Istraživanja povrtarskih vrsta u cilju poboljšanja biološke i zdravstvene vrednosti svežeg povrća i njegovih prerađevina povećanjem sadržaja biovalidnih antioksidanata

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20072/RS//

Istraživanja povrtarskih vrsta u cilju poboljšanja biološke i zdravstvene vrednosti svežeg povrća i njegovih prerađevina povećanjem sadržaja biovalidnih antioksidanata (en)
Истраживања повртарских врста у циљу побољшања биолошке и здравствене вредности свежег поврћа и његових прерађевина повећањем садржаја биовалидних антиоксиданата (sr)
Istraživanja povrtarskih vrsta u cilju poboljšanja biološke i zdravstvene vrednosti svežeg povrća i njegovih prerađevina povećanjem sadržaja biovalidnih antioksidanata (sr_RS)
Authors

Publications

70 година успешног пословања : Институт за повртарство Смедеревска Паланка

Зечевић, Богољуб; Гирек, Зденка; Аџић, Слађан; Павловић, Сузана; Дамњановић, Јелена; Угриновић, Милан; Ђорђевић, Младен

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2016)

TY  - GEN
PY  - 2016
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/629
AB  - Уводна реч : Институт за повртарство се 70 година на један веома посвећен и истрајан начин успешно носи са великим и одговорним задатком који му је поверен, а то је развој повртарства на овдашњим просторима. Првенствено добро осмишљен почетни правац, базиран на квалитетном избору у погледу људских ресурса, створио је чврсте основе за успостављање правилног приступа у научно-истраживачким и стручним активностима које су спровођене у области повртарства од оснивања Института па до данашњих дана. Приступ окарактерисан јаком и директном везом између науке и праксе је био и остао главна одредница постојања и функционисања Института кроз досадашњи период, а чврсто верујемо да ће се имати разумевања и воље да се омогући да такав приступ буде одржан и у будућем времену, што је интерес свих, како оснивача, тако и запослених, али што је најважније оних који су корисници резултата рада који се остварују у Институту за повртарство. Константно присутна решеност и опредељеност да се једино кроз увођење иновација може остварити технолошки напредак и тиме остварити тржишна конкурентност је одавно утемељена парадигма у Институту за повртарство. Смисао таквог приступа у решавању постављених циљева и задатака у области повртарства је током постојања Института добио на значају поготово у тешким временима, када је управо захваљујући томе Институт успевао да одоли свим изазовима, да све то надвлада и успешно изађе из таквих ситуација. Такав модел и начин размишљања је од непроцењивог значаја био и за мање турбулентна и мирнија времена, а то је представљало основну покретачку снагу за успешан развој Института у свим сегментима пословних активности. Крајњи циљ свих активности у Институту за повртарство био је и остао квалитетно семе сорти и хибрида повртарског биља. Да би се овај циљ остварио на ефикасан и квалитетан начин, увек је био неопходан јасно конципиран програм утемељен на научној основи. Научно-истраживачки приступ решавања постављених задатака у погледу реализације нових и хибрида обухватао је један интердисциплинаран приступ по свим кључним организационим јединицама Института за повртарство. И само такав концепт је могао да резултира признавањем преко 160 сорти и хибрида поврћа, од којих је око 80 у актуелној тржишној понуди, а 11 сорти и хибрида Института су регистровани на ЕУ листи. Наука је као неизоставни чинилац у спровођењу постављених задатака, утемељена од самих почетака рада на развоју повртарства у Институту за повртарство. Проучавање тетраплоидије код паприке од стране истраживача Института током 50 година прошлог века представља, за време и околности у коме су се та истраживања спроводила, нешто што је било за свако поштовање и веома јасан показатељ у ком смеру и на који начин ће се развијати Институт. Реално сагледавање ситуације и правилно усмеравање истраживачких активности условило је да се током одређеног периода, у немогућности да се интензивно настави са високим нивоом истраживања, спроводе истраживања прилагођена могућностима, али ипак врло значајна за касније фазе развоја Института за повртарство. Визионарско схватање суштинског значаја прикупљања и чувања генетичких ресурса омогућила су стварање богатог и дивергентног генофонда поврћа, што је представљало и представља непроцењиву вредност и чиме су створени неопходни предуслови да се развијају сорте прилагођене нашим агроеколошким условима и са карактеристикама које одговарају потребама потрошача са ових простора. Овладавање и примена метода квантитативне генетике и истраживања на пољу наслеђивања пољопривредно значајних особина на генотиповима који потичу од аутохтоних сорти и локалних популација су током 70-тих и 80-тих година одредиле истраживачке активности у Институту. Такође, испитивање могућности коришћења хетерозиса, као развој CMS и MS линија у циљу ефикасније и рационалније производње хибридног семена, су били задаци који су успешно реализовани код појединих повртарских врста, чиме је значајно квалитативно, а и квантитативно унапређен сортимент поврћа. У току последње деценије научно-истраживачки рад у оплемењивању поврћа је све више и озбиљније усмерен ка молекуларним маркерима, који су нашли широку примену у оплемењивању биљака и семенарству. Константно присутно усавршавање метода дијагностификовања у циљу брзе и сигурне идентификације проузроковача биљних болести, као и примена и развијање метода изолације и гајења патогена на хранљивим подлогама или тест биљкама, затим коришћење серолошких метода, и на крају увођење молекуларних метода, обележили су протекли период у истраживањима која се баве фитопатолошким проблемима код повртарских врста. Последњих година су значајно интензивирани напори у раду на проналажењу, идентификацији и проучавању потенцијалних биолошких агенаса у циљу њихове примене у биолошкој борби против патогена. Сагледавајући значај технологије гајења за успешну производњу поврћа, као и важност производње расада код појединих повртарских врста, велики напори су учињени како би у истраживањима били остварени резултати који су унапредили системе гајења поврћа, како на отвореном пољу, али исто тако и у заштићеном простору. Активно преузимање улоге лидера у производњи органског семена поврћа, и поред тренутно изразито одсутне економске рачунице, јасно је потврдило увек присутну свест о друштвеној одговорности која је присутна од оснивања Института и која се задржала до данашњих дана. Посебно место и значај који има Институт за повртарство у нашем друштву се огледа у едукативној улози коју је Институт током своје 70 година дуге традиције увек посебно градио и унапређивао, и на шта смо изузетно поносни и што увек посебно истичемо. Волели би да текст који следи и приказује све значајне резултате који су остварени у периоду од 1996. до 2016. године у Институту за повртарство, поред несумњивог значаја са аспекта научно-истраживачких активности у области повртарства, буде значајан и по томе што ће указати на потребу да се на овим просторима такви резултати реализују и у будућности. А да би таква будућност постала и реалност неопходно је да се на прагматичан начин од свих релевантних субјеката у нашем друштву сагледају све околности времена у којем живимо, изврше преко потребне промене и на тај начин се створе сви предуслови да се и 2026. године обележи још један јубилеј Института за повртарство са још бољим и значајнијим резултатима у области повртарства.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
T1  - 70 година успешног пословања : Институт за повртарство Смедеревска Паланка
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_629
ER  - 
@misc{
editor = "Зечевић, Богољуб, Гирек, Зденка, Аџић, Слађан, Павловић, Сузана, Дамњановић, Јелена, Угриновић, Милан, Ђорђевић, Младен",
year = "2016",
abstract = "Уводна реч : Институт за повртарство се 70 година на један веома посвећен и истрајан начин успешно носи са великим и одговорним задатком који му је поверен, а то је развој повртарства на овдашњим просторима. Првенствено добро осмишљен почетни правац, базиран на квалитетном избору у погледу људских ресурса, створио је чврсте основе за успостављање правилног приступа у научно-истраживачким и стручним активностима које су спровођене у области повртарства од оснивања Института па до данашњих дана. Приступ окарактерисан јаком и директном везом између науке и праксе је био и остао главна одредница постојања и функционисања Института кроз досадашњи период, а чврсто верујемо да ће се имати разумевања и воље да се омогући да такав приступ буде одржан и у будућем времену, што је интерес свих, како оснивача, тако и запослених, али што је најважније оних који су корисници резултата рада који се остварују у Институту за повртарство. Константно присутна решеност и опредељеност да се једино кроз увођење иновација може остварити технолошки напредак и тиме остварити тржишна конкурентност је одавно утемељена парадигма у Институту за повртарство. Смисао таквог приступа у решавању постављених циљева и задатака у области повртарства је током постојања Института добио на значају поготово у тешким временима, када је управо захваљујући томе Институт успевао да одоли свим изазовима, да све то надвлада и успешно изађе из таквих ситуација. Такав модел и начин размишљања је од непроцењивог значаја био и за мање турбулентна и мирнија времена, а то је представљало основну покретачку снагу за успешан развој Института у свим сегментима пословних активности. Крајњи циљ свих активности у Институту за повртарство био је и остао квалитетно семе сорти и хибрида повртарског биља. Да би се овај циљ остварио на ефикасан и квалитетан начин, увек је био неопходан јасно конципиран програм утемељен на научној основи. Научно-истраживачки приступ решавања постављених задатака у погледу реализације нових и хибрида обухватао је један интердисциплинаран приступ по свим кључним организационим јединицама Института за повртарство. И само такав концепт је могао да резултира признавањем преко 160 сорти и хибрида поврћа, од којих је око 80 у актуелној тржишној понуди, а 11 сорти и хибрида Института су регистровани на ЕУ листи. Наука је као неизоставни чинилац у спровођењу постављених задатака, утемељена од самих почетака рада на развоју повртарства у Институту за повртарство. Проучавање тетраплоидије код паприке од стране истраживача Института током 50 година прошлог века представља, за време и околности у коме су се та истраживања спроводила, нешто што је било за свако поштовање и веома јасан показатељ у ком смеру и на који начин ће се развијати Институт. Реално сагледавање ситуације и правилно усмеравање истраживачких активности условило је да се током одређеног периода, у немогућности да се интензивно настави са високим нивоом истраживања, спроводе истраживања прилагођена могућностима, али ипак врло значајна за касније фазе развоја Института за повртарство. Визионарско схватање суштинског значаја прикупљања и чувања генетичких ресурса омогућила су стварање богатог и дивергентног генофонда поврћа, што је представљало и представља непроцењиву вредност и чиме су створени неопходни предуслови да се развијају сорте прилагођене нашим агроеколошким условима и са карактеристикама које одговарају потребама потрошача са ових простора. Овладавање и примена метода квантитативне генетике и истраживања на пољу наслеђивања пољопривредно значајних особина на генотиповима који потичу од аутохтоних сорти и локалних популација су током 70-тих и 80-тих година одредиле истраживачке активности у Институту. Такође, испитивање могућности коришћења хетерозиса, као развој CMS и MS линија у циљу ефикасније и рационалније производње хибридног семена, су били задаци који су успешно реализовани код појединих повртарских врста, чиме је значајно квалитативно, а и квантитативно унапређен сортимент поврћа. У току последње деценије научно-истраживачки рад у оплемењивању поврћа је све више и озбиљније усмерен ка молекуларним маркерима, који су нашли широку примену у оплемењивању биљака и семенарству. Константно присутно усавршавање метода дијагностификовања у циљу брзе и сигурне идентификације проузроковача биљних болести, као и примена и развијање метода изолације и гајења патогена на хранљивим подлогама или тест биљкама, затим коришћење серолошких метода, и на крају увођење молекуларних метода, обележили су протекли период у истраживањима која се баве фитопатолошким проблемима код повртарских врста. Последњих година су значајно интензивирани напори у раду на проналажењу, идентификацији и проучавању потенцијалних биолошких агенаса у циљу њихове примене у биолошкој борби против патогена. Сагледавајући значај технологије гајења за успешну производњу поврћа, као и важност производње расада код појединих повртарских врста, велики напори су учињени како би у истраживањима били остварени резултати који су унапредили системе гајења поврћа, како на отвореном пољу, али исто тако и у заштићеном простору. Активно преузимање улоге лидера у производњи органског семена поврћа, и поред тренутно изразито одсутне економске рачунице, јасно је потврдило увек присутну свест о друштвеној одговорности која је присутна од оснивања Института и која се задржала до данашњих дана. Посебно место и значај који има Институт за повртарство у нашем друштву се огледа у едукативној улози коју је Институт током своје 70 година дуге традиције увек посебно градио и унапређивао, и на шта смо изузетно поносни и што увек посебно истичемо. Волели би да текст који следи и приказује све значајне резултате који су остварени у периоду од 1996. до 2016. године у Институту за повртарство, поред несумњивог значаја са аспекта научно-истраживачких активности у области повртарства, буде значајан и по томе што ће указати на потребу да се на овим просторима такви резултати реализују и у будућности. А да би таква будућност постала и реалност неопходно је да се на прагматичан начин од свих релевантних субјеката у нашем друштву сагледају све околности времена у којем живимо, изврше преко потребне промене и на тај начин се створе сви предуслови да се и 2026. године обележи још један јубилеј Института за повртарство са још бољим и значајнијим резултатима у области повртарства.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
title = "70 година успешног пословања : Институт за повртарство Смедеревска Паланка",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_629"
}
Зечевић, Б., Гирек, З., Аџић, С., Павловић, С., Дамњановић, Ј., Угриновић, М.,& Ђорђевић, М.. (2016). 70 година успешног пословања : Институт за повртарство Смедеревска Паланка. 
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_629
Зечевић Б, Гирек З, Аџић С, Павловић С, Дамњановић Ј, Угриновић М, Ђорђевић М. 70 година успешног пословања : Институт за повртарство Смедеревска Паланка. 2016;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_629 .
Зечевић, Богољуб, Гирек, Зденка, Аџић, Слађан, Павловић, Сузана, Дамњановић, Јелена, Угриновић, Милан, Ђорђевић, Младен, "70 година успешног пословања : Институт за повртарство Смедеревска Паланка" (2016),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_629 .

Paradajz

Zdravković, Jasmina; Marković, Živoslav; Pavlović, Radoš; Zdravković, Milan

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2012)

TY  - BOOK
AU  - Zdravković, Jasmina
AU  - Marković, Živoslav
AU  - Pavlović, Radoš
AU  - Zdravković, Milan
PY  - 2012
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/391
AB  - Proizvodnja povrća predstavlja najintenzivniju granu biljne proizvodnje sa
visokom akumulativnošću i ekonomskim efektima. Posebno se dobit iz ove
prozvodnje u velikoj meri povećava gajenjem biljaka u zaštićenim
prostorima. U okviru strukture proizvodnje povrća u našoj zemlji među
najzastupljenijim vrstama je paradajz, posebno u zaštićenim prostorima gde
dominira njegovo gajenje, sa učešćem oko 70 %.
Velika je uloga i značaj proizvodnje paradajza u nacionalnoj privredi
Republike Srbije, jer zauzima oko 7% setvenih površina sa visokom
godišnjom produkcijom, koja se i izvozno orjentiše. Paradajz je značajan i sa
visokim učešćem u ukupnoj potrošnji povrća po glavi stanovnika, kako
svežeg, tako i raznih prerađenih oblika, što utiče na pokretanje i
prerađivačkih kapaciteta u našoj zemlji.
Proizvodnja paradajza karakteriše se ogromnim ulaganjima i poslednjih
godina zahteva primenu savremene tehnologije i više nego ikada zahteva
naučno i stručno znanje koje je aplikativno u praksi. Savremena komercijalna
proizvodnja paradajza u našoj zemlji tražila je to znanje sintetizovano na
jednom mestu i osetila se jedna potreba za ovakvom vrstom knjige koja
predstavlja i prvu monografiju o paradajzu u našoj zemlji. Ovoj konstataciji
još više doprinosi i sama činjenica da u ovom periodu tranzicije kod nas
dolazi i do prestruktuiranja proizvođača povrća, koji nisu edukovani za ovu
visoko zahtevnu proizvodnju, pa je stručno znanje neophodno potrebno.
U monografiji su prikazani sublimirani mnogobrojni rezultati sopstvenih
naučnih istraživanja autora i njihova praktična iskustva proistekla iz
dugogodišnjeg naučnog rada i saradnje u Institutu za povrtarstvo u
Smederevskoj Palanci i na Agronomskom fakultetu u Čačku. Pored
sopstvenih istraživanja prikazani su i rezultati drugih vodećih autora, kako
domaćih, tako i inostranih iz oblasti proučavanja paradajza. Naučno i stručno
znanje sa ogromnom vrednošću, prikazano kroz mnoštvo citirane literature,
težili smo da sintetizujemo i uklopimo u homogenu celinu ove monografije,
što joj nadamo se daje i poseban dar i vrednost. Institut za povrtarstvo iz
Smederevske Palanke i Agronomski fakultet iz Čačka, kao dve dokazane i
afirmisane naučne institucije imaju dugogodišnju plodnu saradnju, koja je
posebno intenzivirana poslednjih godina u zajedničkom učešću na naučnim
projektima iz čega je proistekla i ova monografija, kao zajedničko izdanje.
Prikazana materija sistematizovana je sa osnovnim ciljem da njenog čitaoca
upozna sa paradajzom, kao povrtarskom vrstom i prikazana po modelu, gde
se na početku njen korisnik polako uvodi i upoznaje sa ovim povrćem, a
potom prelazi na naučni i stručni deo i savremenu proizvodnju, sa mnoštvom
autorskih fotografija u samom tekstu, što je i posebna vrednost ove
monografije.
Monografija je namenjena širokom krugu korisnika, počev od studenata svih
Poljoprivrednih fakulteta u zemlji, koji je mogu koristiti kao udžbeničku
literaturu za predmet Povrtarstvo, kome je prilagođena izložena materija.
Pored studenata osnovnih akademskih studija može se preporučiti i biti od
koristi i studentima na master i doktorskim studijama iz oblasti povrtarstva,
kao i naučnim radnicima. Autori su imali u vidu da će knjigu koristiti i
poljoprivredni stručnjaci na terenu i u proizvodnji, kao i sami proizvođači
ovog povrća, pa je monografija pisana i u tom duhu i namenjena je svima
koji žele da se bave ovom proizvodnjom, a prevashodno onima koji vole
paradajz.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
PB  - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku
T1  - Paradajz
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391
ER  - 
@book{
author = "Zdravković, Jasmina and Marković, Živoslav and Pavlović, Radoš and Zdravković, Milan",
year = "2012",
abstract = "Proizvodnja povrća predstavlja najintenzivniju granu biljne proizvodnje sa
visokom akumulativnošću i ekonomskim efektima. Posebno se dobit iz ove
prozvodnje u velikoj meri povećava gajenjem biljaka u zaštićenim
prostorima. U okviru strukture proizvodnje povrća u našoj zemlji među
najzastupljenijim vrstama je paradajz, posebno u zaštićenim prostorima gde
dominira njegovo gajenje, sa učešćem oko 70 %.
Velika je uloga i značaj proizvodnje paradajza u nacionalnoj privredi
Republike Srbije, jer zauzima oko 7% setvenih površina sa visokom
godišnjom produkcijom, koja se i izvozno orjentiše. Paradajz je značajan i sa
visokim učešćem u ukupnoj potrošnji povrća po glavi stanovnika, kako
svežeg, tako i raznih prerađenih oblika, što utiče na pokretanje i
prerađivačkih kapaciteta u našoj zemlji.
Proizvodnja paradajza karakteriše se ogromnim ulaganjima i poslednjih
godina zahteva primenu savremene tehnologije i više nego ikada zahteva
naučno i stručno znanje koje je aplikativno u praksi. Savremena komercijalna
proizvodnja paradajza u našoj zemlji tražila je to znanje sintetizovano na
jednom mestu i osetila se jedna potreba za ovakvom vrstom knjige koja
predstavlja i prvu monografiju o paradajzu u našoj zemlji. Ovoj konstataciji
još više doprinosi i sama činjenica da u ovom periodu tranzicije kod nas
dolazi i do prestruktuiranja proizvođača povrća, koji nisu edukovani za ovu
visoko zahtevnu proizvodnju, pa je stručno znanje neophodno potrebno.
U monografiji su prikazani sublimirani mnogobrojni rezultati sopstvenih
naučnih istraživanja autora i njihova praktična iskustva proistekla iz
dugogodišnjeg naučnog rada i saradnje u Institutu za povrtarstvo u
Smederevskoj Palanci i na Agronomskom fakultetu u Čačku. Pored
sopstvenih istraživanja prikazani su i rezultati drugih vodećih autora, kako
domaćih, tako i inostranih iz oblasti proučavanja paradajza. Naučno i stručno
znanje sa ogromnom vrednošću, prikazano kroz mnoštvo citirane literature,
težili smo da sintetizujemo i uklopimo u homogenu celinu ove monografije,
što joj nadamo se daje i poseban dar i vrednost. Institut za povrtarstvo iz
Smederevske Palanke i Agronomski fakultet iz Čačka, kao dve dokazane i
afirmisane naučne institucije imaju dugogodišnju plodnu saradnju, koja je
posebno intenzivirana poslednjih godina u zajedničkom učešću na naučnim
projektima iz čega je proistekla i ova monografija, kao zajedničko izdanje.
Prikazana materija sistematizovana je sa osnovnim ciljem da njenog čitaoca
upozna sa paradajzom, kao povrtarskom vrstom i prikazana po modelu, gde
se na početku njen korisnik polako uvodi i upoznaje sa ovim povrćem, a
potom prelazi na naučni i stručni deo i savremenu proizvodnju, sa mnoštvom
autorskih fotografija u samom tekstu, što je i posebna vrednost ove
monografije.
Monografija je namenjena širokom krugu korisnika, počev od studenata svih
Poljoprivrednih fakulteta u zemlji, koji je mogu koristiti kao udžbeničku
literaturu za predmet Povrtarstvo, kome je prilagođena izložena materija.
Pored studenata osnovnih akademskih studija može se preporučiti i biti od
koristi i studentima na master i doktorskim studijama iz oblasti povrtarstva,
kao i naučnim radnicima. Autori su imali u vidu da će knjigu koristiti i
poljoprivredni stručnjaci na terenu i u proizvodnji, kao i sami proizvođači
ovog povrća, pa je monografija pisana i u tom duhu i namenjena je svima
koji žele da se bave ovom proizvodnjom, a prevashodno onima koji vole
paradajz.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku",
title = "Paradajz",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391"
}
Zdravković, J., Marković, Ž., Pavlović, R.,& Zdravković, M.. (2012). Paradajz. 
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391
Zdravković J, Marković Ž, Pavlović R, Zdravković M. Paradajz. 2012;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391 .
Zdravković, Jasmina, Marković, Živoslav, Pavlović, Radoš, Zdravković, Milan, "Paradajz" (2012),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_391 .

In vitro shoot regeneration from seedling explants in Brassica vegetables: Red cabbage, broccoli, Savoy cabbage and cauliflower

Pavlović, Suzana; Vinterhalter, Branka; Mitić, Nevena; Adžić, Slađan; Pavlović, Nenad; Zdravković, Milan; Vinterhalter, Dragan

(Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr., 2010)

TY  - JOUR
AU  - Pavlović, Suzana
AU  - Vinterhalter, Branka
AU  - Mitić, Nevena
AU  - Adžić, Slađan
AU  - Pavlović, Nenad
AU  - Zdravković, Milan
AU  - Vinterhalter, Dragan
PY  - 2010
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/86
AB  - Brassica oleracea varieties (red cabbage, broccoli, Savoy cabbage and cauliflower) were tested for their ability to regenerate shoots in vitro. Cotyledon, hypocotyl and root explants of 7 day-old seedlings were incubated on Murashige and Skoog's (MS) medium supplemented with 1 mg l-1 6-benzyladenine (BA) or 6-furfurylaminopurine (KIN) in combination with 0, 0.1, and 0.2 mg l-1 indole-3-butyric acid (IBA). Hypocotyls showed the best explants in almost all varieties tested with a minimum regeneration potential of 75% and producing 3.5-7.4 shoots per explant. The BA-supplemented media were optimal for both shoot regeneration and multiplication. Shoots rooted maximally (100%) on plant growth regulator-free MS medium containing 2% or 4% sucrose. Increased sucrose content improved plant acclimation in the greenhouse.
AB  - Ispitivana je sposobnost četiri varijeteta Brassica oleracea (crveni kupus, brokoli, kelj i karfiol) da regenerišu pupoljke in vitro. Eksplantati kotiledona, hipokotila i korenova, uzetih sa 7 dana starih klijanaca, su gajeni na Murashige i Skoog (MS) hranljivoj podlozi sa dodatkom 1 mg l-1 6-benziladenina (BA) ili 6- furfurilaminopurina (KIN) u kombinaciji sa 0, 0.1, i 0.2 mg l-1 indol-3-butirične kiseline (IBA). Eksplantati hipokotila su se pokazali kao najbolji za regeneraciju kod skoro svih testiranih varijeteta sa minimalnim regenerativnim potencijalom od 75% i sa produkcijom 3.5- 7.4 pupoljaka po eksplantatu. Podloge koje su sadržale BA su bile optimalne, kako za regeneraiju pupoljaka, tako i za njihovu kasniju multiplikaciju. Maksimalan procenat oživljavanja izdanaka (100%) je postignut na MS medijumu bez dodatih regulatora rastenja, a koji je sadržao 2% ili 4% saharozu. Povećan sadržaj saharoze u medijumu za ožiljavanje uticao je na poboljšanu aklimatizaciju biljaka u stakleniku.
PB  - Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr.
T2  - Archives of Biological Sciences
T1  - In vitro shoot regeneration from seedling explants in Brassica vegetables: Red cabbage, broccoli, Savoy cabbage and cauliflower
T1  - Regeneracija pupoljaka in vitro iz eksplantata klijanaca kod povrtarskih kultura roda Brassica - crvenog kupusa, brokolija, kelja i karfiola
EP  - 345
IS  - 2
SP  - 337
VL  - 62
DO  - 10.2298/ABS1002337P
ER  - 
@article{
author = "Pavlović, Suzana and Vinterhalter, Branka and Mitić, Nevena and Adžić, Slađan and Pavlović, Nenad and Zdravković, Milan and Vinterhalter, Dragan",
year = "2010",
abstract = "Brassica oleracea varieties (red cabbage, broccoli, Savoy cabbage and cauliflower) were tested for their ability to regenerate shoots in vitro. Cotyledon, hypocotyl and root explants of 7 day-old seedlings were incubated on Murashige and Skoog's (MS) medium supplemented with 1 mg l-1 6-benzyladenine (BA) or 6-furfurylaminopurine (KIN) in combination with 0, 0.1, and 0.2 mg l-1 indole-3-butyric acid (IBA). Hypocotyls showed the best explants in almost all varieties tested with a minimum regeneration potential of 75% and producing 3.5-7.4 shoots per explant. The BA-supplemented media were optimal for both shoot regeneration and multiplication. Shoots rooted maximally (100%) on plant growth regulator-free MS medium containing 2% or 4% sucrose. Increased sucrose content improved plant acclimation in the greenhouse., Ispitivana je sposobnost četiri varijeteta Brassica oleracea (crveni kupus, brokoli, kelj i karfiol) da regenerišu pupoljke in vitro. Eksplantati kotiledona, hipokotila i korenova, uzetih sa 7 dana starih klijanaca, su gajeni na Murashige i Skoog (MS) hranljivoj podlozi sa dodatkom 1 mg l-1 6-benziladenina (BA) ili 6- furfurilaminopurina (KIN) u kombinaciji sa 0, 0.1, i 0.2 mg l-1 indol-3-butirične kiseline (IBA). Eksplantati hipokotila su se pokazali kao najbolji za regeneraciju kod skoro svih testiranih varijeteta sa minimalnim regenerativnim potencijalom od 75% i sa produkcijom 3.5- 7.4 pupoljaka po eksplantatu. Podloge koje su sadržale BA su bile optimalne, kako za regeneraiju pupoljaka, tako i za njihovu kasniju multiplikaciju. Maksimalan procenat oživljavanja izdanaka (100%) je postignut na MS medijumu bez dodatih regulatora rastenja, a koji je sadržao 2% ili 4% saharozu. Povećan sadržaj saharoze u medijumu za ožiljavanje uticao je na poboljšanu aklimatizaciju biljaka u stakleniku.",
publisher = "Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr.",
journal = "Archives of Biological Sciences",
title = "In vitro shoot regeneration from seedling explants in Brassica vegetables: Red cabbage, broccoli, Savoy cabbage and cauliflower, Regeneracija pupoljaka in vitro iz eksplantata klijanaca kod povrtarskih kultura roda Brassica - crvenog kupusa, brokolija, kelja i karfiola",
pages = "345-337",
number = "2",
volume = "62",
doi = "10.2298/ABS1002337P"
}
Pavlović, S., Vinterhalter, B., Mitić, N., Adžić, S., Pavlović, N., Zdravković, M.,& Vinterhalter, D.. (2010). In vitro shoot regeneration from seedling explants in Brassica vegetables: Red cabbage, broccoli, Savoy cabbage and cauliflower. in Archives of Biological Sciences
Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr.., 62(2), 337-345.
https://doi.org/10.2298/ABS1002337P
Pavlović S, Vinterhalter B, Mitić N, Adžić S, Pavlović N, Zdravković M, Vinterhalter D. In vitro shoot regeneration from seedling explants in Brassica vegetables: Red cabbage, broccoli, Savoy cabbage and cauliflower. in Archives of Biological Sciences. 2010;62(2):337-345.
doi:10.2298/ABS1002337P .
Pavlović, Suzana, Vinterhalter, Branka, Mitić, Nevena, Adžić, Slađan, Pavlović, Nenad, Zdravković, Milan, Vinterhalter, Dragan, "In vitro shoot regeneration from seedling explants in Brassica vegetables: Red cabbage, broccoli, Savoy cabbage and cauliflower" in Archives of Biological Sciences, 62, no. 2 (2010):337-345,
https://doi.org/10.2298/ABS1002337P . .
23
18
27