Nikolić, Zorica

Link to this page

Authority KeyName Variants
orcid::0000-0002-9333-6958
  • Nikolić, Zorica (1)
  • Николић, Зорица (1)
Projects

Author's Bibliography

Утицај године и сорте на поједине морфолошке особине соје

Ђукић, Војин; Миладиновић, Јегор; Мамлић, Златица; Васиљевић, Сања; Николић, Зорица; Бајагић, Марија; Канделинскаја, Олга

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Ђукић, Војин
AU  - Миладиновић, Јегор
AU  - Мамлић, Златица
AU  - Васиљевић, Сања
AU  - Николић, Зорица
AU  - Бајагић, Марија
AU  - Канделинскаја, Олга
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/448
AB  - Морфолошке особине биљака соје зависе првенствено од сортних
карактеристика, али исте веома варирају услед различитих
климатских прилика у појединим годинама, квалитета земљишта,
обезбеђености биљака хранивима и њиховом нивоу доступности,
стресним условима током раста и развоја соје и сл. Циљ ових
истраживања је испитивање утицаја године и различитих сорти на
висину биљака и масу 1000 зрна соје. У 2017. и 2021. години
статистички је веома значајно нижа висина биљака и маса 1000 зрна
соје у односу на 2016., 2018., 2019. и 2020. годину. Сорта Рубин
имала је статистички веома значајно вишу висину биљака у односу
на сорте Галина и Сава. Статистички веома значајно виша маса 1000
зрна забележена је код сорте Рубин у односу на сорту Галина и
статистички значајно виша вредност у односу на сорту Сава.
AB  - Morphological characteristics of soybean plants depend primarily on
varietal characteristics, but they differ greatly due to different climatic
conditions in certain years, soil quality, plant nutrient supply and their
level of availability, stressful conditions during soybean growth and
development, etc. The aim of this research is to examine the influence of
year and different varieties on plant height and weight of 1000 soybean
grains. In 2017 and 2021, the height of plants and the mass of 1000
soybean grains were statistically significantly lower compared to 2016,
2018, 2019 and 2020. The Rubin variety had a statistically very
significantly higher plant height compared to the Galina and Sava
varieties. A statistically very significantly higher mass of 1000 grains
were recorded in the cultivar Rubin in relation to the cultivar Galina and a
statistically significantly higher value in relation to the cultivar Sava.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Утицај године и сорте на поједине морфолошке особине соје
T1  - The influence of year and variety on particular morphological properties of soybean
EP  - 300
SP  - 293
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_448
ER  - 
@conference{
author = "Ђукић, Војин and Миладиновић, Јегор and Мамлић, Златица and Васиљевић, Сања and Николић, Зорица and Бајагић, Марија and Канделинскаја, Олга",
year = "2021",
abstract = "Морфолошке особине биљака соје зависе првенствено од сортних
карактеристика, али исте веома варирају услед различитих
климатских прилика у појединим годинама, квалитета земљишта,
обезбеђености биљака хранивима и њиховом нивоу доступности,
стресним условима током раста и развоја соје и сл. Циљ ових
истраживања је испитивање утицаја године и различитих сорти на
висину биљака и масу 1000 зрна соје. У 2017. и 2021. години
статистички је веома значајно нижа висина биљака и маса 1000 зрна
соје у односу на 2016., 2018., 2019. и 2020. годину. Сорта Рубин
имала је статистички веома значајно вишу висину биљака у односу
на сорте Галина и Сава. Статистички веома значајно виша маса 1000
зрна забележена је код сорте Рубин у односу на сорту Галина и
статистички значајно виша вредност у односу на сорту Сава., Morphological characteristics of soybean plants depend primarily on
varietal characteristics, but they differ greatly due to different climatic
conditions in certain years, soil quality, plant nutrient supply and their
level of availability, stressful conditions during soybean growth and
development, etc. The aim of this research is to examine the influence of
year and different varieties on plant height and weight of 1000 soybean
grains. In 2017 and 2021, the height of plants and the mass of 1000
soybean grains were statistically significantly lower compared to 2016,
2018, 2019 and 2020. The Rubin variety had a statistically very
significantly higher plant height compared to the Galina and Sava
varieties. A statistically very significantly higher mass of 1000 grains
were recorded in the cultivar Rubin in relation to the cultivar Galina and a
statistically significantly higher value in relation to the cultivar Sava.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Утицај године и сорте на поједине морфолошке особине соје, The influence of year and variety on particular morphological properties of soybean",
pages = "300-293",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_448"
}
Ђукић, В., Миладиновић, Ј., Мамлић, З., Васиљевић, С., Николић, З., Бајагић, М.,& Канделинскаја, О.. (2021). Утицај године и сорте на поједине морфолошке особине соје. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 293-300.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_448
Ђукић В, Миладиновић Ј, Мамлић З, Васиљевић С, Николић З, Бајагић М, Канделинскаја О. Утицај године и сорте на поједине морфолошке особине соје. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:293-300.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_448 .
Ђукић, Војин, Миладиновић, Јегор, Мамлић, Златица, Васиљевић, Сања, Николић, Зорица, Бајагић, Марија, Канделинскаја, Олга, "Утицај године и сорте на поједине морфолошке особине соје" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):293-300,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_448 .

Sensitivity of some pepper genotypes to bacterial spot causal agent

Ignjatov, Maja; Šević, Milan; Gašić, Katarina; Jovičić, Dušica; Nikolić, Zorica; Milošević, Dragana; Obradović, Aleksa

(Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2012)

TY  - JOUR
AU  - Ignjatov, Maja
AU  - Šević, Milan
AU  - Gašić, Katarina
AU  - Jovičić, Dušica
AU  - Nikolić, Zorica
AU  - Milošević, Dragana
AU  - Obradović, Aleksa
PY  - 2012
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/111
AB  - Bacterial spot, caused by either Xanthomonas euvesicatoria (Xe-Group A), X. vesicatoria (Xv-Group B), X. perforans (Xp-group C) and X. gardneri (Xg-Group D), formerly known as X. campestris pv. vesicatoria, is considered one of the most common pepper and tomato diseases in Serbia. So far, 11 physiological races of X. euvesicatoria bacterium were described around the world. However, four of them (P1, P3, P7, P8) have been recorded in Serbia, predominating being P8. The aim of this study was to examine the sensitivity of the 11 pepper genotypes: HS-2, Amfora, Plamena, Anita, Novosađanka, Palanačka babura, Palanačko čudo, Slonovo uvo, Brillant F1, Bihar F1 and Boni to X. euvesicatoria (RKFB 263), race P8. The experiments were carried out in a greenhouse. Pepper plants, with five fully expanded leaves, were artificially inoculated by dipping into the bacterial suspension, concentration of 106 cfu/ml and 108 cfu/ml, for 10 seconds. Early Calwonder (ECW) was used as susceptible control genotype, and its isogenic line ECW-20 withBs2 resistance gene as a resistant control. Experiments were organized as randomized block design with four replications, with five plants in each repetition. The intensity of infection was assessed by Horsfall - Barratt (HB) scale 7 and 14 days after inoculation. According to the results, pepper genotypes showed various degree of susceptibility to X. euvesicatoria (P8) differentiating into significantly different groups. Among the tested cultivars, Bihar F1 showed the highest degree of resistance to the pathogen, while all the other genotypes showed various degrees of sensitivity compared to the controls. Considering that most of the studied genotypes were sensitive to X. euvesicatoria (P8), with exception of the isogenic line ECW-20 with Bs2 resistance gene, transfer of this gene into commercial varieties of pepper would be a significant contribution to control of this economically important disease.
AB  - Prema najnovijoj sistematici bakterioznu pegavost paprike i paradajzaprouzrokuju vrste Xanthomonas kompleksa: Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas vesicatoria, Xanthomonas perforans i Xanthomonas gardneri. Do sada je u svetu opisano 11 fizioloških rasa bakterije Xanthomonas euvesicatoria, od kojih je u našoj zemlji prisutno četiri (P1, P3, P7, P8), a rasa P8 je najzastupljenija. Cilj ovog rada bio je proučavanje osetljivosti 11 odabranih genotipovapaprike: HS-2, Amfora, Plamena, Anita, Novosađanka, Palanačka babura, Palanačko čudo, Slonovo uvo, Brillant F1, Bihar F1 i Boni, prema rasi 8 X. euvesicatoria. Kao osetljiva prema svim rasama patogena korišćena je sorta Early Calwonder (ECW), a kao nosilac gena otpornosti Bs2 prema genu avirulentnosti patogena (avrBs2) njena izogena linija ECW-20. Izvedena su dva ogleda, a za veštačku inokulaciju biljaka paprike pripremljene su suspenzije bakterija koncentracije 106 