Степић, Весна

Link to this page

Authority KeyName Variants
3ee668b1-b1ea-42fd-bb1f-c9392ceb403b
  • Степић, Весна (1)
Projects

Author's Bibliography

Eфективни микроорганизми у производњи пасуља

Цвијановић, Горица; Дозет, Гордана; Маринковић, Јелена; Миљаковић, Драгана; Степић, Весна; Бајагић, Марија; Ђурић, Ненад

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Цвијановић, Горица
AU  - Дозет, Гордана
AU  - Маринковић, Јелена
AU  - Миљаковић, Драгана
AU  - Степић, Весна
AU  - Бајагић, Марија
AU  - Ђурић, Ненад
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/425
AB  - Пасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за
исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и
са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у
симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за
одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене
микробиолошког препарата на основне параметара биогености
земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко.
Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност
Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе
сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена
микробиолошких препарата треба да буде део обавезних
агротехничких мера.
AB  - Beans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for
human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live
in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for
sustainable production. The aim of this study was to determine the
significance of the application of a microbiological preparation on the
basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max
and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by
47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content
in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can
be concluded that the use of microbiological preparations should be part
of the mandatory agrotechnical measures.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Eфективни микроорганизми у производњи пасуља
T1  - Effective microorganisms in bean production
EP  - 114
SP  - 107
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425
ER  - 
@conference{
author = "Цвијановић, Горица and Дозет, Гордана and Маринковић, Јелена and Миљаковић, Драгана and Степић, Весна and Бајагић, Марија and Ђурић, Ненад",
year = "2021",
abstract = "Пасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за
исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и
са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у
симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за
одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене
микробиолошког препарата на основне параметара биогености
земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко.
Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност
Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе
сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена
микробиолошких препарата треба да буде део обавезних
агротехничких мера., Beans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for
human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live
in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for
sustainable production. The aim of this study was to determine the
significance of the application of a microbiological preparation on the
basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max
and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by
47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content
in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can
be concluded that the use of microbiological preparations should be part
of the mandatory agrotechnical measures.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Eфективни микроорганизми у производњи пасуља, Effective microorganisms in bean production",
pages = "114-107",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425"
}
Цвијановић, Г., Дозет, Г., Маринковић, Ј., Миљаковић, Д., Степић, В., Бајагић, М.,& Ђурић, Н.. (2021). Eфективни микроорганизми у производњи пасуља. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 107-114.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425
Цвијановић Г, Дозет Г, Маринковић Ј, Миљаковић Д, Степић В, Бајагић М, Ђурић Н. Eфективни микроорганизми у производњи пасуља. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:107-114.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425 .
Цвијановић, Горица, Дозет, Гордана, Маринковић, Јелена, Миљаковић, Драгана, Степић, Весна, Бајагић, Марија, Ђурић, Ненад, "Eфективни микроорганизми у производњи пасуља" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):107-114,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425 .