Приказ основних података о документу

Effective microorganisms in bean production

dc.creatorЦвијановић, Горица
dc.creatorДозет, Гордана
dc.creatorМаринковић, Јелена
dc.creatorМиљаковић, Драгана
dc.creatorСтепић, Весна
dc.creatorБајагић, Марија
dc.creatorЂурић, Ненад
dc.date.accessioned2021-12-09T10:05:45Z
dc.date.available2021-12-09T10:05:45Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/425
dc.description.abstractПасуљ (Phaseoulus vulgaris) је биљна врста веома значајна за исхрану људи. У Србији се гаји на релативно малим површинама и са ниским приносом. Пасуљ има агротехнички значај, јер живи у симбиози са бактеријама које фиксирају азот, те је погодан за одрживу производњу. Циљ рада је био да се утврди значај примене микробиолошког препарата на основне параметара биогености земљишта и садржај протеина у зрну пасуља сорти Макса и Белко. Укупан број бактерија био је повећан за 47,25%, а бројност Аzotobacter-a за 102,86%. Садржај протеина у зрну, у просеку за обе сорте, био је повећан за 3,94%. Може се закључити да примена микробиолошких препарата треба да буде део обавезних агротехничких мера.sr
dc.description.abstractBeans (Phaseoulus vulgaris) is a plant species very important for human consumption. In Serbia, it is grown on relatively small areas and with low yields. Beans have agrotechnical significance, because they live in symbiosis with bacteria that fix nitrogen, and are suitable for sustainable production. The aim of this study was to determine the significance of the application of a microbiological preparation on the basic parameters of soil biogenicity and protein content in beans of Max and Belko varieties. The total number of bacteria was increased by 47.25% and the number of Azotobacter by 102.86%. The protein content in the grain, on average for both varieties, was increased by 3.94%. It can be concluded that the use of microbiological preparations should be part of the mandatory agrotechnical measures.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200378/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200032/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectпасуљsr
dc.subjectмикроорганизмиsr
dc.subjectпротеини у зрнуsr
dc.subjectbeanssr
dc.subjectmicroorganismssr
dc.subjectgrain proteinssr
dc.titleEфективни микроорганизми у производњи пасуљаsr
dc.titleEffective microorganisms in bean productionsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage114
dc.citation.spage107
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1127/bitstream_1127.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_425
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу