Приказ основних података о документу

Occurrence and determination of ochratoxin A in red ground sweet pepper by ELISA method

dc.creatorЈауковић, Марко
dc.creatorЗечевић, Веселинка
dc.date.accessioned2021-12-09T08:51:42Z
dc.date.available2021-12-09T08:51:42Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/422
dc.description.abstractПроизводи од слатке паприке су широко комерцијализовани и конзумирају се на глобалном нивоу. Иако млевена слатка црвена паприка не представља матрикс који подржава раст микроорганизама, присуство токсигених плесни и микотоксина се често детектује. Главни циљ овог рада био је да испита могућност анализе охратоксина А у млевеној црвеној слаткој паприци користећи ЕЛИСА методу. За потребе валидације методе коришћени су сертификован референтни материјал и један природно контаминиран узорак ниске концентрације. У циљу испуњења захтева процеса валидације извршена је процена: лимита детекције (LoD), лимита квантификације (LoQ), опсега, тачности и прецизности. Добијени резултати анализираних узорака и процена перформанси наведених карактеристика показали су да је ова метода у сагласности са Еурацхем лабораторијским водичем, ЕУ регулативом и да је адекватна за употребу.sr
dc.description.abstractSweet pepper products are widely commercialised and consumed worldwide. Red ground sweet pepper presents unusual characteristics for microbial growth. However, the presence of mycotoxin producing fungi and the co-occurrence of mycotoxins in the production chain have been commonly detected. The main aim of this work was to examine the possibility to analyse ochratoxin A in red ground sweet pepper using ELISA method. One certified reference material and one naturaly contaminanted and randomly selected sample with low level of contamination were used to validate analytical method. In order to fullfill the requirements defined by the validation process we evaluated: limit of detection (LOD), limit of quantification (LOQ), working range, trueness and precision. Results received by analysing samples and evaluating all of the listed performance characteristics proved that this method is in compliance with Eurachem laboratory guides, EU legislation and is 'fit for purpose'.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectОхратоксин Аsr
dc.subjectпаприкаsr
dc.subjectЕЛИСА методsr
dc.subjectOchratoxin Asr
dc.subjectpeppersr
dc.subjectELISAsr
dc.titleПојава и одређивање охратоксина А у црвеној, млевеној, слаткој паприци ЕЛИСА методомsr
dc.titleOccurrence and determination of ochratoxin A in red ground sweet pepper by ELISA methodsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage92
dc.citation.spage85
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1124/bitstream_1124.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_422
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу