Приказ основних података о документу

Dužina čuvanja plodova paradajza (Lycopersicon esculentum Mill.) mutanata (nor i rin) i njihovih hibrida u posle žetvenom periodu

dc.creatorCvikić, Dejan
dc.creatorZdravković, Jasmina
dc.creatorPavlović, Nenad
dc.creatorAdžić, Slađan
dc.creatorĐorđević, Mladen
dc.date.accessioned2021-06-07T12:21:02Z
dc.date.available2021-06-07T12:21:02Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn0534-0012
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/114
dc.description.abstractTwo tomato lines with normal maturation (NR-1 and NR-2) have been crossed with two mutant lines (NR-10 nor and NR-12 rin) with delayed maturation (shelf life). Determination of mutant genes has been done by χ2 test on 100 fruits from F2 generation. Fruits have been picked 65 days from antesis and kept for 60 days, when six evaluations have been done. Data have been collected every 10 days on parental lines and progeny F1 and F2 generation. Variance testing has been done on the basis of one- and two-factorial analysis and groups compared by contrasts. Fruits have been preserved in controlled conditions (in dark at 5°C). Tomato genotypes with nor or rin gene had desirable traits (delayed ripening, long shelf life and firm fruits) for modern selection, so they should be included in programmes aiming to create commercial F1 hybrids.en
dc.description.abstractIzvršena su ukrštanja dve linije paradajza sa normalnim periodom sazrevanja plodova (NR-1 i NR-2) i dve mutantne linije (NR-10 nor i NR-12 rin) kod kojih je period sazrevanja odložen (shelf life). Izvršena je determinacija mutantnih gena pomoću χ2 testa na uzorku od 100 plodova F2 generacije. Plodovi su ubrani 65 dana od antezisa i čuvani u periodu od 60 dana, kada je izvršeno šest evaluacija. Podaci su uzimani u intervalima na svakih 10 dana na roditeljskim linijama i potomstvu F1 i F2 generacije. Testiranje varijanse izvršeno je na osnovu jednofaktorijalne i dvofaktorijalne analize na osnovu kojih su izvršena grupna poređenja korišćenjem složenih kontrasta. Plodovi su čuvani u kontrolisanim uslovima (u mraku, na temperaturi od 5oC). Možemo reći da genotipovi paradajza sa nor ili rin genom poseduju poželjne osobine (odloženo sazrevanje, mogućnost dugog čuvanja, kao i veliku čvrstinu ploda) koje zahtevaju savremeni pravci selekcije, te ih s toga treba uključiti u selekcione programe koje za cilj imaju stvaranje komercijalnih F1 hibrida.sr
dc.publisherDruštvo genetičara Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceGenetika
dc.subjecthybriden
dc.subjectmutanten
dc.subjectnoren
dc.subjectrinen
dc.subjecttomatoen
dc.titlePostharvest shelf life of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) mutants (nor and rin) and their hybridsen
dc.titleDužina čuvanja plodova paradajza (Lycopersicon esculentum Mill.) mutanata (nor i rin) i njihovih hibrida u posle žetvenom periodusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage456
dc.citation.issue3
dc.citation.other44(3): 449-456
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage449
dc.citation.volume44
dc.identifier.doi10.2298/GENSR1203449C
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/11/111.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-84873438676
dc.identifier.wos000314459900002
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу