Dozet, Dimitrije

Link to this page

Authority KeyName Variants
2d015273-db6d-4914-b57d-e557b12147b9
  • Dozet, Dimitrije (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata

Dozet, Gordana; Đukić, Vojin; Mamlić, Zlatica; Đurić, Nenad; Cvijanović, Gorica; Jakšić, Snežana; Dozet, Dimitrije

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2022)

TY  - CONF
AU  - Dozet, Gordana
AU  - Đukić, Vojin
AU  - Mamlić, Zlatica
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Cvijanović, Gorica
AU  - Jakšić, Snežana
AU  - Dozet, Dimitrije
PY  - 2022
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/515
AB  - Eksperimentalni ogled sa paprikom bio je postavljen u plasteniku
tokom 2021. godine sa sledećim tretmanima: vodeni ekstrakti od korena
maslačka, kore banane i preparata Nutri Fos-K koji su primenjeni
folijarno. U razvoju održivih poljoprivrednih sistema nastoji se da se
smanji upotreba sintetičkih mineralnih đubriva kako bi se dobila
zdravstveno bezbedna hrana proizvedena po organskim principima.
Postignut je zadovoljavajući broj plodova i prinos paprike u primeni
vodenih ekstrakata od korena maslačka i bananine kore. Najbolji rezultati
su postignuti sa primenom tečnog sintetičkog đubriva Nutri Fos-K, jer
sadrži visoku koncentraciju fosfora i kalijuma. Međutim, primena
nedozvoljenih preparata u organskoj proizvodnji negativno utiče na
životnu sredinu i poskupljuje proizvodnju. Primena vodenih ekstrakata od
biljaka koje se nalaze na gazdinstvu i od biljnih otpadaka ne utiče na
poskupljenje proizvodnje. Preporuka je nastaviti sa istraživanjem u
pravcu primene vodenih ekstrakata.
AB  - An experiment with peppers was set in a greenhouse during the year
2021 and it included the following treatments: aqueous dandelion root
and banana peel extracts and Nutri Fos-K preparation which were applied
foliarly. In sustainable agricultural systems' development, there are
efforts to decrease synthetic mineral fertilizer use to obtain healthy food
produced by organic cultivation principles. A satisfactory pepper fruit
number and yield were achieved by applying aqueous dandelion root and
banana peel extracts. The best results were achieved by applying liquid
synthetic fertilizer Nutri Fos-K, because it contains high phosphorus and
potassium concentrations. However, the use of prohibited preparations in
organic production negatively affects the environment and rises
production costs. Applying aqueous extracts of farmstead plants and plant
residue does not affect production cost increase. The suggestion is to
continue research in the direction of aqueous extract application.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
T1  - Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata
T1  - Pepper yield depending on the aplication of aqueous extracts
EP  - 80
SP  - 73
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_515
ER  - 
@conference{
author = "Dozet, Gordana and Đukić, Vojin and Mamlić, Zlatica and Đurić, Nenad and Cvijanović, Gorica and Jakšić, Snežana and Dozet, Dimitrije",
year = "2022",
abstract = "Eksperimentalni ogled sa paprikom bio je postavljen u plasteniku
tokom 2021. godine sa sledećim tretmanima: vodeni ekstrakti od korena
maslačka, kore banane i preparata Nutri Fos-K koji su primenjeni
folijarno. U razvoju održivih poljoprivrednih sistema nastoji se da se
smanji upotreba sintetičkih mineralnih đubriva kako bi se dobila
zdravstveno bezbedna hrana proizvedena po organskim principima.
Postignut je zadovoljavajući broj plodova i prinos paprike u primeni
vodenih ekstrakata od korena maslačka i bananine kore. Najbolji rezultati
su postignuti sa primenom tečnog sintetičkog đubriva Nutri Fos-K, jer
sadrži visoku koncentraciju fosfora i kalijuma. Međutim, primena
nedozvoljenih preparata u organskoj proizvodnji negativno utiče na
životnu sredinu i poskupljuje proizvodnju. Primena vodenih ekstrakata od
biljaka koje se nalaze na gazdinstvu i od biljnih otpadaka ne utiče na
poskupljenje proizvodnje. Preporuka je nastaviti sa istraživanjem u
pravcu primene vodenih ekstrakata., An experiment with peppers was set in a greenhouse during the year
2021 and it included the following treatments: aqueous dandelion root
and banana peel extracts and Nutri Fos-K preparation which were applied
foliarly. In sustainable agricultural systems' development, there are
efforts to decrease synthetic mineral fertilizer use to obtain healthy food
produced by organic cultivation principles. A satisfactory pepper fruit
number and yield were achieved by applying aqueous dandelion root and
banana peel extracts. The best results were achieved by applying liquid
synthetic fertilizer Nutri Fos-K, because it contains high phosphorus and
potassium concentrations. However, the use of prohibited preparations in
organic production negatively affects the environment and rises
production costs. Applying aqueous extracts of farmstead plants and plant
residue does not affect production cost increase. The suggestion is to
continue research in the direction of aqueous extract application.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar",
title = "Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata, Pepper yield depending on the aplication of aqueous extracts",
pages = "80-73",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_515"
}
Dozet, G., Đukić, V., Mamlić, Z., Đurić, N., Cvijanović, G., Jakšić, S.,& Dozet, D.. (2022). Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata. in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 73-80.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_515
Dozet G, Đukić V, Mamlić Z, Đurić N, Cvijanović G, Jakšić S, Dozet D. Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata. in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;:73-80.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_515 .
Dozet, Gordana, Đukić, Vojin, Mamlić, Zlatica, Đurić, Nenad, Cvijanović, Gorica, Jakšić, Snežana, Dozet, Dimitrije, "Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022):73-80,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_515 .

Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja

Dozet, Gordana; Đukić, Vojin; Miladinov-Mamlić, Zlatica; Đurić, Nenad; Cvijanović, Gorica; Jovanović Todorović, Marijana; Dozet, Dimitrije

(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, 2021)

TY  - CONF
AU  - Dozet, Gordana
AU  - Đukić, Vojin
AU  - Miladinov-Mamlić, Zlatica
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Cvijanović, Gorica
AU  - Jovanović Todorović, Marijana
AU  - Dozet, Dimitrije
PY  - 2021
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2398
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/689
AB  - Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobiološkihpreparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organskeproizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini saviše vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno naseme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivnanesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila odsorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM ucvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula.
AB  - Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito onbean-root-nodule number and mass in organic production, was published. Thehighest nodule number and mass was in the year with a more favorable weatherconditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the methodwith a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodulemass was in the control variety. A positive insignificant correlation wasdetermined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was varietydependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanitobefore sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule numberand mass
PB  - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
C3  - Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.
T1  - Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja
T1  - The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production
EP  - 60
SP  - 55
DO  - 10.46793/SBT26.055D
ER  - 
@conference{
author = "Dozet, Gordana and Đukić, Vojin and Miladinov-Mamlić, Zlatica and Đurić, Nenad and Cvijanović, Gorica and Jovanović Todorović, Marijana and Dozet, Dimitrije",
year = "2021",
abstract = "Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobiološkihpreparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organskeproizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini saviše vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno naseme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivnanesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila odsorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM ucvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula., Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito onbean-root-nodule number and mass in organic production, was published. Thehighest nodule number and mass was in the year with a more favorable weatherconditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the methodwith a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodulemass was in the control variety. A positive insignificant correlation wasdetermined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was varietydependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanitobefore sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule numberand mass",
publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet",
journal = "Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.",
title = "Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja, The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production",
pages = "60-55",
doi = "10.46793/SBT26.055D"
}
Dozet, G., Đukić, V., Miladinov-Mamlić, Z., Đurić, N., Cvijanović, G., Jovanović Todorović, M.,& Dozet, D.. (2021). Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja. in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.
Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 55-60.
https://doi.org/10.46793/SBT26.055D
Dozet G, Đukić V, Miladinov-Mamlić Z, Đurić N, Cvijanović G, Jovanović Todorović M, Dozet D. Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja. in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.. 2021;:55-60.
doi:10.46793/SBT26.055D .
Dozet, Gordana, Đukić, Vojin, Miladinov-Mamlić, Zlatica, Đurić, Nenad, Cvijanović, Gorica, Jovanović Todorović, Marijana, Dozet, Dimitrije, "Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja" in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021. (2021):55-60,
https://doi.org/10.46793/SBT26.055D . .