Prognoza vremena i klime u Srbiji

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/146006/RS//

Prognoza vremena i klime u Srbiji (en)
Прогноза времена и климе у Србији (sr)
Prognoza vremena i klime u Srbiji (sr_RS)
Authors

Publications

Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta

Cvijanović, Gorica; Simin, Ljubomir; Stepić, Vesna; Marinković, Jelena; Đukić, Vojin; Đurić, Nenad; Cvijanović, Vojin

(Bjeljina : Univerzitet Bijeljina, 2019)

TY  - CONF
AU  - Cvijanović, Gorica
AU  - Simin, Ljubomir
AU  - Stepić, Vesna
AU  - Marinković, Jelena
AU  - Đukić, Vojin
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Cvijanović, Vojin
PY  - 2019
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/334
AB  - У одрживој пољопривредној производњи уношењем великих група
бенефитних микроорганизама у агроекосистем могу да се испуне циљева
IFOAM-а. Микробиолошки препарати могу да се примене као основно или
допунско ђубрење у исхрани биљака.
Применом препарат са ефективним микроорганизама у земљиште и
фолијарно преко листа биљака постижу се стабилни приноси кукуруза уз
очување биогености земљишта. Оглед је изведен 2016. године на
земљишту типа чернозем К.О. Србобран.
Третмани су повећали масу 1000 зрна кукуруза хибрида Пионеер 0412,
(п<0,05), док је принос зрна био повећан на нивоу п<0,01 у односу на
контролу. Основни параметри биогености су такође били повећани.
Укупан број бактерија у зависности од начина примене ефективних
микроорганоизама био је повећан од 23,08-84,90%, а број азотобактера
од 45,21-69,25%. Испитиване особине имале су највеће вредности у
третману када се препарат унео предсетвено у земљиште и применио
фолијарно два пута у вегетацији.
AB  - A professional manager in food and beverage service refers to a relationship
between food service revenues, profit costs and total business results. The aim
of our paper is to show how to analyze the menu for the purpose of establishing
which item on the menu most contributes to the increase in profit in a virtual
practical case of hospitality industry. Further, we intend to suggest how to
determine the volume and sales and to generate profit in our operations -
business planning. Due to limited space, only some methods of profit planning
and menu analysis have been shown. In this paper we will present three most
popular methods of menu analysis, as they are based on three leading
philosophical principles of the menu analysis. Matrix analysis allows items on
the menu to be categorized depending on their being above or below the
average items, such as: percentage of price, popularity and margin. The
profitability of the menu will be analyzed, as well as preparation of the cost,
volume and profit analyses. In a number of cases interpretation of the menu
analysis applies and elaborates other mathematical formulae and calculations.
This is just one of the components of the menu analysis. What we intend to show
in the paper is that the menu analysis is not merely about numbers. Food and
beverage manager should be familiar with various sciences and their methods
so as to cross data and thus obtain valid results which will be of help in
realizing profits in the hospitality industry.
PB  - Bjeljina : Univerzitet Bijeljina
C3  - Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019
T1  - Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta
T1  - The influence of effective microorganisms on yields of grain maize and parameters biogenicity of the  soil in sustainable  production
EP  - 131
SP  - 124
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334
ER  - 
@conference{
author = "Cvijanović, Gorica and Simin, Ljubomir and Stepić, Vesna and Marinković, Jelena and Đukić, Vojin and Đurić, Nenad and Cvijanović, Vojin",
year = "2019",
abstract = "У одрживој пољопривредној производњи уношењем великих група
бенефитних микроорганизама у агроекосистем могу да се испуне циљева
IFOAM-а. Микробиолошки препарати могу да се примене као основно или
допунско ђубрење у исхрани биљака.
Применом препарат са ефективним микроорганизама у земљиште и
фолијарно преко листа биљака постижу се стабилни приноси кукуруза уз
очување биогености земљишта. Оглед је изведен 2016. године на
земљишту типа чернозем К.О. Србобран.
Третмани су повећали масу 1000 зрна кукуруза хибрида Пионеер 0412,
(п<0,05), док је принос зрна био повећан на нивоу п<0,01 у односу на
контролу. Основни параметри биогености су такође били повећани.
Укупан број бактерија у зависности од начина примене ефективних
микроорганоизама био је повећан од 23,08-84,90%, а број азотобактера
од 45,21-69,25%. Испитиване особине имале су највеће вредности у
третману када се препарат унео предсетвено у земљиште и применио
фолијарно два пута у вегетацији., A professional manager in food and beverage service refers to a relationship
between food service revenues, profit costs and total business results. The aim
of our paper is to show how to analyze the menu for the purpose of establishing
which item on the menu most contributes to the increase in profit in a virtual
practical case of hospitality industry. Further, we intend to suggest how to
determine the volume and sales and to generate profit in our operations -
business planning. Due to limited space, only some methods of profit planning
and menu analysis have been shown. In this paper we will present three most
popular methods of menu analysis, as they are based on three leading
philosophical principles of the menu analysis. Matrix analysis allows items on
the menu to be categorized depending on their being above or below the
average items, such as: percentage of price, popularity and margin. The
profitability of the menu will be analyzed, as well as preparation of the cost,
volume and profit analyses. In a number of cases interpretation of the menu
analysis applies and elaborates other mathematical formulae and calculations.
This is just one of the components of the menu analysis. What we intend to show
in the paper is that the menu analysis is not merely about numbers. Food and
beverage manager should be familiar with various sciences and their methods
so as to cross data and thus obtain valid results which will be of help in
realizing profits in the hospitality industry.",
publisher = "Bjeljina : Univerzitet Bijeljina",
journal = "Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019",
title = "Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta, The influence of effective microorganisms on yields of grain maize and parameters biogenicity of the  soil in sustainable  production",
pages = "131-124",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334"
}
Cvijanović, G., Simin, L., Stepić, V., Marinković, J., Đukić, V., Đurić, N.,& Cvijanović, V.. (2019). Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta. in Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019
Bjeljina : Univerzitet Bijeljina., 124-131.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334
Cvijanović G, Simin L, Stepić V, Marinković J, Đukić V, Đurić N, Cvijanović V. Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta. in Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019. 2019;:124-131.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334 .
Cvijanović, Gorica, Simin, Ljubomir, Stepić, Vesna, Marinković, Jelena, Đukić, Vojin, Đurić, Nenad, Cvijanović, Vojin, "Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta" in Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019 (2019):124-131,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334 .

Morphological bean (Phaseolus vulgaris L.) characteristics in organic breeding system

Dozet, Gordana; Vasić, Mirjana; Đurić, Nenad

(Zajecar : Fakultet za menadžment, 2016)

TY  - CONF
AU  - Dozet, Gordana
AU  - Vasić, Mirjana
AU  - Đurić, Nenad
PY  - 2016
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/335
AB  - The biennial field experiment with beans was set on Faculty of Biofarming in Backa Topola’s experimental field on calcareous chernozem in an organic breeding system. Weather conditions in the years of analysis were very different. That has reflected even on the examined morphological characteristics and the bean yield. The statistical processing of data has been done by the split-plot method. The use of microbiological fertilizer and varieties had a significant influence on the examined characteristics, except on the number of lateral branches. A positive correlation between the yield and plant height, number of lateral branches, nodule mass (symbiotic bacteria on the bean’s root), number of pods and grain mass has been determined.
AB  - Dvogodišnji eksperiment sa uzgojem pasulja sproveden je na Fakultetu za biofarming na eksperimentalnom polju u Backoj Topoli u krečnoj crnici u okviru organskog sistema proizvodnje. Vremenske prilike u toku godina analize su bile promenljive. Ovo se odrazilo na proučavane morfološke osobine pasulja i njegovog prinosa. Split-plot metoda je koriščćena za statističku obradu podataka. Upotreba mikrobiološkog djubriva i različitih vrsta imali su snačajan uticaj na proučavane osobine izuzev na broj lateralnih grana. Utvrdjeno je postojanje pozitivne korelacije izmedju prinosa i visine biljke, broja lateralnih grana, kvržične mase (simbiozne bakterije na korenu pasulja), broja mahuna i zrna.
PB  - Zajecar : Fakultet za menadžment
C3  - Zbornik radova 6. međunarodni simpozijum o upravljanju prirodnim resursima, Zajecar, Serbia 2016, June 25-26
T1  - Morphological bean (Phaseolus vulgaris L.) characteristics in organic breeding system
T1  - Morfološke osobine pasulja (Phaseolus vulgaris L.) u organskom sistemu proizvodnje
EP  - 196
SP  - 189
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_335
ER  - 
@conference{
author = "Dozet, Gordana and Vasić, Mirjana and Đurić, Nenad",
year = "2016",
abstract = "The biennial field experiment with beans was set on Faculty of Biofarming in Backa Topola’s experimental field on calcareous chernozem in an organic breeding system. Weather conditions in the years of analysis were very different. That has reflected even on the examined morphological characteristics and the bean yield. The statistical processing of data has been done by the split-plot method. The use of microbiological fertilizer and varieties had a significant influence on the examined characteristics, except on the number of lateral branches. A positive correlation between the yield and plant height, number of lateral branches, nodule mass (symbiotic bacteria on the bean’s root), number of pods and grain mass has been determined., Dvogodišnji eksperiment sa uzgojem pasulja sproveden je na Fakultetu za biofarming na eksperimentalnom polju u Backoj Topoli u krečnoj crnici u okviru organskog sistema proizvodnje. Vremenske prilike u toku godina analize su bile promenljive. Ovo se odrazilo na proučavane morfološke osobine pasulja i njegovog prinosa. Split-plot metoda je koriščćena za statističku obradu podataka. Upotreba mikrobiološkog djubriva i različitih vrsta imali su snačajan uticaj na proučavane osobine izuzev na broj lateralnih grana. Utvrdjeno je postojanje pozitivne korelacije izmedju prinosa i visine biljke, broja lateralnih grana, kvržične mase (simbiozne bakterije na korenu pasulja), broja mahuna i zrna.",
publisher = "Zajecar : Fakultet za menadžment",
journal = "Zbornik radova 6. međunarodni simpozijum o upravljanju prirodnim resursima, Zajecar, Serbia 2016, June 25-26",
title = "Morphological bean (Phaseolus vulgaris L.) characteristics in organic breeding system, Morfološke osobine pasulja (Phaseolus vulgaris L.) u organskom sistemu proizvodnje",
pages = "196-189",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_335"
}
Dozet, G., Vasić, M.,& Đurić, N.. (2016). Morphological bean (Phaseolus vulgaris L.) characteristics in organic breeding system. in Zbornik radova 6. međunarodni simpozijum o upravljanju prirodnim resursima, Zajecar, Serbia 2016, June 25-26
Zajecar : Fakultet za menadžment., 189-196.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_335
Dozet G, Vasić M, Đurić N. Morphological bean (Phaseolus vulgaris L.) characteristics in organic breeding system. in Zbornik radova 6. međunarodni simpozijum o upravljanju prirodnim resursima, Zajecar, Serbia 2016, June 25-26. 2016;:189-196.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_335 .
Dozet, Gordana, Vasić, Mirjana, Đurić, Nenad, "Morphological bean (Phaseolus vulgaris L.) characteristics in organic breeding system" in Zbornik radova 6. međunarodni simpozijum o upravljanju prirodnim resursima, Zajecar, Serbia 2016, June 25-26 (2016):189-196,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_335 .