Reduction of toxigenic Fusarium species and their mycotoxins in production of safe cereal-based foods

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31023/RS//

Reduction of toxigenic Fusarium species and their mycotoxins in production of safe cereal-based foods (en)
Редукција токсигених гљива рода Фусариум и њихових микотоксина у производњи здравствено безбедне хране на бази жита (sr)
Redukcija toksigenih gljiva roda Fusarium i njihovih mikotoksina u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane na bazi žita (sr_RS)
Authors

Publications

Стабилност различитих генотипова пшенице гајених у условима абиотичког стреса

Матковић Стојшин, Мирела; Петровић, Софија; Зечевић, Веселинка; Димитријевић, Миодраг; Бањац, Борислав; Кнежевић, Десимир

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Матковић Стојшин, Мирела
AU  - Петровић, Софија
AU  - Зечевић, Веселинка
AU  - Димитријевић, Миодраг
AU  - Бањац, Борислав
AU  - Кнежевић, Десимир
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/439
AB  - Заснован је оглед са 27 генотипова пшенице, на два локалитета:
Римски Шанчеви (Бачка, Војводина) и Кумане (Банат, Војводина), у
току две вегетационе сезоне. Анализирана је фенотипска
варијабилност и стабилност генотипова пшенице, у погледу масе
зрна по класу, у различитим агроеколошким срединама. Фактори
спољашање средине (тип земљишта и вегетациона сезона) су имали
највећи удео у варијацији масе зрна по класу, затим интеракција
генотипа и спољашње средине, док је најмањи удео у варијацији
имао фактор генотип. Услови повећане алкалности земљишта типа -
солоњец су утицали на смањење масе зрна по класу за 25%.
Генотипови који су остварили изнад просечне вредности масе зрна
по класу и високу стабилност су: Хармонија, КГ-58, Орашанка и
Морава. Већа стабилност масе зрна по класу је забележена на
локалитету Кумане, у обе вегетационе сезоне, у поређењу са
стабилношћу која је испољена на локалитету Римски Шанчеви.
AB  - An experiment with 27 wheat genotypes was established at two
localities: Rimski Šančevi (Bačka, Vojvodina) and Kumane (Banat,
Vojvodina), during two vegetation seasons. The phenotypic variability
and stability of wheat genotypes, in terms of grain weight per spike, were
analyzed in different agroecological environments. Environmental factors
(soil type and vegetation season) had the largest share in the variation of
grain weight per spike, followed by the G×E interaction, while the factor
of genotype had the smallest share in the total variation. Conditions of
increased alkalinity of the solonetz soil type influenced the reduction of
grain weight per spike by 25%, in relation to the value achieved on soil
type of chernozem. Genotypes that achieved above-average values of
grain weight per spike and high stability are: Harmonija, KG-58,
Orašanka and Morava. Stability of grain weight per spike was higherin
Kumane locality, in both vegetation seasons, compared to the stability
shown in the Rimski Šančevi locality.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Стабилност различитих генотипова пшенице гајених у условима абиотичког стреса
T1  - Stability of various wheat genotypes grown under abiotic stress conditions
EP  - 228
SP  - 221
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_439
ER  - 
@conference{
author = "Матковић Стојшин, Мирела and Петровић, Софија and Зечевић, Веселинка and Димитријевић, Миодраг and Бањац, Борислав and Кнежевић, Десимир",
year = "2021",
abstract = "Заснован је оглед са 27 генотипова пшенице, на два локалитета:
Римски Шанчеви (Бачка, Војводина) и Кумане (Банат, Војводина), у
току две вегетационе сезоне. Анализирана је фенотипска
варијабилност и стабилност генотипова пшенице, у погледу масе
зрна по класу, у различитим агроеколошким срединама. Фактори
спољашање средине (тип земљишта и вегетациона сезона) су имали
највећи удео у варијацији масе зрна по класу, затим интеракција
генотипа и спољашње средине, док је најмањи удео у варијацији
имао фактор генотип. Услови повећане алкалности земљишта типа -
солоњец су утицали на смањење масе зрна по класу за 25%.
Генотипови који су остварили изнад просечне вредности масе зрна
по класу и високу стабилност су: Хармонија, КГ-58, Орашанка и
Морава. Већа стабилност масе зрна по класу је забележена на
локалитету Кумане, у обе вегетационе сезоне, у поређењу са
стабилношћу која је испољена на локалитету Римски Шанчеви., An experiment with 27 wheat genotypes was established at two
localities: Rimski Šančevi (Bačka, Vojvodina) and Kumane (Banat,
Vojvodina), during two vegetation seasons. The phenotypic variability
and stability of wheat genotypes, in terms of grain weight per spike, were
analyzed in different agroecological environments. Environmental factors
(soil type and vegetation season) had the largest share in the variation of
grain weight per spike, followed by the G×E interaction, while the factor
of genotype had the smallest share in the total variation. Conditions of
increased alkalinity of the solonetz soil type influenced the reduction of
grain weight per spike by 25%, in relation to the value achieved on soil
type of chernozem. Genotypes that achieved above-average values of
grain weight per spike and high stability are: Harmonija, KG-58,
Orašanka and Morava. Stability of grain weight per spike was higherin
Kumane locality, in both vegetation seasons, compared to the stability
shown in the Rimski Šančevi locality.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Стабилност различитих генотипова пшенице гајених у условима абиотичког стреса, Stability of various wheat genotypes grown under abiotic stress conditions",
pages = "228-221",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_439"
}
Матковић Стојшин, М., Петровић, С., Зечевић, В., Димитријевић, М., Бањац, Б.,& Кнежевић, Д.. (2021). Стабилност различитих генотипова пшенице гајених у условима абиотичког стреса. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 221-228.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_439
Матковић Стојшин М, Петровић С, Зечевић В, Димитријевић М, Бањац Б, Кнежевић Д. Стабилност различитих генотипова пшенице гајених у условима абиотичког стреса. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:221-228.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_439 .
Матковић Стојшин, Мирела, Петровић, Софија, Зечевић, Веселинка, Димитријевић, Миодраг, Бањац, Борислав, Кнежевић, Десимир, "Стабилност различитих генотипова пшенице гајених у условима абиотичког стреса" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):221-228,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_439 .

Effect of Dilute Alkaline Steeping on Mold Contamination, Toxicity, and Nutritive Value of Maize Malt

Jauković, Marko; Zečević, Veselinka; Stanković, Slavica; Krnjaja, Vesna; Nikić, Tanja S.; Bailović, Stanislava M.; Tadić, Jelena I.

(Amer Soc Brewing Chemists Inc, St Paul, 2017)

TY  - JOUR
AU  - Jauković, Marko
AU  - Zečević, Veselinka
AU  - Stanković, Slavica
AU  - Krnjaja, Vesna
AU  - Nikić, Tanja S.
AU  - Bailović, Stanislava M.
AU  - Tadić, Jelena I.
PY  - 2017
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/259
AB  - The primary aim of this research was to investigate the effect of dilute alkaline steeping on molds and toxicity of maize malt. Samples of maize were collected from one farm located in the Serbian autonomous region Vojvodina. Steeping regimes were performed by using 0.1, 0.2, and 0.3% NaOH solutions. The effects of these solutions on mold contamination, total aflatoxin (AFLA), deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZON), rootlet length, moisture, total nitrogen, content of protein, fat content, ash content, content of total carbohydrates, and energy value of maize malt were evaluated. Steeping in 0.1, 0.2, and 0.3% NaOH reduced the levels of molds from 10(6) to 10(4) CFU/g, and steeping in 0.3% NaOH eliminated some of the mold genera. Also, it significantly reduced (P  lt  0.05) the level of total AFLA, DON, and ZON. However, steeping in (control) water also significantly reduced (P  lt  0.05) the level of DON and ZON. Malting also significantly reduced (P  lt  0.05) total nitrogen and therefore content of proteins. However, steeping in 0.1, 0.2, and 0.3% NaOH caused significantly smaller reductions (P  lt  0.05). Significant reduction (P  lt  0.05) was also observed in the rootlet length, content of fat, and ash content. Steeping in 0.3% NaOH is proposed as a method for the reduction of mold and AFLA, DON, and ZON contamination during maize malting. Energy value of maize increases in the malting process regardless of the steeping regime.
PB  - Amer Soc Brewing Chemists Inc, St Paul
T2  - Journal of the American Society of Brewing Chemists
T1  - Effect of Dilute Alkaline Steeping on Mold Contamination, Toxicity, and Nutritive Value of Maize Malt
EP  - 373
IS  - 4
SP  - 369
VL  - 75
DO  - 10.1094/ASBCJ-2017-4043-01
ER  - 
@article{
author = "Jauković, Marko and Zečević, Veselinka and Stanković, Slavica and Krnjaja, Vesna and Nikić, Tanja S. and Bailović, Stanislava M. and Tadić, Jelena I.",
year = "2017",
abstract = "The primary aim of this research was to investigate the effect of dilute alkaline steeping on molds and toxicity of maize malt. Samples of maize were collected from one farm located in the Serbian autonomous region Vojvodina. Steeping regimes were performed by using 0.1, 0.2, and 0.3% NaOH solutions. The effects of these solutions on mold contamination, total aflatoxin (AFLA), deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZON), rootlet length, moisture, total nitrogen, content of protein, fat content, ash content, content of total carbohydrates, and energy value of maize malt were evaluated. Steeping in 0.1, 0.2, and 0.3% NaOH reduced the levels of molds from 10(6) to 10(4) CFU/g, and steeping in 0.3% NaOH eliminated some of the mold genera. Also, it significantly reduced (P  lt  0.05) the level of total AFLA, DON, and ZON. However, steeping in (control) water also significantly reduced (P  lt  0.05) the level of DON and ZON. Malting also significantly reduced (P  lt  0.05) total nitrogen and therefore content of proteins. However, steeping in 0.1, 0.2, and 0.3% NaOH caused significantly smaller reductions (P  lt  0.05). Significant reduction (P  lt  0.05) was also observed in the rootlet length, content of fat, and ash content. Steeping in 0.3% NaOH is proposed as a method for the reduction of mold and AFLA, DON, and ZON contamination during maize malting. Energy value of maize increases in the malting process regardless of the steeping regime.",
publisher = "Amer Soc Brewing Chemists Inc, St Paul",
journal = "Journal of the American Society of Brewing Chemists",
title = "Effect of Dilute Alkaline Steeping on Mold Contamination, Toxicity, and Nutritive Value of Maize Malt",
pages = "373-369",
number = "4",
volume = "75",
doi = "10.1094/ASBCJ-2017-4043-01"
}
Jauković, M., Zečević, V., Stanković, S., Krnjaja, V., Nikić, T. S., Bailović, S. M.,& Tadić, J. I.. (2017). Effect of Dilute Alkaline Steeping on Mold Contamination, Toxicity, and Nutritive Value of Maize Malt. in Journal of the American Society of Brewing Chemists
Amer Soc Brewing Chemists Inc, St Paul., 75(4), 369-373.
https://doi.org/10.1094/ASBCJ-2017-4043-01
Jauković M, Zečević V, Stanković S, Krnjaja V, Nikić TS, Bailović SM, Tadić JI. Effect of Dilute Alkaline Steeping on Mold Contamination, Toxicity, and Nutritive Value of Maize Malt. in Journal of the American Society of Brewing Chemists. 2017;75(4):369-373.
doi:10.1094/ASBCJ-2017-4043-01 .
Jauković, Marko, Zečević, Veselinka, Stanković, Slavica, Krnjaja, Vesna, Nikić, Tanja S., Bailović, Stanislava M., Tadić, Jelena I., "Effect of Dilute Alkaline Steeping on Mold Contamination, Toxicity, and Nutritive Value of Maize Malt" in Journal of the American Society of Brewing Chemists, 75, no. 4 (2017):369-373,
https://doi.org/10.1094/ASBCJ-2017-4043-01 . .
2
1
3