Миљаковић, Драгана

Link to this page

Authority KeyName Variants
2e32983e-b050-445f-bb5c-112d196cfa76
  • Миљаковић, Драгана (2)
Projects

Author's Bibliography

Утицај воденог екстракта банане и коприве са гавезом на принос соје

Ђукић, Војин; Миладиновић, Јегор; Мамлић, Златица; Дозет, Гордана; Цвијановић, Горица; Канделинскаја, Олга; Миљаковић, Драгана

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Ђукић, Војин
AU  - Миладиновић, Јегор
AU  - Мамлић, Златица
AU  - Дозет, Гордана
AU  - Цвијановић, Горица
AU  - Канделинскаја, Олга
AU  - Миљаковић, Драгана
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/447
AB  - Водени екстракти биљног материјала све се више користе у
производњи биљака, цвећарству, повртарству али и у ратарству.
Предност примене биљних екстраката је у њиховом лаком и
јефтином справљању на газдинству. Садрже хранива у виду макро и
микро елемената и физиолошки активне материје које утичу на раст
и развој биљака. Многи водени екстракти делују фунгицидно и
имају репелентну улогу на штеточине, утичу на повећање квалитета
производа и могу се користити и у органској биљној производњи.
Водени екстракт банане повећао је принос соје за 14,35% у
односу на контролу, у просеку за две године истраживања, односно
10,59% у односу на варијанту третирану водом, док је водени
екстракт коприве и гавеза повећао принос соје за 10,15% у односу на
контролу, односно 6,52% у односу на варијанту третирану водом.
AB  - Aqueous extracts of plant material are increasingly used in plant
production, floriculture, vegetables, but also in agriculture. The advantage
of using plant extracts is their easy and inexpensive handling on the farm.
They contain nutrients in the form of macro and micro elements,
physiologically active substances that affect plant growth and
development, many aqueous extracts have a fungicidal and repellent role
against pests, increase quality products and can also be used in organic
plant production. The aim of this study was to investigate the effect of
aqueous extract of banana and nettle with comfrey on the yield of three
NS soybean cultivars. Banana aqueous extract increased soybean yield by
an average of 14.35% compared to the control, i.e.,10.59% compared to
the water-treated variant, while aqueous nettle and comfrey extract
increased soybean yield by 10.15% in in relation to the control, i.e. 6.52%
in relation to the variant treated with water.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Утицај воденог екстракта банане и коприве са гавезом на принос соје
T1  - The influence of aqueous extract from banana and nettle with comfrey on soybean yield
EP  - 292
SP  - 285
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_447
ER  - 
@conference{
author = "Ђукић, Војин and Миладиновић, Јегор and Мамлић, Златица and Дозет, Гордана and Цвијановић, Горица and Канделинскаја, Олга and Миљаковић, Драгана",
year = "2021",
abstract = "Водени екстракти биљног материјала све се више користе у
производњи биљака, цвећарству, повртарству али и у ратарству.
Предност примене биљних екстраката је у њиховом лаком и
јефтином справљању на газдинству. Садрже хранива у виду макро и
микро елемената и физиолошки активне материје које утичу на раст
и развој биљака. Многи водени екстракти делују фунгицидно и
имају репелентну улогу на штеточине, утичу на повећање квалитета
производа и могу се користити и у органској биљној производњи.
Водени екстракт банане повећао је принос соје за 14,35% у
односу на контролу, у просеку за две године истраживања, односно
10,59% у односу на варијанту третирану водом, док је водени
екстракт коприве и гавеза повећао принос соје за 10,15% у односу на
контролу, односно 6,52% у односу на варијанту третирану водом., Aqueous extracts of plant material are increasingly used in plant
production, floriculture, vegetables, but also in agriculture. The advantage
of using plant extracts is their easy and inexpensive handling on the farm.
They contain nutrients in the form of macro and micro elements,
physiologically active substances that affect plant growth and
development, many aqueous extracts have a fungicidal and repellent role
against pests, increase quality products and can also be used in organic
plant production. The aim of this study was to investigate the effect of
aqueous extract of banana and nettle with comfrey on the yield of three
NS soybean cultivars. Banana aqueous extract increased soybean yield by
an average of 14.35% compared to the control, i.e.,10.59% compared to
the water-treated variant, while aqueous nettle and comfrey extract
increased soybean yield by 10.15% in in relation to the control, i.e. 6.52%
in relation to the variant treated with water.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Утицај воденог екстракта банане и коприве са гавезом на принос соје, The influence of aqueous extract from banana and nettle with comfrey on soybean yield",
pages = "292-285",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_447"
}
Ђукић, В., Миладиновић, Ј., Мамлић, З., Дозет, Г., Цвијановић, Г., Канделинскаја, О.,& Миљаковић, Д.. (2021). Утицај воденог екстракта банане и коприве са гавезом на принос соје. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 285-292.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_447
Ђукић В, Миладиновић Ј, Мамлић З, Дозет Г, Цвијановић Г, Канделинскаја О, Миљаковић Д. Утицај воденог екстракта банане и коприве са гавезом на принос соје. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:285-292.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_447 .
Ђукић, Војин, Миладиновић, Јегор, Мамлић, Златица, Дозет, Гордана, Цвијановић, Горица, Канделинскаја, Олга, Миљаковић, Драгана, "Утицај воденог екстракта банане и коприве са гавезом на принос соје" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):285-292,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_447 .

Eфективни микроорганизми у производњи пасуља

Цвијановић, Горица; Дозет, Гордана; Маринковић, Јелена; Миљаковић, Драгана; Степић, Весна; Бајагић, Марија; Ђурић, Ненад

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Цвијановић, Горица
AU  - Дозет, Гордана
AU  - Маринковић, Јелена
AU  - Миљаковић, Драгана
AU  - Степић, Весна
AU  - Бајагић, Марија
AU  - Ђурић, Ненад
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/425
AB  - Пасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за
исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и
са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у
симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за
одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене
микробиолошког препарата на основне параметара биогености
земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко.
Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност
Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе
сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена
микробиолошких препарата треба да буде део обавезних
агротехничких мера.
AB  - Beans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for
human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live
in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for
sustainable production. The aim of this study was to determine the
significance of the application of a microbiological preparation on the
basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max
and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by
47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content
in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can
be concluded that the use of microbiological preparations should be part
of the mandatory agrotechnical measures.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Eфективни микроорганизми у производњи пасуља
T1  - Effective microorganisms in bean production
EP  - 114
SP  - 107
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425
ER  - 
@conference{
author = "Цвијановић, Горица and Дозет, Гордана and Маринковић, Јелена and Миљаковић, Драгана and Степић, Весна and Бајагић, Марија and Ђурић, Ненад",
year = "2021",
abstract = "Пасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за
исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и
са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у
симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за
одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене
микробиолошког препарата на основне параметара биогености
земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко.
Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност
Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе
сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена
микробиолошких препарата треба да буде део обавезних
агротехничких мера., Beans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for
human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live
in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for
sustainable production. The aim of this study was to determine the
significance of the application of a microbiological preparation on the
basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max
and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by
47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content
in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can
be concluded that the use of microbiological preparations should be part
of the mandatory agrotechnical measures.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Eфективни микроорганизми у производњи пасуља, Effective microorganisms in bean production",
pages = "114-107",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425"
}
Цвијановић, Г., Дозет, Г., Маринковић, Ј., Миљаковић, Д., Степић, В., Бајагић, М.,& Ђурић, Н.. (2021). Eфективни микроорганизми у производњи пасуља. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 107-114.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425
Цвијановић Г, Дозет Г, Маринковић Ј, Миљаковић Д, Степић В, Бајагић М, Ђурић Н. Eфективни микроорганизми у производњи пасуља. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:107-114.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425 .
Цвијановић, Горица, Дозет, Гордана, Маринковић, Јелена, Миљаковић, Драгана, Степић, Весна, Бајагић, Марија, Ђурић, Ненад, "Eфективни микроорганизми у производњи пасуља" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):107-114,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425 .