Приказ основних података о документу

Parameters of butternut squash fruit (Cucurbita moschata Duch.) nutritional quality

dc.creatorБрдар-Јокановић, Милка
dc.creatorКипровски, Биљана
dc.creatorКорен, Анамарија
dc.creatorЉевнаић-Машић, Бранка
dc.creatorСикора, Владимир
dc.date.accessioned2021-12-09T12:20:28Z
dc.date.available2021-12-09T12:20:28Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/432
dc.description.abstractКод тржишног пласмана мускатне тикве од великог су значаја нутритивни састав и органолептичка својства плодова. Стога поред приноса код одабира родитеља за укрштања треба узети у обзир и параметре квалитета. У раду су анализирани садржај суве материје, шећера и каротеноида у месу плодова 11 генотипова мускатне тикве, током три узастопне сезоне (2016, 2017, 2018). Утврђене су значајне разлике међу генотиповима и сезонама у погледу свих испитиваних параметара. Највише вредности свих параметара су одређене код генотипа B2208, а најниже к од М о 8 -15. Високе (> 30°C) и врло високе (> 35°C) температуре ваздуха у периоду заметања и сазревања плодова неповољно утичу на садржај каротеноида у плоду. Садржај шећера је у топлијим сезонама (2017, 2018) виши у односу на сезону 2016, када су температуре биле на нивоу вишегодишњих просека, а максималне дневне температуре нису прелазиле 35°C. Генотип B2208 је кандидат за укључивање у оплемењивачки програм унапређења квалитета плода мускатне тикве.sr
dc.description.abstractThe nutritional composition and organoleptic properties of the fruit are of great importance in the market placement of butternut squash. Therefore, in addition to the yield, the quality parameters should be taken into account when selecting parents for crosses. The paper analyzes the content of dry matter, sugar and carotenoids in the flesh of fruits of 11 genotypes of butternut squash, grown during three consecutive seasons (2016, 2017, 2018). Significant differences were found among genotypes and seasons in terms of all examined parameters. The highest values of all parameters were determined for genotype B2208, and the lowest for Mo 8-15. High (> 30 °C) and very high (> 35 °C) air temperatures during fruit set and ripening adversely affect the carotenoid content of the fruit. The sugar content in the warmer seasons (2017, 2018) is higher compared to the 2016 season, when temperatures were close to multi-year averages and maximum daily temperatures did not exceed 35 °C. Genotype B2208 is a candidate for involvement in the breeding program aimed to improve the butternut squash quality.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200032/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectмускатна тикваsr
dc.subjectкаротеноидиsr
dc.subjectквалитетsr
dc.subjectbutternut squashsr
dc.subjectcarotenoidssr
dc.subjectqualitysr
dc.titleПараметри нутритивног квалитета плода мускатне тикве (Cucurbita moschata Duch.)sr
dc.titleParameters of butternut squash fruit (Cucurbita moschata Duch.) nutritional qualitysr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage172
dc.citation.spage165
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1134/bitstream_1134.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_432
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу