Grujić, Tara

Link to this page

Authority KeyName Variants
9e995e58-1b66-4acd-a48d-5465a03dcd17
  • Grujić, Tara (2)
Projects

Author's Bibliography

Razvoj, fiziologija i anatomija nodula na korenu soje

Miladinović, Vladimir; Ugrenović, Vladan; Saljnikov, Elmira; Grujić, Tara; Koković, Nikola; Delić, Dušica

(Beograd : Društvo genetičara Srbije, 2023)

TY  - CONF
AU  - Miladinović, Vladimir
AU  - Ugrenović, Vladan
AU  - Saljnikov, Elmira
AU  - Grujić, Tara
AU  - Koković, Nikola
AU  - Delić, Dušica
PY  - 2023
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/890
AB  - Izuzetan ekološki i privredni značaj soje je što kao biljka azotofiksator ima
sposobnost prevođenja atmosferskog azota u amonijačni oblik dostupan biljkama.
Proces se odvija na korenu soje u nodulama koje nastaju u simbiozi biljke i bakterija
iz roda Bradhyrhizobium japonicum. Kontakt između biljke i bakterija počinje
izlučivanjem u zemljište raznih vrsta polifenola (izoflavona), signalnih jedinjenja
koja privlače bakterije. Nakon difuzije izoflavona kroz bakterijsku membranu
dolazi do pokretanja Nod faktora bakterije, tj. lipohitooligosaharida pomoću kojih
bakterija vrši infekciju korenske dlake. Nakon infekcije započinje obrazovanje azotofiksirajuće
nodule u kojoj su svi metabolitički procesi pod potpunom kontrolom
biljke. Biološku fiksaciju u noduli vrši enzim nitogenaza u anaerobnim uslovima.
Biljka i bakterija zajedno stvaraju jedinjenje leghemoglobin koje vezuje kisonik i
omogućava stvaranje anaerobnih uslova koji pogoduju enzimu nitrogenazi vršenje
procesa azotofiksacije. Takođe, leghemoglobin aktivnoj noduli daje crvenu boju na
poprečnom preseku. Anatomska građa aktivne nodule predstavljena je strukturno
sa tri različite zone. Najveću zonu čini centralni deo, tj. tkivo inficirano bakterijama
(rizobijum polje), a na njega se naslanja unutrašnja kora (korteks) i spoljašnja kora
(eksterni korteks). Prve nodule počinju da vrše azotofiksaciju u fazi razvoja soje
„dve troliske“(V2) ili „tri roliske“(V3), da bi najveći broj aktivnih nodula bio u
fenofazi „početak formiranja semena“ (R5). Prosečna aktivnost nodula traje 30-40
dana. O ovim procesima postoji dosta naučnih saznanja, međutim i dalje postoji
dosta prostora za rasvetljavanje odnosa biljka soje i bakterija Bradhyrhizobium
japonicum, a sve u funkciji dobrobiti koje oni donose poljoprivrednoj proizvodnji.
AB  - The exceptional ecological and economic importance of soybeans is that, as a
nitrogen-fixing plant, it has the ability to convert atmospheric nitrogen into an
ammonia form available to plants. The process takes place on soybean roots in
nodules that are formed in the symbiosis of the plant and bacteria from the genus
Bradhyrhizobium japonicum. The contact between the plant and the bacteria begins
with the excretion into the soil of various types of polyphenols (isoflavones),
signal compounds that attract the bacteria. After the diffusion of isoflavones
through the bacterial membrane, the Nod factor of the bacteria is activated, i.e.
of lipochitooligosaccharides with which the bacterium infects the root hair. After
infection, the formation of a nitrogen-fixing nodule begins, in which all metabolic
processes are under the complete control of the plant. Biological fixation in the
nodule is carried out by the enzyme nitrogenase under anaerobic conditions.
Together, the plant and the bacteria create the compound leghemoglobin, which
binds oxygen and enables the creation of anaerobic conditions that favor the nitrogenase
enzyme for the nitrogen fixation process. Also, leghemoglobin gives the
