Приказ основних података о документу

Effect of seed borne pathogenic fungi on seed germination of selected pepper varieties

dc.creatorЖивковић, Ивана
dc.creatorАџић, Слађан
dc.creatorЦвикић, Дејан
dc.creatorГирек, Зденка
dc.creatorЂорђевић, Радиша
dc.creatorДамњановић, Јелена
dc.date.accessioned2021-12-09T09:55:00Z
dc.date.available2021-12-09T09:55:00Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/424
dc.description.abstractВрста Capsicum annuum L. се сврстава у највише гајено поврће широм света. Различите сорте паприке сврстане су у врсту Capsicum annuum L. Фитопатогене гљиве које се могу пренети семеном утичу на клијавост и принос усева. Семена три сорте парике: Стрижанка, Паланачко чудо и Жупска рана током 2020. и 2021. тестирана су на фитопатогене гљиве Alternaria spp. и Fusarium spp. Лабораторијски тестови одабраних сорти паприке који потврђују исправност и квалитет семена су укупна клијавост и влага. Укупна клијавост за Стрижанку и П аланачко ч удо ј е > 9 0%. Р езултати с у п отврђени испитивањем здравствене исправности семена које је имало минималну инфекцију фитопатогеним гљивама. Слабију укупну клијавост и незнатно већу инфекцију имала је Жупска рана, али у складу са законским минимумом. Манипулација семеном и адекватно складиштење семена доприноси квалитету семена.sr
dc.description.abstractThe genus Capsicum annuum L. is one of the most cultivated vegetable crop in the world. Different varieties of peppers are included under the genus Capsicum annuum L. Phytopathogenic fungi can be transmitted by seeds and their absence determines the yield of crops. Seeds of three types of peppers, Strižanka, Palanačko čudo and Župska rana during 2020 and 2021 were tested for phytopathogenic fungi Alternaria spp. and Fusarium spp. Laboratory tests of selected varieties of peppers that confirm the correctness and quality of seeds are total germination and moisture. The total germination for Strižanka and Palanka čudo is> 90%, which was confirmed by examining the health testing of seeds that had minimal infection with the mentioned phytopathogenic fungi. Zupska rana had lower overall germination and slightly higher infection but in accordance with the legal minimum. Seed handling and adequate seed storage contribute to seed quality.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200216/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectсемеsr
dc.subjectпаприкаsr
dc.subjectфитопатогене гљивеsr
dc.subjectприносsr
dc.subjectseedsr
dc.subjectpeppersr
dc.subjectphytopathogenic fungisr
dc.subjectyieldsr
dc.titleУтицај фитопатогених гљива на клијање семена одабраних сорти паприкеsr
dc.titleEffect of seed borne pathogenic fungi on seed germination of selected pepper varietiessr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage106
dc.citation.spage99
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1126/bitstream_1126.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_424
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу