RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi istraživača 2 / Researcher's papers 2
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi istraživača 2 / Researcher's papers 2
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate

The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves

Thumbnail
2019
Full Text (747.2Kb)
Authors
Stojanović, Milica
Petrović, Ivana
Mutavdzic, Dragosav
Savić, Slađana
Moravčević, Đorđe
Cvijanović, Gorica
Jovanović, Zorica
Contributors
Cvijanović, Gorica
Savić, Slađana
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Салата је једногодишња врста која припада групи лиснатог поврћа, богата минералима, антиоксидантима, витаминима. Циљ истраживања био је да се утврди утицај генотипа, микробиолошких ђубрива и сезоне на садржај витамина Ц у старим и младим листовима. Три зелене сорте (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) су гајене у пластенику током три узастопне сезоне уз примену микробиолошких ђубрива (EМ Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи садржај витамина Ц у старим и младим листовима показала је сорта ′Aleppo′ у јесен (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g). Микробиолошка ђубрива допринела су повећању садржаја витамина Ц код сорти ′Aleppo′ у пролеће и ′Aquino′ у јесен и зиму.
Lettuce is an annual, green leafy vegetable, rich in minerals, antioxidants and vitamins. The aim of this study was to examine the effect of genotypes, microbiological fertilizers and seasons on vitamin C content in outer and inner leaves. Three green cultivars (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) were grown in a greenhouse during three successive seasons with application of microbiological fertilizers (EМ Aktiv, Vital Tricho and combination). The highest vitamin C content in both leaves showed cultivar ′Aleppo′ in autumn (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g FW). Microbiological fertilizers increased level of vitamin C in cultivar ′Aleppo′ in spring and ′Aquino′ in autumn and winter.
Keywords:
Салата / Микробиолошка ђубрива / Сезона / Витамин Ц / Lettuce / Microbiological fertilizers / Season / Vitamin C
Source:
Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019, 2019, 79-86
Publisher:
  • Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг

ISBN: 978-86-7747-612-0

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/355
Collections
  • Radovi istraživača 2 / Researcher's papers 2
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - CONF
AU  - Stojanović, Milica
AU  - Petrović, Ivana
AU  - Mutavdzic, Dragosav
AU  - Savić, Slađana
AU  - Moravčević, Đorđe
AU  - Cvijanović, Gorica
AU  - Jovanović, Zorica
PY  - 2019
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/355
AB  - Салата је једногодишња врста која припада групи лиснатог поврћа, богата минералима, антиоксидантима, витаминима. Циљ истраживања био је да се утврди утицај генотипа, микробиолошких ђубрива и сезоне на садржај витамина Ц у старим и младим листовима. Три зелене сорте (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) су гајене у пластенику током три узастопне сезоне уз примену микробиолошких ђубрива (EМ Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи садржај витамина Ц у старим и младим листовима показала је сорта ′Aleppo′ у јесен (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g). Микробиолошка ђубрива допринела су повећању садржаја витамина Ц код сорти ′Aleppo′ у пролеће и ′Aquino′ у јесен и зиму.
AB  - Lettuce is an annual, green leafy vegetable, rich in minerals, antioxidants and vitamins. The aim of this study was to examine the effect of genotypes, microbiological fertilizers and seasons on vitamin C content in outer and inner leaves. Three green cultivars (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) were grown in a greenhouse during three successive seasons with application of microbiological fertilizers (EМ Aktiv, Vital Tricho and combination). The highest vitamin C content in both leaves showed cultivar ′Aleppo′ in autumn (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g FW). Microbiological fertilizers increased level of vitamin C in cultivar ′Aleppo′ in spring and ′Aquino′ in autumn and winter.
PB  - Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг
C3  - Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019
T1  - Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate
T1  - The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves
EP  - 86
SP  - 79
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355
ER  - 
@conference{
author = "Stojanović, Milica and Petrović, Ivana and Mutavdzic, Dragosav and Savić, Slađana and Moravčević, Đorđe and Cvijanović, Gorica and Jovanović, Zorica",
year = "2019",
abstract = "Салата је једногодишња врста која припада групи лиснатог поврћа, богата минералима, антиоксидантима, витаминима. Циљ истраживања био је да се утврди утицај генотипа, микробиолошких ђубрива и сезоне на садржај витамина Ц у старим и младим листовима. Три зелене сорте (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) су гајене у пластенику током три узастопне сезоне уз примену микробиолошких ђубрива (EМ Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи садржај витамина Ц у старим и младим листовима показала је сорта ′Aleppo′ у јесен (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g). Микробиолошка ђубрива допринела су повећању садржаја витамина Ц код сорти ′Aleppo′ у пролеће и ′Aquino′ у јесен и зиму., Lettuce is an annual, green leafy vegetable, rich in minerals, antioxidants and vitamins. The aim of this study was to examine the effect of genotypes, microbiological fertilizers and seasons on vitamin C content in outer and inner leaves. Three green cultivars (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) were grown in a greenhouse during three successive seasons with application of microbiological fertilizers (EМ Aktiv, Vital Tricho and combination). The highest vitamin C content in both leaves showed cultivar ′Aleppo′ in autumn (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g FW). Microbiological fertilizers increased level of vitamin C in cultivar ′Aleppo′ in spring and ′Aquino′ in autumn and winter.",
publisher = "Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг",
journal = "Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019",
title = "Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate, The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves",
pages = "86-79",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355"
}
Stojanović, M., Petrović, I., Mutavdzic, D., Savić, S., Moravčević, Đ., Cvijanović, G.,& Jovanović, Z.. (2019). Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate. in Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019
Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг., 79-86.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355
Stojanović M, Petrović I, Mutavdzic D, Savić S, Moravčević Đ, Cvijanović G, Jovanović Z. Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate. in Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019. 2019;:79-86.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355 .
Stojanović, Milica, Petrović, Ivana, Mutavdzic, Dragosav, Savić, Slađana, Moravčević, Đorđe, Cvijanović, Gorica, Jovanović, Zorica, "Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate" in Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019 (2019):79-86,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB