@article{
author = "Bajagić, Marija and Đukić, Vojin and Cvijanović, Vojin and Mamlić, Zlatica and Đurić, Nenad and Ivetić, Aleksandra and Sekulić, Jovana",
year = "2024",
abstract = "Soybean as a member of the legume family has a high economic value, thanks to the high protein and oil content of the seed. In addition, its importance is evidenced by its breeding potential and symbiosis with nodulating bacteria, which facilitates production in increasingly extreme climatic conditions and degraded soil conditions. Considering the need to search for optimal solutions in the production of this legume, in order to achieve high yields and grain quality, research was conducted to determine the effect of applying a microbiological preparation containing effective microorganisms on the yield, and protein and oil content of soybeans. Research was conducted in the period 2016–2018 (factor A), on 6 different soybean genotypes belonging to different ripening groups: 0 (Galina and Valjevka), I (Sava and NS Apolo) and II (Rubin and NS Zita) (factor B), and under fertilization treatments: F0 – control, F1 – NPK fertilizer, and F2 – NPK + microbiological preparation (incorporated into the soil and two foliar treatments) (factor C). It was shown that the application of NPK fertilization treatment in combination with effective microorganisms was the most beneficial for all investigated parameters, with a high statistical significance. This treatment increased yield by 15.67%, protein content by 0.34% and oil content by 0.47% compared to the control. The additional importance of this research is the simultaneous positive impact on protein and oil contents in soybeans, given that they are generally negatively correlated., Соја као члан породице махунарки има високу економску вредност, захваљујући високом садржају протеина и садржају уља у семену. Осим тога, њен значај се огледа у могућности оплемењивања сорти и симбиози са квржичним бактеријама, те је олакшана производња у све екстремнијим климатским условима и деградираним земљишним условима. С обзиром на потребу тражења оптималних решења у производњи ове махунарке, у циљу постизања високих приноса и квалитета зрна, спроведена су истраживања како би се утврдио ефекат примене микробиолошког препарата са ефективним микроорганизмима на принос и садржај протеина и уља у зрну соје. Истраживања су спроведена у периоду 2016–2018 (фактор А), на 6 различитих генотипова соје различитих група зрења: 0 (Галина и Ваљевка), I (Сава и НС Аполо) и II (Рубин и НС Зита) (фактор Б) и третманима ђубрења: Ф0 – контрола, Ф1 – НПК ђубриво и Ф2 – НПК + микробиолошки препарат (инкорпориран у земљиште и два фолијарна третмана) (фактор Ц). Показало се да је примена третмана НПК ђубрења у комбинацији са ефективним микроорганизмима била најкориснија за све испитиване параметре, са високом статистичком значајношћу. Овај третман је утицао на повећање приноса за 15,67%, садржаја протеина за 0,34% и садржаја уља за 0,47% у односу на контролу. Додатни значај овог истраживања је истовремени позитиван утицај на садржај протеина и уља у зрну соје, с обзиром на то да су они генерално у негативној корелацији.",
publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku",
journal = "Acta Agriculturae Serbica",
title = "The influence of effective microorganisms on the yield and quality of individual seed components of different soybean genotypes",
pages = "16-9",
number = "57",
volume = "29",
doi = "10.5937/AASer2357009B"
}