cfu/ml i 108 cfu/ml soja X. euvesicatoria (RKFB 263), rase P8. Veštačka inokulacija biljaka paprike izvedena je u stadijumu šest potpuno razvijenih listova, metodom potapanja biljaka. Ogledi su postavljeni po potpuno slučajnom blok rasporedu u četiri ponavljanja sa po pet biljaka u svakom ponavljanju. Intenzitet zaraze ocenjen je po Horsfall - Barratt (HB) skali 7 i 14 dana nakon inokulacije. Proučavani genotipovi paprike ispoljili su različit stepen osetljivosti prema bakteriji X. euvesicatoria. Nakon ocena intenziteta zaraze u oba ogleda izdvojile su se statistički značajno različite grupe. Samo je hibrid Bihar F1 ispoljio određeni stepen otpornosti prema bakteriji, dok su svi ostali proučavani genotipovi pokazali viši ili niži stepen osetljivosti u odnosu na kontrolne sorte. Obzirom da se većina proučavanih genotipova pokazala kao osetljiva prema prouzrokovaču bakteriozne pegavosti, kao i da postoji izolovan gen otpornosti prema najzastupljenijoj rasi patogena u nas, njegov transfer u komercijalne sorte paprike bio bi značajan doprinos kontroli ovog ekonomski važnog oboljenja.
PB  - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
T2  - Ratarstvo i povrtarstvo
T1  - Sensitivity of some pepper genotypes to bacterial spot causal agent
T1  - Proučavanje osetljivosti odabranih genotipova paprike prema prouzrokovaču bakteriozne pegavosti
EP  - 182
IS  - 2
SP  - 177
VL  - 49
DO  - 10.5937/ratpov49-1769
ER  - 
@article{
author = "Ignjatov, Maja and Šević, Milan and Gašić, Katarina and Jovičić, Dušica and Nikolić, Zorica and Milošević, Dragana and Obradović, Aleksa",
year = "2012",
abstract = "Bacterial spot, caused by either Xanthomonas euvesicatoria (Xe-Group A), X. vesicatoria (Xv-Group B), X. perforans (Xp-group C) and X. gardneri (Xg-Group D), formerly known as X. campestris pv. vesicatoria, is considered one of the most common pepper and tomato diseases in Serbia. So far, 11 physiological races of X. euvesicatoria bacterium were described around the world. However, four of them (P1, P3, P7, P8) have been recorded in Serbia, predominating being P8. The aim of this study was to examine the sensitivity of the 11 pepper genotypes: HS-2, Amfora, Plamena, Anita, Novosađanka, Palanačka babura, Palanačko čudo, Slonovo uvo, Brillant F1, Bihar F1 and Boni to X. euvesicatoria (RKFB 263), race P8. The experiments were carried out in a greenhouse. Pepper plants, with five fully expanded leaves, were artificially inoculated by dipping into the bacterial suspension, concentration of 106 cfu/ml and 108 cfu/ml, for 10 seconds. Early Calwonder (ECW) was used as susceptible control genotype, and its isogenic line ECW-20 withBs2 resistance gene as a resistant control. Experiments were organized as randomized block design with four replications, with five plants in each repetition. The intensity of infection was assessed by Horsfall - Barratt (HB) scale 7 and 14 days after inoculation. According to the results, pepper genotypes showed various degree of susceptibility to X. euvesicatoria (P8) differentiating into significantly different groups. Among the tested cultivars, Bihar F1 showed the highest degree of resistance to the pathogen, while all the other genotypes showed various degrees of sensitivity compared to the controls. Considering that most of the studied genotypes were sensitive to X. euvesicatoria (P8), with exception of the isogenic line