active nodule a red color on cross-section. The anatomical structure of the active
nodule is represented structurally by three different zones. The largest zone is the
central part, i.e. tissue infected with bacteria (rhizobium field), and the inner bark
(cortex) and the outer bark (external cortex) rest on it. The first nodules begin to
carry out nitrogen fixation in the stage of soybean development “two trefoils” (V2)
or “three trefoils” (V3), so that the largest number of active nodules would be in
the phenophase “the beginning of seed formation” (R5). Average nodule activity
lasts 30 to 40 days. There is a lot of scientific knowledge about these processes, but
there is still a lot of room for improvement elucidating the relationship between
the soybean plant and bacteria Bradhyrhizobium japonicum, all in function of the
benefits they bring to agricultural production.
PB  - Beograd : Društvo genetičara Srbije
C3  - X simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i VII simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama društva genetičara Srbije Vrnjačka Banja, 16.-18. Oktobar 2023.
T1  - Razvoj, fiziologija i anatomija nodula na korenu soje
T1  - Development, physiology and anatomy of soybean root nodles
EP  - 120
SP  - 119
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_890
ER  - 
@conference{
author = "Miladinović, Vladimir and Ugrenović, Vladan and Saljnikov, Elmira and Grujić, Tara and Koković, Nikola and Delić, Dušica",
year = "2023",
abstract = "Izuzetan ekološki i privredni značaj soje je što kao biljka azotofiksator ima
sposobnost prevođenja atmosferskog azota u amonijačni oblik dostupan biljkama.
Proces se odvija na korenu soje u nodulama koje nastaju u simbiozi biljke i bakterija
iz roda Bradhyrhizobium japonicum. Kontakt između biljke i bakterija počinje
izlučivanjem u zemljište raznih vrsta polifenola (izoflavona), signalnih jedinjenja
koja privlače bakterije. Nakon difuzije izoflavona kroz bakterijsku membranu
dolazi do pokretanja Nod faktora bakterije, tj. lipohitooligosaharida pomoću kojih
bakterija vrši infekciju korenske dlake. Nakon infekcije započinje obrazovanje azotofiksirajuće
nodule u kojoj su svi metabolitički procesi pod potpunom kontrolom
biljke. Biološku fiksaciju u noduli vrši enzim nitogenaza u anaerobnim uslovima.
Biljka i bakterija zajedno stvaraju jedinjenje leghemoglobin koje vezuje kisonik i
omogućava stvaranje anaerobnih uslova koji pogoduju enzimu nitrogenazi vršenje
procesa azotofiksacije. Takođe, leghemoglobin aktivnoj noduli daje crvenu boju na
poprečnom preseku. Anatomska građa aktivne nodule predstavljena je strukturno
sa tri različite zone. Najveću zonu čini centralni deo, tj. tkivo inficirano bakterijama
(rizobijum polje), a na njega se naslanja unutrašnja kora (korteks) i spoljašnja kora
(eksterni korteks). Prve nodule počinju da vrše azotofiksaciju u fazi razvoja soje
„dve troliske“(V2) ili „tri roliske“(V3), da bi najveći broj aktivnih nodula bio u
fenofazi „početak formiranja semena“ (R5). Prosečna aktivnost nodula traje 30-40
dana. O ovim procesima postoji dosta naučnih saznanja, međutim i dalje postoji
dosta prostora za rasvetljavanje odnosa biljka soje i bakterija Bradhyrhizobium
japonicum, a sve u funkciji dobrobiti koje oni donose poljoprivrednoj proizvodnji., The exceptional ecological and economic importance of soybeans is that, as a
nitrogen-fixing plant, it has the ability to convert atmospheric nitrogen into an
ammonia form available to plants. The process takes place on soybean roots in
nodules that are formed in the symbiosis of the plant and bacteria from the genus
Bradhyrhizobium japonicum. The contact between the plant and the bacteria begins
with the excretion into the soil of various types of polyphenols (isoflavones),
signal compounds that attract the bacteria. After the diffusion of isoflavones
through the bacterial membrane, the Nod factor of the bacteria is activated, i.e.
of lipochitooligosaccharides with which the bacterium infects the root hair. After
infection, the formation of a nitrogen-fixing nodule begins, in which all metabolic
processes are under the complete control of the plant. Biological fixation in the
nodule is carried out by the enzyme nitrogenase under anaerobic conditions.
Together, the plant and the bacteria create the compound leghemoglobin, which
binds oxygen and enables the creation of anaerobic conditions that favor the nitrogenase
enzyme for the nitrogen fixation process. Also, leghemoglobin gives the
active nodule a red color on cross-section. The anatomical structure of the active
nodule is represented structurally by three different zones. The largest zone is the
central part, i.e. tissue infected with bacteria (rhizobium field), and the inner bark
(cortex) and the outer bark (external cortex) rest on it. The first nodules begin to
carry out nitrogen fixation in the stage of soybean development “two trefoils” (V2)
or “three trefoils” (V3), so that the largest number of active nodules would be in
the phenophase “the beginning of seed formation” (R5). Average nodule activity
lasts 30 to 40 days. There is a lot of scientific knowledge about these processes, but
there is still a lot of room for improvement elucidating the relationship between
the soybean plant and bacteria Bradhyrhizobium japonicum, all in function of the
benefits they bring to agricultural production.",
publisher = "Beograd : Društvo genetičara Srbije",
journal = "X simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i VII simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama društva genetičara Srbije Vrnjačka Banja, 16.-18. Oktobar 2023.",
title = "Razvoj, fiziologija i anatomija nodula na korenu soje, Development, physiology and anatomy of soybean root nodles",
pages = "120-119",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_890"
}
Miladinović, V., Ugrenović, V., Saljnikov, E., Grujić, T., Koković, N.,& Delić, D.. (2023). Razvoj, fiziologija i anatomija nodula na korenu soje. in X simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i VII simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama društva genetičara Srbije Vrnjačka Banja, 16.-18. Oktobar 2023.
Beograd : Društvo genetičara Srbije., 119-120.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_890
Miladinović V, Ugrenović V, Saljnikov E, Grujić T, Koković N, Delić D. Razvoj, fiziologija i anatomija nodula na korenu soje. in X simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i VII simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama društva genetičara Srbije Vrnjačka Banja, 16.-18. Oktobar 2023.. 2023;:119-120.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_890 .
Miladinović, Vladimir, Ugrenović, Vladan, Saljnikov, Elmira, Grujić, Tara, Koković, Nikola, Delić, Dušica, "Razvoj, fiziologija i anatomija nodula na korenu soje" in X simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i VII simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama društva genetičara Srbije Vrnjačka Banja, 16.-18. Oktobar 2023. (2023):119-120,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_890 .

