in Acta agriculturae Serbica, 24, no. 48 (2019):167-180,
https://doi.org/10.5937/AASer1948167G . .
3