Iličić, Renata

Link to this page

Authority KeyName Variants
orcid::0000-0003-2940-0844
  • Iličić, Renata (2)

Author's Bibliography

Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria

Živković, Ivana; Jelušić, Aleksandra; Iličić, Renata; Trkulja, Nenad; Adžić, Slađan; Damnjanović, Jelena; Popović Milovanović, Tatjana

(Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije, 2023)

TY  - CONF
AU  - Živković, Ivana
AU  - Jelušić, Aleksandra
AU  - Iličić, Renata
AU  - Trkulja, Nenad
AU  - Adžić, Slađan
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Popović Milovanović, Tatjana
PY  - 2023
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/807
AB  - Primena sintetičkih pesticida u zaštiti bilja se poslednjih godina sve više zamenjuje
ekološki prihvatljivim i zdravstveno bezbednim rešenjima, što podrazumeva i primenu
mikroorganizama kao biokontrolnih agenasa u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina. Bacillus
velezensis je gram-pozitivna bakterija koju je moguće izolovati iz različitih niša, uglavnom
zemljišta, vode i korena biljaka. Kao rizobakterijski organizam poznat je po sposobnosti da
podstiče imunitet biljke u uslovima stresa, biotičke ili abiotičke prirode. Cilj ovog rada je
ispitivanje potencijala B. velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike (sorta Župska
Rana) za suzbijanje fitopatogene bakterije Xanthomonas euvesicatoria, prouzrokovača
bakteriozne pegavosti paprike, u in vivo uslovima.
Eksperiment je postavljen na sorti paprike Župska rana gajenoj u poljskim uslovima
(lokalitet Čenta) na kojoj su izvedena dva tretmana, prvi u fenofazi razvoja listova, a drugi
tokom cvetanja. Izolat X22 X. euvesicatoria i B. velezensis soj P64 su gajeni na YDC i LB
podlozi, redom, i pripremljene su bakterijske suspenzije koncentracije 107 CFU mL-1 za
fitopatogena, odnosno 108 CFU mL-1 za antagonistu. Tretmani su podrazumevali folijarnu
primenu soja B. velezensis 48 h pre (preventivni tretman) i 48 h nakon inokulacije paprike
(prskanjem) sa X. euvesicatoria izolatom X22 (kurativni tretman). Eksperimentalna parcela je
redovno zalivana, a biljke su svakodnevno prskane vodom kako bi se obezbedili uslovi
vlažnosti koji pogoduju ostvarivanju i širenju infekcije. Ocena intenziteta zaraze je vršena
ukupno 6 puta, na svakih sedam dana od primene tretmana, korišćenjem skale 0-4 (0=bez
simptoma, 1=10% lezija na površini lista, 2=25%, 3=50-80% i 4=>80% površine lista sa
lezijama). Efikasnost primenjenih tretmana izračunata je preko Abbott-ove formule.
Efikasnost preventivnih tretmana sa B. velezensis sojem P64 se kretala od 74,43%, 7
dana posle tretmana (DPT), do 98,09% 49 DPT, uz intenzitet zaraze 4,72% prilikom prve
ocene, a 0,61% tokom poslednje ocene. Efikasnost kurativnih tretmana se kretala od 90,41%
7 DPT, do 97,43% 49 DPT, a intenzitet zaraze je bio 1,77% (7 DPT) odnosno 0,82% (49 DPT).
U kontroli je zabeležen intenzitet zaraze od 18,46%, 24,39%, 26,37%, 31,06%, 27,58%,
28,11% i 31,92% ocenjen 7, 14, 21, 28, 35, 42 i 49 DPT, redom. Dobijeni rezultati ukazuju na
visok potencijal B. velezensis soja P64 u kontroli bakteriozne pegavosti paprike.
PB  - Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije
C3  - Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor
T1  - Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria
SP  - 81
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807
ER  - 
@conference{
author = "Živković, Ivana and Jelušić, Aleksandra and Iličić, Renata and Trkulja, Nenad and Adžić, Slađan and Damnjanović, Jelena and Popović Milovanović, Tatjana",
year = "2023",
abstract = "Primena sintetičkih pesticida u zaštiti bilja se poslednjih godina sve više zamenjuje