Uticaj inokulacije semena azotofiksirajućim bakterijama i sorte na morfološke osobine i produktivnost soje (Glicine max L.)

Miladinović, Vladimir; Ugrenović, Vladan; Kolašinac, Stefan; Kiprovski, Biljana; Grujić, Tara; Joković, Marina; Dajić Stevanović, Zora

(Beograd : Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, 2022)

TY  - JOUR
AU  - Miladinović, Vladimir
AU  - Ugrenović, Vladan
AU  - Kolašinac, Stefan
AU  - Kiprovski, Biljana
AU  - Grujić, Tara
AU  - Joković, Marina
AU  - Dajić Stevanović, Zora
PY  - 2022
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/883
AB  - Preporučena agrotehnička mera koje se izvodi neposredno pred setvu soje (Glicine max L .) je inokulacija semena azotofiksirajućim bakterijama . Izvođenje eksperimenta imalo je za cilj ispitivanje uticaja faktora inokulacije i faktora genotipa na morfološke osobine, prinos i sadržaj primarnih metabolita zrna . Ispitivane su tri domaće sorte soje (Apolo, Gorštak i Trijumf), na parceli na kojoj je u plodoredu gajena soja, na zemljištu tipa černozem, na oglednom polju Instituta “Tamiš” - Pančevo . Proučavane su sledeće morfloške osobine i parametri prinosa: visina biljke, broj bočnih grana, broj spratova, visina biljke do prve mahune, broj mahuna po biljci, masa mahuna sa zrnom po biljci, masa zrna po biljci i prinos zrna po hektaru . Sadržaj ulja, azota i proteina, određen je standardnim analitičkim metodama . Inokulacija semena statistički je značajno uticala na visinu biljke do prve mahune, dok na ostale morfološke osobine i parametre prinosa inokulacija nije imala statistički značajan uticaj . Na sadržaj ulja, azota i proteina inokulacija nije delovala statistički značajno . Za većinu ispitivanih parametara, bio je značajan efekat genotipa . Prosečan prinos biljaka inokulisanog semena (1250 kg ha-1) i neinokulisanog semena (1230 kg ha-1) bio je daleko manji u odnosu na višegodišnji prosek, zbog značajno nižih količina atmosferskih padavina u odnosu na višegodišnji prosek i visokih prosečnih temperatura vazduha tokom vegetacionog perioda
AB  - Recommended agrotechnical measure that is performed immediately before sowing of soybean is the inoculation of grain with nitrogen-fixing bacteria . The purpose of the experiment was to examine the influence of inoculation and variety on morphological characteristics, yield and content of primary grain metabolites . Three domestic soybean cultivars (Apollo, Gorštak and Trijumf) were examined on the plot on which soybeans were previously grown, on chernozem-type land, at the experimental field of the Tamiš Pancevo Institute . The following morphological characteristics and yield parameters were studied: plant height, number of side branches, number of nodes, plant height to the first pod, number of pods per plant, the mass of pods per grain per plant, grain weight per plant and grain yield per hectare . The content of oil, nitrogen and protein was determined by standard analytical methods . Inoculation had a statistically significant effect on the morphological trait of plant height up to the first pod, while inoculation had no statistically significant impact on other morphological traits and yield parameters . Inoculation did not have a statistically significant effect on oil, nitrogen and protein content . For most of the examined parameters, the effect of genotype was observed . The average yield of plants of inoculated seed (1250 kg ha-1) and non-inoculated seed (1230 kg ha-1) was far lower than the multi-year average, due to significantly lower precipitation compared to the multi-year average and high average air temperatures during the growing season
PB  - Beograd : Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije
T2  - Selekcija i semenarstvo
T1  - Uticaj inokulacije semena azotofiksirajućim bakterijama i sorte na morfološke osobine i produktivnost soje (Glicine max L.)
T1  - Influence of seed inoculation by nitrogenfixing bacteria and varieties on morphological properties and soybean productivity (Glicine max L.)
EP  - 66
IS  - 1
SP  - 55
VL  - 28
DO  - 10 .5937/SelSem2201055M
ER  - 
@article{
author = "Miladinović, Vladimir and Ugrenović, Vladan and Kolašinac, Stefan and Kiprovski, Biljana and Grujić, Tara and Joković, Marina and Dajić Stevanović, Zora",
year = "2022",
