Приказ основних података о документу
Eфективни микроорганизми у производњи пасуља
Effective microorganisms in bean production
dc.creator | Цвијановић, Горица | |
dc.creator | Дозет, Гордана | |
dc.creator | Маринковић, Јелена | |
dc.creator | Миљаковић, Драгана | |
dc.creator | Степић, Весна | |
dc.creator | Бајагић, Марија | |
dc.creator | Ђурић, Ненад | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T10:05:45Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T10:05:45Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-89177-03-9 | |
dc.identifier.uri | http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/425 | |
dc.description.abstract | Пасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене микробиолошког препарата на основне параметара биогености земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко. Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена микробиолошких препарата треба да буде део обавезних агротехничких мера. | sr |
dc.description.abstract | Beans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for sustainable production. The aim of this study was to determine the significance of the application of a microbiological preparation on the basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by 47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can be concluded that the use of microbiological preparations should be part of the mandatory agrotechnical measures. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Смедеревска Паланка : Институт за повртарство | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200378/RS// | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200032/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар | sr |
dc.subject | пасуљ | sr |
dc.subject | микроорганизми | sr |
dc.subject | протеини у зрну | sr |
dc.subject | beans | sr |
dc.subject | microorganisms | sr |
dc.subject | grain proteins | sr |
dc.title | Eфективни микроорганизми у производњи пасуља | sr |
dc.title | Effective microorganisms in bean production | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.epage | 114 | |
dc.citation.spage | 107 | |
dc.identifier.fulltext | http://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1127/bitstream_1127.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |