Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 451-03-68/2020-14/200214 (Institue of Pesticides and Environmental Protection, Belgrade)

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200214/RS//

Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 451-03-68/2020-14/200214 (Institue of Pesticides and Environmental Protection, Belgrade) (en)
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ugovor br. 451-03-68/2020-14/200214 (Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd) (sr_RS)
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Уговор бр. 451-03-68/2020-14/200214 (Институт за пестициде и заштиту животне средине, Београд) (sr)
Authors

Publications

Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza

Savić, Slađana; Marjanović, Milena; Petrović, Ivana; Jovanović, Zorica; Šikuljak, Danijela; Dervišević, Marina; Zečević, Veselinka

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)

TY  - CONF
AU  - Savić, Slađana
AU  - Marjanović, Milena
AU  - Petrović, Ivana
AU  - Jovanović, Zorica
AU  - Šikuljak, Danijela
AU  - Dervišević, Marina
AU  - Zečević, Veselinka
PY  - 2023
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/726
AB  - Cilj ovog istraživanja bio je da se uradi procena kvaliteta plodova paradajza različitih boja. Za analizu je odabrano sedam genotipova
paradajza (svetložuti, tamnožuti, narandžasti, žuto-zeleni, crveno-zeleni, crveno-žuti i crveni). Kvalitet plodova paradajza je okarakterisan na
osnovu ukupne rastvorljive čvrste materije (TSS), titrabilne kiselosti (TA), sadržaja likopena i ukupne antioksidativne aktivnosti (TAA). Dobijeni rezultati su pokazali da ima značajnih razlika između testiranih genotipova
u analiziranim parametrima. Genotip sa žuto-zelenim plodom imao je
najbolji ukus zbog visokih vrednosti TSS, TA i njihovog odnosa (indeksa
ukusa), ali nizak sadržaj likopena i TAA. Najveću vrednost TAA imao je genotip sa svetložutom bojom ploda, verovatno zbog prisustva ß-karotena
i nekih antioksidanata iz grupe polifenola, jer je sadržaj likopena bio nizak.
Takođe, visoke vrednosti TAA imali su genotipovi sa crvenom bojom
ploda i kombinacijom crvene sa zelenom i žutom bojom, zbog visokog
sadržaja likopena.
AB  - The aim of this study was to evaluate the quality of tomato fruits of different colors. Seven tomato genotypes (light yellow, dark yellow, orange, yellow green, red green, red yellow and red) were selected for analysis. Tomato fruit quality was characterized based on total soluble
solids (TSS), titratable acidity (TA), lycopene content and total antioxidant activity (TAA). The obtained results showed that there are significant differences between the tested genotypes in the analyzed parameters. The
genotype with yellow green fruit had the best taste due to the high values
of TSS, TA and their ratio (taste index), but low content of lycopene and
TAA. The genotype with light yellow fruit color had the highest TAA
value, probably due to the presence of ß-carotene and some antioxidants from the polyphenol group, as the lycopene content was low. Genotypes
with red fruit color and a combination of red with green and yellow color also had high TAA values, due to the high lycopene content.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar
T1  - Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza
T1  - Variability of qualitative parameters depending on tomato fruit color
EP  - 78
SP  - 70
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_726
ER  - 
@conference{
author = "Savić, Slađana and Marjanović, Milena and Petrović, Ivana and Jovanović, Zorica and Šikuljak, Danijela and Dervišević, Marina and Zečević, Veselinka",
year = "2023",
abstract = "Cilj ovog istraživanja bio je da se uradi procena kvaliteta plodova paradajza različitih boja. Za analizu je odabrano sedam genotipova
paradajza (svetložuti, tamnožuti, narandžasti, žuto-zeleni, crveno-zeleni, crveno-žuti i crveni). Kvalitet plodova paradajza je okarakterisan na
osnovu ukupne rastvorljive čvrste materije (TSS), titrabilne kiselosti (TA), sadržaja likopena i ukupne antioksidativne aktivnosti (TAA). Dobijeni rezultati su pokazali da ima značajnih razlika između testiranih genotipova
u analiziranim parametrima. Genotip sa žuto-zelenim plodom imao je
najbolji ukus zbog visokih vrednosti TSS, TA i njihovog odnosa (indeksa
ukusa), ali nizak sadržaj likopena i TAA. Najveću vrednost TAA imao je genotip sa svetložutom bojom ploda, verovatno zbog prisustva ß-karotena
i nekih antioksidanata iz grupe polifenola, jer je sadržaj likopena bio nizak.
Takođe, visoke vrednosti TAA imali su genotipovi sa crvenom bojom
ploda i kombinacijom crvene sa zelenom i žutom bojom, zbog visokog
sadržaja likopena., The aim of this study was to evaluate the quality of tomato fruits of different colors. Seven tomato genotypes (light yellow, dark yellow, orange, yellow green, red green, red yellow and red) were selected for analysis. Tomato fruit quality was characterized based on total soluble
solids (TSS), titratable acidity (TA), lycopene content and total antioxidant activity (TAA). The obtained results showed that there are significant differences between the tested genotypes in the analyzed parameters. The
genotype with yellow green fruit had the best taste due to the high values
of TSS, TA and their ratio (taste index), but low content of lycopene and
TAA. The genotype with light yellow fruit color had the highest TAA
value, probably due to the presence of ß-carotene and some antioxidants from the polyphenol group, as the lycopene content was low. Genotypes
with red fruit color and a combination of red with green and yellow color also had high TAA values, due to the high lycopene content.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar",
title = "Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza, Variability of qualitative parameters depending on tomato fruit color",
pages = "78-70",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_726"
}
Savić, S., Marjanović, M., Petrović, I., Jovanović, Z., Šikuljak, D., Dervišević, M.,& Zečević, V.. (2023). Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 70-78.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_726
Savić S, Marjanović M, Petrović I, Jovanović Z, Šikuljak D, Dervišević M, Zečević V. Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar. 2023;:70-78.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_726 .
Savić, Slađana, Marjanović, Milena, Petrović, Ivana, Jovanović, Zorica, Šikuljak, Danijela, Dervišević, Marina, Zečević, Veselinka, "Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza" in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar (2023):70-78,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_726 .

Uticaj ađuvanata i rasprskivača na suzbijanje korova u kukuruzu nikosulfuronom

Jovanović, Darko; Božić, Dragana; Vrbičanin, Sava; Brankov, Milan

(Beograd : Herbološko društvo Srbije, 2020)

TY  - CONF
AU  - Jovanović, Darko
AU  - Božić, Dragana
AU  - Vrbičanin, Sava
AU  - Brankov, Milan
PY  - 2020
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/839
AB  - Usled sve učestalije pojave rezistentnosti korova na herbicide kao i nedostatka novih
aktivnih supstanci herbicida na tržištu u poslednje tri decenije, trend savremene
zaštite bilja ide u pravcu optimizacije i usavršavanja primene postojećih herbicida
kako bi oni ispoljili maksimalnu efikasnost u suzbijanju korova, čime bi se odložila
pojava rezistentnosti. Ogled je postavljen 2021. godine na oglednom polju Instituta za
kukuruz “Zemun Polje”. Cilj ogleda je bio da se ispita uticaj rasprskivača, ađuvanata i
dva preparata herbicida nikosulfuron različitih proizvođača na njihovu efikasnost u
suzbijanju korova. Ogled je postavljen kao potpuno slučajan blok sistem sa 12
tretmana, parcelom bez korova (kontrola) i zakorovljenom parcelom. Ispitivani
herbicidi bili su: Motivell Extra 6 OD® (nikosulfuron 60g/l) i Talisman OD®
(nikosulfuron 40g/l) primenjeni bez dodatka ađuvanata kao i sa ađuvantima u varijaciji
sa dva tipa rasprskivača, u istoj količini od 45 g a.s./ha. Od ađuvanata primenjeni su:
amonijum sulfat - AMS (20%N + 24%S) i nejonski surfaktant Dash® (mešavina
metilestra masnih kiselina (metil-palmitat, metil-oleat, metil stearat, metil mistirat),
fosfatni estar etoksiliranih masnih alkohola, oleinska kiselina i mešavina
alkilbenzena). Rasprskivači korišćeni u ovom ogledu bili su: TeeJet XR11002
(Extended Range) koji proizvodi sitnije kapi bolje pokrovnosti, podložnije driftu i
TeeJet TTI11002 (Turbo TeeJet Induction) koji proizvodi krupnije kapi slabije
pokrovnosti, manje podložne driftu. Efikasnost herbicida ocenjivana je 21 dan nakon
primene herbicida, merenjem suve mase korova. Tretmani gde su primenjivani
herbicidi bez dodatka ađuvanata sa oba tipa rasprskivača imali su značajan uticaj na
redukciju suve mase korova. Ipak, najveće redukcije suve mase u odnosu na kontrolu
bile su u tretmanima gde je primenjivan Motivell Extra 6 OD® u kombinaciji sa
ađuvantom Dash® i iznosile su 92,3% u varijanti sa XR11002 rasprskivačem,
odnosno 93,5% u varijanti sa TTI11002 rasprskivačem. Najmanja redukcija u suvoj
masi uočena je kod tretmana koji su u sebi sadržali AMS i iznosila je 83,7% za
herbicid Motivell Extra 6 OD® u varijanti sa XR11002 rasprskivačem i 84,1% u
varijanti sa TTI11002 rasprskivačem, dok je za herbicid Talisman OD® iznosila 69,7%
u varijanti sa XR11002 rasprskivačem, odnosno 69,8% u varijanti sa TTI11002
rasprskivačem. Uticaj ađuvanata i preparata herbicida na redukciju suve mase bio je
najznačajniji i najuočljiviji, dok uticaj rasprskivača nije bio značajan.
PB  - Beograd : Herbološko društvo Srbije
C3  - XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta 11th Weed Science Congress and Symposium on Herbicides and Growth Regulators
T1  - Uticaj ađuvanata i rasprskivača na suzbijanje korova u kukuruzu nikosulfuronom
SP  - 91
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_839
ER  - 
@conference{
author = "Jovanović, Darko and Božić, Dragana and Vrbičanin, Sava and Brankov, Milan",
year = "2020",
abstract = "Usled sve učestalije pojave rezistentnosti korova na herbicide kao i nedostatka novih
aktivnih supstanci herbicida na tržištu u poslednje tri decenije, trend savremene
zaštite bilja ide u pravcu optimizacije i usavršavanja primene postojećih herbicida
kako bi oni ispoljili maksimalnu efikasnost u suzbijanju korova, čime bi se odložila
pojava rezistentnosti. Ogled je postavljen 2021. godine na oglednom polju Instituta za
kukuruz “Zemun Polje”. Cilj ogleda je bio da se ispita uticaj rasprskivača, ađuvanata i
dva preparata herbicida nikosulfuron različitih proizvođača na njihovu efikasnost u
suzbijanju korova. Ogled je postavljen kao potpuno slučajan blok sistem sa 12
tretmana, parcelom bez korova (kontrola) i zakorovljenom parcelom. Ispitivani
herbicidi bili su: Motivell Extra 6 OD® (nikosulfuron 60g/l) i Talisman OD®
(nikosulfuron 40g/l) primenjeni bez dodatka ađuvanata kao i sa ađuvantima u varijaciji
sa dva tipa rasprskivača, u istoj količini od 45 g a.s./ha. Od ađuvanata primenjeni su:
amonijum sulfat - AMS (20%N + 24%S) i nejonski surfaktant Dash® (mešavina
metilestra masnih kiselina (metil-palmitat, metil-oleat, metil stearat, metil mistirat),
fosfatni estar etoksiliranih masnih alkohola, oleinska kiselina i mešavina
alkilbenzena). Rasprskivači korišćeni u ovom ogledu bili su: TeeJet XR11002
(Extended Range) koji proizvodi sitnije kapi bolje pokrovnosti, podložnije driftu i
TeeJet TTI11002 (Turbo TeeJet Induction) koji proizvodi krupnije kapi slabije
pokrovnosti, manje podložne driftu. Efikasnost herbicida ocenjivana je 21 dan nakon
primene herbicida, merenjem suve mase korova. Tretmani gde su primenjivani
herbicidi bez dodatka ađuvanata sa oba tipa rasprskivača imali su značajan uticaj na
redukciju suve mase korova. Ipak, najveće redukcije suve mase u odnosu na kontrolu
bile su u tretmanima gde je primenjivan Motivell Extra 6 OD® u kombinaciji sa
ađuvantom Dash® i iznosile su 92,3% u varijanti sa XR11002 rasprskivačem,
odnosno 93,5% u varijanti sa TTI11002 rasprskivačem. Najmanja redukcija u suvoj
masi uočena je kod tretmana koji su u sebi sadržali AMS i iznosila je 83,7% za
herbicid Motivell Extra 6 OD® u varijanti sa XR11002 rasprskivačem i 84,1% u
varijanti sa TTI11002 rasprskivačem, dok je za herbicid Talisman OD® iznosila 69,7%
u varijanti sa XR11002 rasprskivačem, odnosno 69,8% u varijanti sa TTI11002
rasprskivačem. Uticaj ađuvanata i preparata herbicida na redukciju suve mase bio je
najznačajniji i najuočljiviji, dok uticaj rasprskivača nije bio značajan.",
publisher = "Beograd : Herbološko društvo Srbije",
journal = "XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta 11th Weed Science Congress and Symposium on Herbicides and Growth Regulators",
title = "Uticaj ađuvanata i rasprskivača na suzbijanje korova u kukuruzu nikosulfuronom",
pages = "91",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_839"
}
Jovanović, D., Božić, D., Vrbičanin, S.,& Brankov, M.. (2020). Uticaj ađuvanata i rasprskivača na suzbijanje korova u kukuruzu nikosulfuronom. in XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta 11th Weed Science Congress and Symposium on Herbicides and Growth Regulators
Beograd : Herbološko društvo Srbije., 91.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_839
Jovanović D, Božić D, Vrbičanin S, Brankov M. Uticaj ađuvanata i rasprskivača na suzbijanje korova u kukuruzu nikosulfuronom. in XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta 11th Weed Science Congress and Symposium on Herbicides and Growth Regulators. 2020;:91.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_839 .
Jovanović, Darko, Božić, Dragana, Vrbičanin, Sava, Brankov, Milan, "Uticaj ađuvanata i rasprskivača na suzbijanje korova u kukuruzu nikosulfuronom" in XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta 11th Weed Science Congress and Symposium on Herbicides and Growth Regulators (2020):91,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_839 .