ECW-20 with Bs2 resistance gene, transfer of this gene into commercial varieties of pepper would be a significant contribution to control of this economically important disease., Prema najnovijoj sistematici bakterioznu pegavost paprike i paradajzaprouzrokuju vrste Xanthomonas kompleksa: Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas vesicatoria, Xanthomonas perforans i Xanthomonas gardneri. Do sada je u svetu opisano 11 fizioloških rasa bakterije Xanthomonas euvesicatoria, od kojih je u našoj zemlji prisutno četiri (P1, P3, P7, P8), a rasa P8 je najzastupljenija. Cilj ovog rada bio je proučavanje osetljivosti 11 odabranih genotipovapaprike: HS-2, Amfora, Plamena, Anita, Novosađanka, Palanačka babura, Palanačko čudo, Slonovo uvo, Brillant F1, Bihar F1 i Boni, prema rasi 8 X. euvesicatoria. Kao osetljiva prema svim rasama patogena korišćena je sorta Early Calwonder (ECW), a kao nosilac gena otpornosti Bs2 prema genu avirulentnosti patogena (avrBs2) njena izogena linija ECW-20. Izvedena su dva ogleda, a za veštačku inokulaciju biljaka paprike pripremljene su suspenzije bakterija koncentracije 106 cfu/ml i 108 cfu/ml soja X. euvesicatoria (RKFB 263), rase P8. Veštačka inokulacija biljaka paprike izvedena je u stadijumu šest potpuno razvijenih listova, metodom potapanja biljaka. Ogledi su postavljeni po potpuno slučajnom blok rasporedu u četiri ponavljanja sa po pet biljaka u svakom ponavljanju. Intenzitet zaraze ocenjen je po Horsfall - Barratt (HB) skali 7 i 14 dana nakon inokulacije. Proučavani genotipovi paprike ispoljili su različit stepen osetljivosti prema bakteriji X. euvesicatoria. Nakon ocena intenziteta zaraze u oba ogleda izdvojile su se statistički značajno različite grupe. Samo je hibrid Bihar F1 ispoljio određeni stepen otpornosti prema bakteriji, dok su svi ostali proučavani genotipovi pokazali viši ili niži stepen osetljivosti u odnosu na kontrolne sorte. Obzirom da se većina proučavanih genotipova pokazala kao osetljiva prema prouzrokovaču bakteriozne pegavosti, kao i da postoji izolovan gen otpornosti prema najzastupljenijoj rasi patogena u nas, njegov transfer u komercijalne sorte paprike bio bi značajan doprinos kontroli ovog ekonomski važnog oboljenja.",
publisher = "Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad",
journal = "Ratarstvo i povrtarstvo",
title = "Sensitivity of some pepper genotypes to bacterial spot causal agent, Proučavanje osetljivosti odabranih genotipova paprike prema prouzrokovaču bakteriozne pegavosti",
pages = "182-177",
number = "2",
volume = "49",
doi = "10.5937/ratpov49-1769"
}
Ignjatov, M., Šević, M., Gašić, K., Jovičić, D., Nikolić, Z., Milošević, D.,& Obradović, A.. (2012). Sensitivity of some pepper genotypes to bacterial spot causal agent. in Ratarstvo i povrtarstvo
Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 49(2), 177-182.
https://doi.org/10.5937/ratpov49-1769
Ignjatov M, Šević M, Gašić K, Jovičić D, Nikolić Z, Milošević D, Obradović A. Sensitivity of some pepper genotypes to bacterial spot causal agent. in Ratarstvo i povrtarstvo. 2012;49(2):177-182.
doi:10.5937/ratpov49-1769 .
Ignjatov, Maja, Šević, Milan, Gašić, Katarina, Jovičić, Dušica, Nikolić, Zorica, Milošević, Dragana, Obradović, Aleksa, "Sensitivity of some pepper genotypes to bacterial spot causal agent" in Ratarstvo i povrtarstvo, 49, no. 2 (2012):177-182,
https://doi.org/10.5937/ratpov49-1769 . .
4