ekološki prihvatljivim i zdravstveno bezbednim rešenjima, što podrazumeva i primenu
mikroorganizama kao biokontrolnih agenasa u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina. Bacillus
velezensis je gram-pozitivna bakterija koju je moguće izolovati iz različitih niša, uglavnom
zemljišta, vode i korena biljaka. Kao rizobakterijski organizam poznat je po sposobnosti da
podstiče imunitet biljke u uslovima stresa, biotičke ili abiotičke prirode. Cilj ovog rada je
ispitivanje potencijala B. velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike (sorta Župska
Rana) za suzbijanje fitopatogene bakterije Xanthomonas euvesicatoria, prouzrokovača
bakteriozne pegavosti paprike, u in vivo uslovima.
Eksperiment je postavljen na sorti paprike Župska rana gajenoj u poljskim uslovima
(lokalitet Čenta) na kojoj su izvedena dva tretmana, prvi u fenofazi razvoja listova, a drugi
tokom cvetanja. Izolat X22 X. euvesicatoria i B. velezensis soj P64 su gajeni na YDC i LB
podlozi, redom, i pripremljene su bakterijske suspenzije koncentracije 107 CFU mL-1 za
fitopatogena, odnosno 108 CFU mL-1 za antagonistu. Tretmani su podrazumevali folijarnu
primenu soja B. velezensis 48 h pre (preventivni tretman) i 48 h nakon inokulacije paprike
(prskanjem) sa X. euvesicatoria izolatom X22 (kurativni tretman). Eksperimentalna parcela je
redovno zalivana, a biljke su svakodnevno prskane vodom kako bi se obezbedili uslovi
vlažnosti koji pogoduju ostvarivanju i širenju infekcije. Ocena intenziteta zaraze je vršena
ukupno 6 puta, na svakih sedam dana od primene tretmana, korišćenjem skale 0-4 (0=bez
simptoma, 1=10% lezija na površini lista, 2=25%, 3=50-80% i 4=>80% površine lista sa
lezijama). Efikasnost primenjenih tretmana izračunata je preko Abbott-ove formule.
Efikasnost preventivnih tretmana sa B. velezensis sojem P64 se kretala od 74,43%, 7
dana posle tretmana (DPT), do 98,09% 49 DPT, uz intenzitet zaraze 4,72% prilikom prve
ocene, a 0,61% tokom poslednje ocene. Efikasnost kurativnih tretmana se kretala od 90,41%
7 DPT, do 97,43% 49 DPT, a intenzitet zaraze je bio 1,77% (7 DPT) odnosno 0,82% (49 DPT).
U kontroli je zabeležen intenzitet zaraze od 18,46%, 24,39%, 26,37%, 31,06%, 27,58%,
28,11% i 31,92% ocenjen 7, 14, 21, 28, 35, 42 i 49 DPT, redom. Dobijeni rezultati ukazuju na
visok potencijal B. velezensis soja P64 u kontroli bakteriozne pegavosti paprike.",
publisher = "Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije",
journal = "Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor",
title = "Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria",
pages = "81",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807"
}
Živković, I., Jelušić, A., Iličić, R., Trkulja, N., Adžić, S., Damnjanović, J.,& Popović Milovanović, T.. (2023). Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria. in Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor
Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije., 81.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807
Živković I, Jelušić A, Iličić R, Trkulja N, Adžić S, Damnjanović J, Popović Milovanović T. Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria. in Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor. 2023;:81.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807 .
Živković, Ivana, Jelušić, Aleksandra, Iličić, Renata, Trkulja, Nenad, Adžić, Slađan, Damnjanović, Jelena, Popović Milovanović, Tatjana, "Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria" in Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor (2023):81,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807 .

Influence of Xanthomonas euvesicatoria on quality parameters of pepper seed from Serbia

Živković, Ivana; Iličić, Renata; Barać, Goran; Damnjanović, Jelena; Cvikić, Dejan; Trkulja, Nenad; Popović Milovanović, Tatjana

(Belgrade : Institute of Pesticides and Environmental Protection, Belgrade & Plant Protection Society of Serbia, 2023)

TY  - JOUR
AU  - Živković, Ivana
AU  - Iličić, Renata
AU  - Barać, Goran
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Cvikić, Dejan
AU  - Trkulja, Nenad
AU  - Popović Milovanović, Tatjana
PY  - 2023
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/656
AB  - The present study focused on detecting bacteria of the Xanthomonas spp. complex
(X. euvesicatoria, X. vesicatoria, X. perforans and X. gardneri) and examining their influence on
certain quality parameters of pepper seed collected from the territory of Smederevska Palanka
(Serbia). The analysis included 27 non-commercial pepper seed genotypes (including chili and
sweet pepper) collected in 2021. Several parameters of the quality of analyzed pepper seed
(germination energy, total germination, moisture and seed health) were determined. The results
showed that out of a total of 27 analyzed samples of pepper seed, the presence of X. euvesicatoria
was detected in 13 of them. The presence of X. vesicatoria, X. gardneri and X. perforans was not
confirmed. Germination energy of infected seed was 52-84%, and of bacteria-free seed 63-90%;
total germination of infected seed was 66-91%, and of bacteria-free seed 80-95%. Seed moisture
of infected seed samples was 6.1-12%, and of bacteria-free seed 6.2-8.1%. These parameters did
not show significant statistical difference (p>0.05). The presence of seed-borne fungi Fusarium
sp. accounted for up to 3% in 25 samples, while it was up to 6% in the remaining two; Alternaria
sp. ranked from 1-4% in 25 samples, and up to 5% in only two samples. The results led to a
conclusion that the bacterium X. euvesicatoria is the predominant pathogen of the Xanthomonas
spp. complex, but it did not affect the quality parameters of the tested pepper seed.
AB  - U ovom radu izvršena je detekcija bakterija iz kompleksa Xanthomonas (X. euvesicatoria, X.
vesicatoria, X. perforans i X. gardneri) i ispitan uticaj prisustva bakterija na određene parametre
kvaliteta semena paprike poreklom sa teritorije Smederevske Palanke (Srbija). Analiza je
obuhvatila 27 nekomercijalnih genotipova semena paprike (uključujući čili i slatku papriku)
prikupljenih u sezoni 2021. godine. U radu su ocenjeni parametri kvaliteta semena paprike i
to energija klijanja, ukupna klijavost, vlaga i zdravstvena ispravnost. Rezultati su pokazali da
je od ukupno 27 analiziranih uzoraka semena paprike, prisustvo X. euvesicatoria detektovano
kod ukupno 13 uzoraka. Prisustvo X. vesicatoria, X. gardneri i X. perforans nije utvrđeno
ni u jednom uzorku semena paprike. Energija klijanja zaraženog semena je iznosila od
52-84%, a kod semena bez prisustva bakterija od 63-90%; ukupna klijavost u zaraženom
semenu je bila od 66-91%, a u semenu bez prisustva bakterija 80-95%. Vlažnost semena u
zaraženim uzorcima je iznosila 6,1-12%, a u uzorcima bez prisustva bakterija između 6,2-8,1%.
Utvrđivani parametri kvaliteta se nisu značajno razlikovali na statističkom nivou (p>0,05).
Prisustvo fitopatogenih gljiva koje se prenose semenom je utvrđeno u svim uzorcima semena
paprike, i to Fusarium sp. do 3% kod ukupno 25 uzoraka, dok je kod dva uzorka zaraza bila i
do 6%; prisustvo Alternaria sp. je bilo od 1-4% kod ukupno 25, a kod dva uzorka više, do 5%.
Dobijeni rezultati ukazuju da je bakterija X. euvesicatoria dominantan patogen iz kompleksa
Xanthomonas vrsta, ali da utvrđeno prisustvo nije značajno uticalo na parametre kvaliteta
semena paprike
PB  - Belgrade : Institute of Pesticides and Environmental Protection, Belgrade & Plant Protection Society of Serbia
T2  - Pesticides and Phytomedicine
T1  - Influence of Xanthomonas euvesicatoria on quality parameters of pepper seed from Serbia
T1  - Uticaj prisustva Xanthomonas euvesicatoria na parametre kvaliteta semena paprike u Srbiji
EP  - 9
IS  - 1
SP  - 1
VL  - 38
DO  - 10.2298/PIF2301001Z
ER  - 
@article{
author = "Živković, Ivana and Iličić, Renata and Barać, Goran and Damnjanović, Jelena and Cvikić, Dejan and Trkulja, Nenad and Popović Milovanović, Tatjana",
year = "2023",
abstract = "The present study focused on detecting bacteria of the Xanthomonas spp. complex
(X. euvesicatoria, X. vesicatoria, X. perforans and X. gardneri) and examining their influence on
certain quality parameters of pepper seed collected from the territory of Smederevska Palanka
(Serbia). The analysis included 27 non-commercial pepper seed genotypes (including chili and
sweet pepper) collected in 2021. Several parameters of the quality of analyzed pepper seed
(germination energy, total germination, moisture and seed health) were determined. The results
showed that out of a total of 27 analyzed samples of pepper seed, the presence of X. euvesicatoria
was detected in 13 of them. The presence of X. vesicatoria, X. gardneri and X. perforans was not
confirmed. Germination energy of infected seed was 52-84%, and of bacteria-free seed 63-90%;
total germination of infected seed was 66-91%, and of bacteria-free seed 80-95%. Seed moisture
of infected seed samples was 6.1-12%, and of bacteria-free seed 6.2-8.1%. These parameters did
not show significant statistical difference (p>0.05). The presence of seed-borne fungi Fusarium
sp. accounted for up to 3% in 25 samples, while it was up to 6% in the remaining two; Alternaria
sp. ranked from 1-4% in 25 samples, and up to 5% in only two samples. The results led to a
conclusion that the bacterium X. euvesicatoria is the predominant pathogen of the Xanthomonas
spp. complex, but it did not affect the quality parameters of the tested pepper seed., U ovom radu izvršena je detekcija bakterija iz kompleksa Xanthomonas (X. euvesicatoria, X.
vesicatoria, X. perforans i X. gardneri) i ispitan uticaj prisustva bakterija na određene parametre
kvaliteta semena paprike poreklom sa teritorije Smederevske Palanke (Srbija). Analiza je
obuhvatila 27 nekomercijalnih genotipova semena paprike (uključujući čili i slatku papriku)
prikupljenih u sezoni 2021. godine. U radu su ocenjeni parametri kvaliteta semena paprike i
to energija klijanja, ukupna klijavost, vlaga i zdravstvena ispravnost. Rezultati su pokazali da
je od ukupno 27 analiziranih uzoraka semena paprike, prisustvo X. euvesicatoria detektovano
kod ukupno 13 uzoraka. Prisustvo X. vesicatoria, X. gardneri i X. perforans nije utvrđeno
ni u jednom uzorku semena paprike. Energija klijanja zaraženog semena je iznosila od
52-84%, a kod semena bez prisustva bakterija od 63-90%; ukupna klijavost u zaraženom
semenu je bila od 66-91%, a u semenu bez prisustva bakterija 80-95%. Vlažnost semena u
zaraženim uzorcima je iznosila 6,1-12%, a u uzorcima bez prisustva bakterija između 6,2-8,1%.
Utvrđivani parametri kvaliteta se nisu značajno razlikovali na statističkom nivou (p>0,05).
Prisustvo fitopatogenih gljiva koje se prenose semenom je utvrđeno u svim uzorcima semena
paprike, i to Fusarium sp. do 3% kod ukupno 25 uzoraka, dok je kod dva uzorka zaraza bila i
do 6%; prisustvo Alternaria sp. je bilo od 1-4% kod ukupno 25, a kod dva uzorka više, do 5%.
Dobijeni rezultati ukazuju da je bakterija X. euvesicatoria dominantan patogen iz kompleksa
Xanthomonas vrsta, ali da utvrđeno prisustvo nije značajno uticalo na parametre kvaliteta
semena paprike",
publisher = "Belgrade : Institute of Pesticides and Environmental Protection, Belgrade & Plant Protection Society of Serbia",
journal = "Pesticides and Phytomedicine",
title = "Influence of Xanthomonas euvesicatoria on quality parameters of pepper seed from Serbia, Uticaj prisustva Xanthomonas euvesicatoria na parametre kvaliteta semena paprike u Srbiji",
pages = "9-1",
number = "1",
volume = "38",
doi = "10.2298/PIF2301001Z"
}
Živković, I., Iličić, R., Barać, G., Damnjanović, J., Cvikić, D., Trkulja, N.,& Popović Milovanović, T.. (2023). Influence of Xanthomonas euvesicatoria on quality parameters of pepper seed from Serbia. in Pesticides and Phytomedicine
Belgrade : Institute of Pesticides and Environmental Protection, Belgrade & Plant Protection Society of Serbia., 38(1), 1-9.
https://doi.org/10.2298/PIF2301001Z
Živković I, Iličić R, Barać G, Damnjanović J, Cvikić D, Trkulja N, Popović Milovanović T. Influence of Xanthomonas euvesicatoria on quality parameters of pepper seed from Serbia. in Pesticides and Phytomedicine. 2023;38(1):1-9.
doi:10.2298/PIF2301001Z .
Živković, Ivana, Iličić, Renata, Barać, Goran, Damnjanović, Jelena, Cvikić, Dejan, Trkulja, Nenad, Popović Milovanović, Tatjana, "Influence of Xanthomonas euvesicatoria on quality parameters of pepper seed from Serbia" in Pesticides and Phytomedicine, 38, no. 1 (2023):1-9,
https://doi.org/10.2298/PIF2301001Z . .