abstract = "Preporučena agrotehnička mera koje se izvodi neposredno pred setvu soje (Glicine max L .) je inokulacija semena azotofiksirajućim bakterijama . Izvođenje eksperimenta imalo je za cilj ispitivanje uticaja faktora inokulacije i faktora genotipa na morfološke osobine, prinos i sadržaj primarnih metabolita zrna . Ispitivane su tri domaće sorte soje (Apolo, Gorštak i Trijumf), na parceli na kojoj je u plodoredu gajena soja, na zemljištu tipa černozem, na oglednom polju Instituta “Tamiš” - Pančevo . Proučavane su sledeće morfloške osobine i parametri prinosa: visina biljke, broj bočnih grana, broj spratova, visina biljke do prve mahune, broj mahuna po biljci, masa mahuna sa zrnom po biljci, masa zrna po biljci i prinos zrna po hektaru . Sadržaj ulja, azota i proteina, određen je standardnim analitičkim metodama . Inokulacija semena statistički je značajno uticala na visinu biljke do prve mahune, dok na ostale morfološke osobine i parametre prinosa inokulacija nije imala statistički značajan uticaj . Na sadržaj ulja, azota i proteina inokulacija nije delovala statistički značajno . Za većinu ispitivanih parametara, bio je značajan efekat genotipa . Prosečan prinos biljaka inokulisanog semena (1250 kg ha-1) i neinokulisanog semena (1230 kg ha-1) bio je daleko manji u odnosu na višegodišnji prosek, zbog značajno nižih količina atmosferskih padavina u odnosu na višegodišnji prosek i visokih prosečnih temperatura vazduha tokom vegetacionog perioda, Recommended agrotechnical measure that is performed immediately before sowing of soybean is the inoculation of grain with nitrogen-fixing bacteria . The purpose of the experiment was to examine the influence of inoculation and variety on morphological characteristics, yield and content of primary grain metabolites . Three domestic soybean cultivars (Apollo, Gorštak and Trijumf) were examined on the plot on which soybeans were previously grown, on chernozem-type land, at the experimental field of the Tamiš Pancevo Institute . The following morphological characteristics and yield parameters were studied: plant height, number of side branches, number of nodes, plant height to the first pod, number of pods per plant, the mass of pods per grain per plant, grain weight per plant and grain yield per hectare . The content of oil, nitrogen and protein was determined by standard analytical methods . Inoculation had a statistically significant effect on the morphological trait of plant height up to the first pod, while inoculation had no statistically significant impact on other morphological traits and yield parameters . Inoculation did not have a statistically significant effect on oil, nitrogen and protein content . For most of the examined parameters, the effect of genotype was observed . The average yield of plants of inoculated seed (1250 kg ha-1) and non-inoculated seed (1230 kg ha-1) was far lower than the multi-year average, due to significantly lower precipitation compared to the multi-year average and high average air temperatures during the growing season",
publisher = "Beograd : Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije",
journal = "Selekcija i semenarstvo",
title = "Uticaj inokulacije semena azotofiksirajućim bakterijama i sorte na morfološke osobine i produktivnost soje (Glicine max L.), Influence of seed inoculation by nitrogenfixing bacteria and varieties on morphological properties and soybean productivity (Glicine max L.)",
pages = "66-55",
number = "1",
volume = "28",
doi = "10 .5937/SelSem2201055M"
}
Miladinović, V., Ugrenović, V., Kolašinac, S., Kiprovski, B., Grujić, T., Joković, M.,& Dajić Stevanović, Z.. (2022). Uticaj inokulacije semena azotofiksirajućim bakterijama i sorte na morfološke osobine i produktivnost soje (Glicine max L.). in Selekcija i semenarstvo
Beograd : Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije., 28(1), 55-66.
https://doi.org/10 .5937/SelSem2201055M
Miladinović V, Ugrenović V, Kolašinac S, Kiprovski B, Grujić T, Joković M, Dajić Stevanović Z. Uticaj inokulacije semena azotofiksirajućim bakterijama i sorte na morfološke osobine i produktivnost soje (Glicine max L.). in Selekcija i semenarstvo. 2022;28(1):55-66.
doi:10 .5937/SelSem2201055M .
Miladinović, Vladimir, Ugrenović, Vladan, Kolašinac, Stefan, Kiprovski, Biljana, Grujić, Tara, Joković, Marina, Dajić Stevanović, Zora, "Uticaj inokulacije semena azotofiksirajućim bakterijama i sorte na morfološke osobine i produktivnost soje (Glicine max L.)" in Selekcija i semenarstvo, 28, no. 1 (2022):55-66,
https://doi.org/10 .5937/SelSem2201055M . .